•  · 1 arkadaş

Varis İçin Krem, Bitkisel Çözümler?


Tüm insanların yaklaşık yarısında eninde sonunda bir tür varis gelişecektir, ancak bunlar özellikle kadınlarda yaygındır. Yaşlandıkça varis olma riskiniz artar. Ayrıca hamilelik sırasında çok yaygındırlar. Genellikle sadece kozmetik bir sorun olsalar da bazen ağrıya veya rahatsızlığa neden olurlar. Varisli damarları ameliyatla veya diğer minimal invaziv tedavilerle düzeltebilirsiniz, ancak çoğu insan için bu sorun büyük bir risk oluşturmaz ve tıbbi müdahale ideal bir seçenek değildir.

Mevcut varisli damarlarınızı azaltmak ve daha fazlasının oluşmasını önlemek için deneyebileceğiniz, bilinen birkaç doğal çözüm vardır. Bu tedaviler dolaşımınızı iyileştirir, damar şişmesini azaltır ve ağrıyı hafifletir. 

Önce varis nedir, neden olur, bunu anlatarak başlayalım.

Varis nedir, neden olur ?

Varisli damarlar, genellikle derinin altında görünen şişmiş, bükülmüş veya şişkin damarlardır. Birçok hasta için bacaklarda ağrı, zonklama veya kramp gibi çeşitli rahatsız edici semptomlara yol açabilirler. 

Varisli Damarlara Ne Sebep Olur?

Varisli damarlar çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilir. Damarlar, vücudun çeşitli bölgelerinden gelen kanı kalbe geri taşımaktan sorumludur, böylece kan dolaşımı ve vücudun düzgün çalışması sağlanır. Bununla birlikte, kapakçıklar zayıfladığında veya hasar gördüğünde, kan geriye doğru akabilir ve damarlarda birikerek, damarların bükülmesine, gerilmesine ve derinin altında şişmesine neden olabilir.

Yapılan araştırmalar varis hastalığında genetik faktörün önemli ölçüde rol oynadığını işaret etmektedir. Dolayısıyla ailede varis öyküsü olan kişilerin daha çok dikkat etmeleri gerekmektedir. Bunun yanı sıra bayanlarda varis erkeklerden 3-4 kat daha fazla oranda görülmektedir. Çünkü varisin kadınlarda salgılanan hormonlarla ve gebelik hormonlarıyla doğrudan ilişkisi olduğu bilinmektedir. Yaş, uzun süre ayakta durma ya da oturma, fazla kilo da varisin önemli nedenleri arasındadır. Bu nedenlerden meydana gelen çeşitli varis vakalarının tedavi yöntemleri de farklı ve kişiye özeldir. 

Varisli damarların gelişimine katkıda bulunabilecek faktörler şunlardır:

-Artan yaş

-Obezite

-Egzersiz eksikliği

-Hamilelik veya menopoz sırasında meydana gelenler gibi hormonal değişiklikler

-Varisli damarların genetik veya aile öyküsü

-Uzun süre oturmak veya ayakta durmak

Krem veya bitkiler varis tedavisinde kullanılır mı ?

Yıllardır bu konu tartışılır durur. Hastaların çoğu eczanede, internette, televizyonda veya aktarda gördükleri kremi, hapı, karışımı, otu uzmanlara sorarlar. 

Sözü fazla uzatmadan şunu söylemem gerekir ki bu tür maddelerin birçoğu sizi yanıltır, genellikle işe yaramazlar. Bazıların ise tedavi edici özelliği yoktur, sadece şikayetleri azaltır ama tedavi etmez. Bir başka deyişle hastalığı maskeleyerek sizi kısa bir süre rahatlatır. 

Ama gene de hepsini kötülememek gerekir inancındayım. Doğal ev ilaçları bazen ağrılı semptomları hafifletmeye, daha iyi dolaşımı teşvik etmeye ve venöz yetmezlikleri önlemeye yardımcı olabilir. Bununla birlikte, bir damar hasar gördüğünde ve varisler oluştuğunda, evde yapılan tedavilerin sınırlamaları ortaya çıkar. Varis çorapları, egzersiz ve diyet değişikliklerinin rahatsızlığı gidermek için yararlı olduğu kanıtlanmış olsa da, bu yöntemler sorunu tek başına tedavi edemez. Endişeyi doğal olarak gidermek için ne kadar çaba sarf ederseniz edin, sorunlu damar, tıbbi tedavi ile ortadan kaldırılıncaya kadar vücutta kalacaktır.

