Avolisyon
Avolisyon (kaçınma), faturaları ödemek veya bir okul işlevine katılmak gibi nihai amacı olan görevleri veya etkinlikleri yerine getirme motivasyonunun veya yeteneğinin eksikliğini tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Türk psikiyatrisinde kaçınma yerine avolisyon şeklinde kullanımı bulunmaktadır. Avolisyon en çok şizofreni, depresyon ve bipolar bozuklukta görülür.
Şizofrenide semptomlar pozitif veya negatif olarak kategorize edilir. Çoğu insan ikisinin bir kombinasyonuna sahiptir. Avolisyon şizofrenide negatif bir semptom olarak kabul edilir. Negatif belirtiler, bir şeyleri yapma veya deneyimleme yeteneğinin kaybını yansıtır. Şizofrenide avolisyon örnekleri, kişisel hijyene özen göstermeme veya iş veya eğlence faaliyetlerine katılmama olabilir. Pozitif belirtiler, diğer psikiyatrik bozukluklarda mevcut olsalar da, şizofreni olmayan kişilerde genellikle görülmeyen davranışlar veya eylemlerdir. Dezorganize halüsinasyonlar, sanrılar ve kendi kendine konuşma yaygın pozitif semptomlardır. Bununla birlikte, negatif belirtiler genellikle şizofreninin ilk belirtisidir ve halüsinasyonlardan veya sanrılardan önce ortaya çıkar. Avolisyonun özellikleri ve nasıl yönetilebileceği hakkında daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin. Avolisyon yaşayan bir kişi sosyal temastan ve normal aktivitelerden çekilebilir. Genellikle coşkuları yoktur ve hayattan çok az zevk alırlar. Duyguları donuklaşabilir ve konuşmalar kopuk olabilir. Avolisyon genellikle depresyon olarak yanlış anlaşılır. Bir kişi aynı zamanda pozitif şizofreni semptomları gösterdiğinde daha net bir şekilde tanımlanır ve anlaşılır. Avolisyon davranışı gösteren kişinin faaliyetlerden kaçınmadığını unutmamak önemlidir. Sadece harekete geçme yetenekleri yoktur.
Avolisyon örnekleri: Avolisyon, günlük yaşamın her yönünü etkiler - kişisel ilişkiler, ev ve okul. Sosyal ve iş ilişkilerinde farkında olmadan geri durma şeklinde görülür. Yani, avolisyon istenerek yapılan bir durum değildir, kişi istemeden ve farkına varmadan bu duruma girer. Donuk bir görünüme sahip olabilir. Duygusal olarak küntlük yaşarlar.
Avolisyon gözlenen bir kişi aşağıdakileri yaşayabilir: konuşurken veya konuşurken göz teması kurmaz, sınırlı veya kesilmiş konuşma, etkinliklere veya toplantılara katılmaktan geri durma, telefon görüşmesi yapmaktan veya almaktan kaçınır, projeleri başlatma veya tamamlama konusunda sorun yaşar, özel günler veya etkinliklere katılmaz veya coşku göstermez, doktordan randevuları almaz.
Avolisyon tembellikle aynı şey değildir. Bazıları, bunların bir kişinin tembelliği veya sorumsuzluğundan kaynaklandığını varsayabilir. Ancak avolisyon gösteren insanlar harekete geçme yeteneğine sahip değildir. Bir anlamda, ilgisizlik veya bir görevi yerine getirmenin getirilerini tahmin edememe veya deneyimleyememe nedeniyle felç olmak gibidir. Aksine, tembellik, akıl sağlığı bozukluğu olmayan bir kişinin kasıtlı bir eylemi olarak kabul edilebilir.
Şizofrenide avolisyon nedenleri: Avolisyon, şizofreninin en yaygın negatif belirtilerinden biridir. Diğer ruhsal ve nörolojik bozukluklarda da görülür. Şizofreniye neyin sebep olduğu net değildir, ancak aşağıdakiler faktörler olabilir: genetik, beyin gelişimi, beyindeki kimyasallar, hamilelik ve doğum komplikasyonları.
Bazı insanların neden avolisyon gibi negatif belirtiler geliştirdiği bilinmemektedir.
Şizofreninin diğer negatif belirtileri, avolisyon ile örtüşür. Ruh sağlığı uzmanları çoğu zaman bazılarını tek bir semptom olarak birleştirir.
Aşağıdaki belirtilerin birbiriyle ne kadar ilişkili olduğunu düşündüğünüzde nedeni anlamak kolaydır:
Anhedonia: Bu, zevk alma veya ödülleri tahmin etme yetersizliğidir.
Duygusal küntleşme veya düzleşme: Kişi duygularını gösteremediğinde veya ifade edemediğinde buna küntleşme veya düzleşme denir. Duygusal ifade eksikliği, bir kişi konuşurken veya vücut diliyle açık olabilir.
Aloji: Bu, konuşma veya bir konuşmanın size ait kısmını sürdürme ile ilgili sorunları ifade eder. Soru sormamayı veya cevap vermemeyi içerebilir. Aloji hastası insanlar, özellikle konuşmacı bir konudan diğerine geçtiğinde, genellikle düşüncelerini oluşturmakta ve konuşmaları takip etmekte sorun yaşarlar.
Dikkat bozukluğu: Şizofreni hastalarının çoğu konsantrasyon ve odaklanma konusunda sorun yaşar. İstenmeyen sesleri ve uyarıları filtreleyemeyebilirler. Hafızayla ilgili sorunların olması da alışılmadık bir durum değildir.
Anosognozi: Bu, genellikle bir kişinin akıl hastalığı olduğunu fark edemediğini tanımlamak için kullanılan içgörü veya farkındalık eksikliğini ifade eder. Şizofreni hastalarının en az %50'si hastalıklarının farkında değil. Anosognozi, hastalığı olan birçok kişinin ilaçlarını almamasının ana nedenlerinden biridir.
Şizofreninin negatif semptomlarını tedavi etmek genellikle pozitif semptomlardan daha zordur. Ve onları tedavi etmenin altın bir standardı bulunmamaktadır. Tedavi genellikle erken başlandığında en etkilidir, bu nedenle tedaviye bozukluk ilk kez belirlendiğinde başlamak önemlidir. İlaçların tam anlamıyla etkili olması birkaç hafta sürebilir.
Şizofrenide tedavi genellikle ilaç ve terapinin bir kombinasyonunu içerir.
Antipsikotik ilaçlar, sanrılar ve halüsinasyonlar dahil olmak üzere şizofreninin pozitif semptomlarının tedavisinde en etkilidir. Beyindeki nörotransmitter seviyelerini düzelterek çalışmak üzere teorize edilmişlerdir. Nörotransmitterler, beyin hücrelerinin birbirleriyle iletişim kurmasına yardımcı olan kimyasallardır. Antipsikotik ilaçlar, onları alan beş kişiden dördüne yardım etmede etkilidir. Bununla birlikte, bazı antipsikotik ilaçlar avolisyonu ve diğer negatif semptomları artırabilir.
Ağızdan alınan antipsikotiklerin bazıları; klozapin, olanzapin, risperidon, aripiprazol, ketiapin, ve haloperidol sayılabilir.