CT Bilgisayarlı Tomografi'nin kısaltılmış halidir. CT taramasında görüntü filmlerini çekmek için X-ışını kirişleri kullanılır. X ışınları, göze görünmeyen yüksek enerji ışınlarıdır. X-ışını geçtiğinde, dokular tarafından engellenmiş olabilir. Kemik en çok X ışınlarına direnecektir. Böylece filmde kemik parçaları veya kalsifiye kısımlar Beyaz olarak görünecektir. Geçen röntgen miktarına bağlı olarak, bilgisayar programı doku görüntüsünü hesaplayacak ve yeniden oluşturacaktır. CT taramasında kullanılan X-ışını miktarı çok daha yüksektir ve yan etkilere neden olabilir. CT tekrar tekrar alınırsa kansere neden olabilir. BT taraması dokunun eksenel görüntüsünü verir. Yani filmler genellikle iki boyutludur. Artık BT'de üç boyutlu film rekonstrüksiyon imkânları da var.
MRI Magnetic Resonance Image'ın kısaltılmış halidir. Manyetik dalgalar kullanır (X ışınları gibi zararlı değildir). MRI makinesi dış görünüşte BT makinesine benzer. Ancak mekanizma tamamen farklıdır. MR taraması, yumuşak dokular hakkında BT'den daha iyi görüntüler verir. MR taramasında beyin ve omurilik görüntüleri daha iyidir. MRI taraması gebelikte kullanılabilir, çünkü bu emniyetlidir. Radyasyon yayılımı olduğu için gebelik sırasında BT önerilmez. MRG üç boyutlu resimler MRG anjiogramı (kan damarları ile ilgili çalışma) olarak kullanılır
CT ile karşılaştırıldığında, MRI'ın daha fazla zamana ihtiyacı var. Hastanın makine tüpünün içinde daha uzun süre olması gerekir. Dolayısıyla, kapalı odalar hakkında korku duyan insanlar (klostrofobi) MR taramasında güçlük çekebilir. BT bilinçsiz hasta üzerinde alınabilir. Ancak MR, iyi bir film çekmek için hastanın işbirliğine ihtiyaç duyuyor. Düz CT'nin herhangi bir özel preparataya ihtiyacı yoktur, ancak MRI hazırlık gerektirir. MRI taramasından önce metal klipsler (Diş klipsleri) ve metal parçalar çıkarılmalıdır. Daha önce ameliyat edilmiş olan ve metal klipsleri vücutta kullanılan hastalar, MRI taramasını alamaz; çünkü metal maddeler makine içinde oluşturulan manyetik alanla çekilir. MR, CT'den daha pahalı.
Özet olarak, BT ve MR, dokuyu filme almak için görüntüleme teknikleridir. BT zararlı olabilecek x-ray kullanır, ancak MRI daha güvenlidir. BT daha az hazırlık gerektirir ve kemik parçaları açıkça görülür. MRI, hazırlanma için zamana ve yumuşak doku görüntüsüne iyi gelir. MR, BT'den daha iyi 3 boyutlu yeniden yapılandırılmış görüntüler verir. Hamilelikte MR daha güvenli, CT değil. Metal içermeyen çevre, MR için gereklidir, ancak BT buna ihtiyaç duymamaktadır.
Kaynak https://tr.esdifferent.com/difference-between-ct-scan-and-mri-scan