Petek Balkanlı
Kadın Hastalıkları ve Doğum
Jinekolojik Onkoloji Cerrahisi
Petek Balkanlı
Kadın Hastalıkları ve Doğum
Jinekolojik Onkoloji Cerrahisi
İstanbul Tıp Fakültesi 1994
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanlığı Trakya Üniversitesi 2000
Doçenlik Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi
Jinekolojik Onkoloji Cerrahisi Uzmanlığı Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi 2011
Profesörlük Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi
2021-
Medicana İnternational İstanbul Hospital
2013-2020
İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Tıp Fakültesi
Medikalpark Bahçelievler Hastanesi
Çorlu Reyap Hastanesi
İstanbul Reyap Hastanesi
2000-2012
Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi
Rahim Ağzı Kanserleri
Miyom Tedavisi
Kadın Kanserleri
İdrar Kaçırma ve Sarkmalar
Çikolata kisti
Laparoskopik Cerrahi
Gebelik ve Doğum
Jinekolojik Cerrahi
Gebelikte büyüyen rahmin idrar kesesine bası oluşturması, artmış serum hacmi, gevşeyen idrar yolları nedenleri ile gebelik döneminde geçici idrar kaçırmalar söz konusu olabilmektedir. Gebelik süreci bitiminde idrar yapma normal seviyesine dönecektir 🌸
#kadındoğum #kadınhastalıkları #gebelik #idrarkaçırma #jinekoloji #jinekolojikonkoloji #beylikdüzüanneleri #büyükçekmeceanneleri #avcılaranneleri #medicana #medicanabeylikduzu
Merhabalar, sizlere gebelikte tiroid ile alakalı olarak biraz bilgi vermek istiyorum. Tabi ki guatr hormonunun az çalışması ya da çok çalışması gebelik oluşumu sürecinde bir takım sıkıntılara neden olabilir. Bu durumlarda gebelik oluşmayabilir. Tekrarlayan düşükler olabilir. Bu gibi bir takım anomliler, erken doğum tehdidi olabilir. Bebeğin bir takım zihinsel ve bedensel gelişim sorunlarına neden olabilir. Dolayısı ile biz mutlaka gebelik başında olmak üzere tiroid hormonunu kontrol ediyoruz. Ve ilk 3 ayda TSH dediğimiz tiroid hormonunun 2,5'in altında daha sonra da 3,5 altıdan olacak şekilde tiroid hormonunu düzenlemeye çalışıyoruz ki sağlıklı gebelikler ve gebelik seyrini elde edebilelim diye.
Merhabalar, size çok meşhur olan çatı muayenesinden bahsetmek istiyorum. Çatı muayenesi dediğimiz şey kadının pelvis kemiklerinin yapısını analiz ettiğimiz bir muayene çeşidi. Kişinin doğuma uygun olup olmadığının, kemik pelvis yapısının kabaca ölçülebildiği ve bebek başının oradan geçip geçemeyeceğini analiz ettiğimiz bir muayenedir. Genellikle 36. hafta ve sonrasında yapıyoruz. Kemiklerde bir basıklık var mı?, pelvik kemiklerin çapları uygun mu? bunlara bakıyoruz. Genel anlamıyla 1,40 boyundan daha uzun olan kişilerin pelvislerinin uygun olacağı düşünülür. 1,40 boyundan düşük olanlarda ise pelvisler dardır. Doğuma uygun değildir. Ama yine de boyu uzun olmasına rağmen pelvis yapısı doğuma uygun olmayan kadınlar olabileceği için biz çatı muayenesini yapmaktayız.
Merhaba hanımlar, sizlere gebeliğin ilk 3 ayındaki kanamaları anlatmak istiyorum. İlk 3 ayda olan kanamalar masum kanamalar olabilir, ciddi kanamalar olabilir. Masum kanamalar şunlardır; bebeğin yerleşme kanaması dediğimiz rahim iç duvarına yerleşirken çıkarttığı bir takım lekelenme şeklindeki kanamalar masum kanamalardır. Bunlar birçok gebelikte olabilir. Ya da üstüne görme dediğimiz kişi gebe kaldığı halde üstüne adet görebilir. Bunlar da masum ve ciddi olmayan kanamalardır. Ama tabi ki kanamaları ciddiye alıyoruz. Ve biz bunların hepsini sanki düşükmüş gibi önlem almaya çalışıyoruz. Neler yapıyoruz? Kişiyi istirahate sevk ediyoruz, bol sıvı almasını sağlıyoruz ve gebeliği tutundurucu bir takım ilaçlar, haplar ve iğneler uygulayarak devamını sağlamaya çalışıyoruz.
