•  · 1 arkadaş

Şişmanlık tedavisinde mide botoksu uygulamanın yeri nedir?

Mide botoksu nedir?

Mideye botilinyum toksin (botoks) uygulaması, endoskopi ile midenin özellikle çıkışına ve diğer bölgelerine bu toksinin enjekte edilmesi esasına dayanan bir kilo verdirme yöntemidir. Bu yöntemde mide kaslarının kasılması azaltılarak mide boşalma süresi uzar ve hastada doygunluk yaratarak iştah kaybı elde edilir.

Mide botoksu kimlere yapılabilir?

Fazla kiloları olan, ama ameliyat edilecek kadar da obez (şişman) olmayan ve kilo vermek isteyen hastalar, ideal hasta grubunu oluşturur. Yani, vücut kitle indeksi 35 ve altında olan olgular için tercih edilebilecek bir yöntemdir. Midesinde ülser veya gastrit olan hastalarda ise öncelikle bu hastalıkların uygun tedavi yapıldıktan sonra mide botoksu uygulanabilir.

Mide botoksunun yan etkileri var mıdır?

Mide botoks uygulaması ise standart bir endoskopik işlem olduğundan literatürde bildirilmiş önemli bir yan etkisi bulunmamaktadır. Kas hastalığı olanlar ve botoksa karşı alerjisi olan kişilerde işlemin uygulanması doğru değildir. Mide botoks uygulama sonrası, kendi hastalarımızdan birinde çift görme, birinde hafif nefes darlığıı ve diğer birkaç olguda hafif bulantı sorunları yaşanmıştır.

Mide botoksunun kilo verdirme garantisi var mıdır?

Yoktur. Aslında botoks da dahil olmak üzere hiç bir yöntemin kilo verdirme garantisi yoktur. Mide botoksu mucizevi bir tedavi yöntemi değildir. Doygunluk hissi ile yeme güdüsünü azaltır. Bu işlem sonrası, diyete dikkat edilmezse ve yüksek karbonhidratla beslenmeye devam edilirse, işlemin önemli bir faydası olmayacaktır.

Mide botoksu işlemi ne kadar sürer, hastanede yatmak gerekli midir?

Mide botoksu endoskopi ile ağızdan girilerek yapılan bir işlemdir. Kesi /ameliyat yoktur. İşlem hastalar anestezi ile uyutulduktan sonra ortalama 15-20 dakika sürer. Hastanede yatmak gerekli değildir. İşlem sonrası genellikle 1-2 saatlik takip yeterlidir.

Mide botoksu midede kalıcı hasar oluşturur mu?

Mide botoksunda kullanılan ilacın tüm etkisinin 3-6 ay içinde vücuttan tamamen silinir. Bu nedenle kalıcı bir hasar oluşturma ihtimali yoktur. İşlem sırasında enjektsiyon noktalarında kanama odakları olabilir ve bunlar kısa zamanda kendiliğinden düzelir.

Mide botoks sonrası enfeksiyon oluşma riski var mıdır?

Kullanılan endoskop ve enjeksiyon iğnesinin temiz olması, botoks uygulama sonrası midede oluşup, kana karışabilecek enfeksiyon riskini büyük oranda ortadan kaldırmaktadır. İşlemi uygulayan ekip bu konuda çok dikkatli ve tecrübeli olmalıdır.

Mideye verilen botoks vücuduma yayılır mı?

Yapılan çalışmalarda mide botoks işleminden sonra sistemik yayılım son derece nadirdir. Genel olarak botoksun tamamı midenin bölgesel olarak sinir iletimini bloke eder. .

Gebelerde ve emzirenlerde uygulanabilir mi?

Uygulanmamaktadır.

Mide botoksu uygulamasından beklenti nedir?

Bizim hastalarımızda genellikle 6-15 kg kadar bir kilo kaybı sağlamıştır. Kilo kaybı özellikle ilk 3 ayda daha çok olmaktadır. İşlem sonrası kilo kaybı kısmen de, hastanın metabolizma durumu ve ek olarak yaptığı egzersiz aktivitesi ile ilişkilidir. .

Mide botoksu sonrasında nelere dikkat etmek gerekir?

Eski yeme alışkanlığına geri dönülürse, şişkinlik ve gerginlik hissi yaratacaktır. Özellikle karbonhidrat ağırlıklı gıdalardan ve ‘fastfood’ gıda tüketiminden vazgeçilmelidir. Yağlı gıdaların mide boşalmasını geciktireceğini ve yağlı gıda alımı sonrası bu hastaların daha fazla şişlik hissedeceklerini unutmamak gerekir.

Mide balonundan ne farkı vardır?

Mide balonu ile kilo kaybı genel olarak daha fazladır. Bununla beraber balon işlemi sonrası kişilerin birkaç gün hastanede kalması gerekir ve bu dönemde ağrı, kusma sorunları olabilir. Botoks uygulama sonrası aynı gün içinde eve, hatta işe geri dönüş söz konusudur. Ayrıca mide balonunu 9 ay-12 ay sonra çıkartmak için tekrar işlem gerekir. Ama botoks uygulamasında böyle bir durum yoktur.

Yaza girmeden önce fazla kilolarda kurtulmak için işe yarayan, zahmetsiz bir yöntem olarak mide botoks uygulaması tercih edilebilir.


Kaynaklar

Effects of intramural administration of Botulinum Toxin A on gastric emptying and eating capacity in obese patients

Gastric Abobotulinum Toxin A Injection - As an Effective Treatment for Obesity

Intragastric Injection of Botulinum Toxin A for the Treatment of Obesity

Intra-gastric Botox injection, an aid for Wight reduction in obese patient in combination with diet regime.



6 0 0 0 0 0
  • 2094
  • +

Yukarıdaki metin sadece bilgilendirme amacıyla hazırlanmıştır ve yazarın aktardığı görüşleri içermektedir, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Hekim.Net® hekimler, diş hekimleri, veteriner hekimler ve bu mesleklerin öğrencilerine özel tam işlevli ve ücretsiz bir sosyal medya ve bilgi paylaşım portalıdır. Meslektaşlarımızdan biriyseniz bu linke tıklayarak  kayıt sayfamıza ulaşabilirsiniz.

Hekim.Net

Close