BEL FITIĞINDA EPİDURAL ENJEKSİYON
BEL FITIĞINDA EPİDURAL ENJEKSİYON
Özel görüntüleme yöntemi eşliğinde lokal anestezik ve kortikosteroid ilaçların epidural aralık denilen omurilik zarı üstündeki bölgeye enjekte edilmesi işlemidir. Epidural bölgeye verilen steroid, inflamasyonu azaltarak etkili olmaktadır.
Bel fıtığında uygulanan epidural enjeksiyonun genel amacı fıtık başlangıcı ya da fıtık olan disk bölgesindeki ödemi ortadan kaldırmak, disk çevresindeki yangıyı ve olası sinir kökü basısını azaltmaktır. Epidural steroid enjeksiyonu fıtığın bulunduğu yere bağlı olarak boyun dışında bel ve sırt bölgesine de uygulanabilir.
Bele uygulanan epidural enjeksiyon, kalça ve bacak bölgesinde ortaya çıkan zona sonrasında görülen şiddetli ve uzun süreli ağrılarda ve ayak ya da bacak kaybına uğrayan hastalarda görülen hayalet (fantom) ağrılarında da fayda sağlayan bir yöntemdir.
Omurganın bel bölümünde oluşan kanal darlığına bağlı ağrılardan yakınan ya da çeşitli bel ameliyatlarından sonra ağrıları devam eden hastalar da epidural enjeksiyondan fayda görebilirler.
Özellikle fazla sayıda diskte fıtıklaşmanın oluştuğu durumlarda veya zonadan etkilenen sinir kökü birden fazla ise transforaminal enjeksiyon yerine klasik epidural enjeksiyon uygulanır.
İşlem lokal anestezi ve sedasyon (hafif uyku) altında uygulanır. Hasta, işlem sırasında ağrı ya da herhangi bir rahatsızlık hissetmez. Uygulama sırasında mutlaka görüntüleme yöntemi de kullanılır. Asla görüntüleme olmadan körlemesine yapılmaz.
Yan etkileri çok seyrektir. Sınırlı bir alana verilmesi ve ilacın tüm vücuda yayılımının çok az olması nedeniyle steroide bağlı yan etkiler hemen hemen hiç görülmez. Enfeksiyonu önlemek için işlem tamamen steril koşullarda yapılmalıdır. İğnenin giriş yerinin özel görüntüleme yöntemleriyle belirlenmesi sayesinde, istenmeyen bölgelere enjeksiyon uygulaması ve sinir hasarı gibi yan etkilerin önüne geçmek mümkündür.
Uygulamanın ardından birkaç günlük istirahat sonrası normal günlük yaşama dönülebilir.
Yukarıdaki metin sadece bilgilendirme amacıyla hazırlanmıştır ve yazarın aktardığı görüşleri içermektedir, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.
Hekim.Net® hekimler, diş hekimleri, veteriner hekimler ve bu mesleklerin öğrencilerine özel tam işlevli ve ücretsiz bir sosyal medya ve bilgi paylaşım portalıdır. Meslektaşlarımızdan biriyseniz bu linke tıklayarak kayıt sayfamıza ulaşabilirsiniz.