Hanımlar merhaba, yine bir konuya açıklık getirmek istiyorum. En çok sorulan sorulardan bir tanesi olan adet döneminde en koruyucu dönem ne zamandır ve hangi dönemde hamile kalabilirim? Bunun için şunu söyleyebilirim, adet döneminden bir hafta öncesi ve adet dönemi dahil ve adet döneminden bir hafta sonrası en koruyucu olan dönemdir. Bu dönemlerde gebe kalmanız hemen hemen imkansız denebilir. Ama herkesin yumurtlaması farklı olduğu için adetin 9. gününden sonra adetin 20. gününe kadar yumurtlama ihtimali olduğu için bu dönemlerde gebe kalınabilir. Genellikle sektüsünüz kaç gün sürüyorsa bundan 14 gün çıkarttığımız zaman ve öne geldiğimiz zaman bizim yumurtlama günümüzdür. Bu dönemde gebe kalma ihtimali yüksektir.
Merhabalar, bugün sizlere bir soruyu cevaplandırmak istiyorum. Bu da tekrarlayan düşükler ve buna bağlı olan pıhtılaşma bozuklukları.Biliyorsunuz ki tekrarlatan düşük yapan gebelerde biz ne yapıyoruz? Acaba pıhtılaşma ile ilgili bir bozukluk var mı? diye pıhtılaşma testlerini istiyoruz. Pıhtılaşmaya yatkınlığı olanlarda tekrarlayan düşükler fazlalaşıyor, gebelik kayıpları fazla oluyor, anne karnında bebek ölümleri, erken doğum gibi risklerimiz fazla oluyor. Veya gebelik tansiyonu, gebelik zehirlenmesi gibi durumlar bu pıhtılaşma sorunu olan hastalarda daha fazla oluyor. Bizim bunları bilmemiz gerekiyor ki bir sonraki gebeliğinde yardımcı olalım. Kan sulandırıcılar verelim ve bir sonraki gebeliklerini daha sağlıklı bir şekilde yürütebilsinler.
Rahim duvar kalınlığı nedeniyle parça alınması söz konusu olması son yılların revaşta bir konusu gibi gözüküyor. Biz bu duvar kalınlığını genellikle iki şekilde ayırabiliriz. Aslında duvar her ay adet gören birinde kalınlaşır. Çünkü biz her ay yumurtanın yumurtladığı hormonla rahimi bebeğe hazırlarız. Bebeğin yerleşebileceği bir döşek hazırlamak gibi. Rahim her zaman kalınlaşır her ay. Eğer o ay gebelik olmazsa o rahim yastığı düşer. Yani kanama meydana gelir. Biz buna adet diyoruz. Dolayısı ile doğurganlık çağında olan bir kişinin rahiminin rahimin kalınlaşması ve incelmesi normaldir. Her ay kalınlaşır ve adetle inceltiriz. Ama menapoz sonrasında asıl kalınlıkta patoloji durumu. Çünkü menapozda artık hormon olmadığı için yumurta iflas ettiği için rahim duvarının kalınlaşmaması lazım. Yani kişinin adet görmemesi lazım. Rahimi kalınlaşmayan kişi menapozda demektir. Rahimi kalınlaşan kişi normaldir. Adet olan bir kişidir. Ama rahim duvarı menapoz döneminde kalınlaşıyorsa tehlikeli bir durum olabilir. Bu durumda parça alıyoruz. Eğer doğurganlık çağında da adet olmasına rağmen adetin yeni bitmesine rağmen hala kalın, adetleri çok uzun sürüyor ya da rahim duvarı içerisinde heterojen dediğimiz dağınık ve bulanık bir görüntü görüyorsak, polip düşünüyorsak onlarda da tabi ki parça almak gerekebilir.
İnfetilite bir buçuk sene düzenli ilişkiye rağmen çocuk sahibi olamamak anlamına gelmektedir. Yani çocuk tedavilerine başlamadan önce bir buçuk sene bir deneme periyodunun geçmiş olması gerekmektedir. Tabi bu biraz daha erken yaşlar içindir. 30 ve üstü yaşlar için bu süreyi biraz daha kısaltmak mümkündür. Ancak bu tedavilere başlamadan önce kişinin hormon düzeyinin, yumurta rezervinin, rahim yapısının normal olup olmadığının, tüplerinin açık olup olmadığının, sperm düzeyinin nasıl olduğunun, spermin hareketliliğinin ve yapısının normal olup olmadığının mutlaka bu tedavilerden önce test edilmesi gerekir. Yani çocuğum olmuyor diyen kişide oldukça kabarık bir tetkik zinciri gerekmektedir. Çünkü kişinin uygun tedavi seçeneklerine yönlendirilebilmeleri için bir rahim filmin çektirilmesi, bir sperm analizinin yapılması, hormon düzeyleri ve over düzeylerinin ölçülmesi ve tabi ki jinekolojik muayenelerinin yapılması gerekiyor. Bunlardan herhangi birinde bozukluk olduğu zaman ilgili bölümün tedavi edilmesi ile basit tedaviler söz konusu olabilmekte. Ama bazen %15 dediğimiz bir kısımda ise bu tetkiklerin hiçbirinde sorun ortaya çıkmamasına rağmen nedeni bilinmeyen çocuk sahibi olamamak durumu ortaya çıkabiliyor. Bunlarda da nedeni tam olarak bilinmese de yine de tedaviye başlamak gerekebiliyor.