Birçok hasta, daha konforlu ve uygun maliyetli seçenek gibi göründüğü için evde yönetimi tercih etmektedir. Bununla birlikte, hastalar arasında yaygın bir yanılgı varislerin kozmetik bir olay olduğudur., Varislerin kozmetik bir endişeden biraz daha fazlasıdır. Çoğu durumda, çirkin bir görünümün ötesine geçerler ve genellikle tıbbi tedaviyi gerektirirler. Tedavi edilmezse, varis semptomları kötüleşebilir ve sonunda dolaşım sağlığınızı tehdit edebilecek başka komplikasyonlara yol açabilir. Sorunlu damarın kötüleşmesini ve sağlığınıza zarar vermesini önlemek için tıbbi yardım almanızı şiddetle tavsiye ederiz.

Kısaca bu doğal tedavilere göz atalım:

1. Aloe Vera

Aloe vera, jeli çeşitli cilt koşullarını tedavi etmek için harika olan bir bitkidir. Ayrıca varisli damarların görünümünü azaltmanın kolay bir yoludur. 

Bununla birlikte, damarları tedavi etmek için aloe vera kullanmanın en etkili yolu aloe, elma sirkesi ve havuç karışımıdır. Karışım, cildinize kolayca uygulayabileceğiniz kadar ince olmalı, ancak çok ince veya sulu olmamalıdır.

Karışımı varisli damarlardan etkilenen bölgeye uygulayın. Dairesel bir hareketle ayak bileklerinizden kalçalarınıza doğru hareket edin. Bu tedavi en çok öğleden sonra veya akşam etkilidir çünkü gün boyunca oluşmuş olabilecek rahatsızlığı giderebilir. Bunu günlük olarak uygulayabilirsiniz.

2. Uçucu Yağlar

Birçok uçucu yağ aşırı derecede konsantredir ve seyreltilmeden doğrudan cilde uygulanamaz. Bunları hindistancevizi yağı, zeytinyağı veya ayçiçek yağı gibi bir taşıyıcı yağ ile seyreltebilirsiniz.

Yağları etkilenen bölgeye masaj yapın. Dolaşımı teşvik etmek için aşağıdan yukarıya doğru hareket etmeye çalışın. Ayaklarınızdan veya ayak bileklerinden başlayın ve uyluklarınıza kadar çalışın.

Nane yağı, şişmeyi azaltabilen ve kan akışını artırabilen lenfatik tıkanıklığı azalttığı için varisli damarlar için en iyi yağlardan biridir. Aynı zamanda harika bir ağrı kesicidir. Varisli damarlarınız yüzünden ağrılı, kaşıntılı, karıncalanma veya rahatsızlık hissediyorsanız, nane yağı en iyi seçeneğiniz olabilir.

Selvi yağı, nane yağı ile benzer etkilere sahiptir. Enflamasyonu ve rahatsızlığı azaltır ve yeni varisli damarların oluşmasını önlemek için kan damarlarını güçlendirebilir.

Limon yağı, kan birikmesini ve dolaşımını azaltabilen bir kan inceltici görevi görür. Aynı zamanda harika bir sakinleştirici etkisi vardır. Varisli damarlar genellikle bacaklarda ağırlık hissine neden olur ve limon yağı bunu azaltabilir. Özellikle gece veya hemen işten eve gelip dinlenmek için başvurmanız faydalı olacaktır.

3. Üzüm

Üzüm, birçok güçlü etkiye sahip flavonoidler içerir. Damar ve dolaşım sağlığı için yararlı olan kan damarlarını gevşetir, dolaşımı iyileştirir, kan pıhtılarını önler ve hipertansiyonu azaltırlar.

Üzüm çekirdeği özütü, damar sızıntısını ve şişmeyi azaltan OPC'ler veya oligomerik proanthocyanidin kompleksleri içerir. Bu, şişkinliği veya genişlemiş varisli damarların kötüleşmesini önleyebilir ve ağrı ve rahatsızlığı azaltabilir.

4. Sarımsak

Sarımsak dolaşımı iyileştirir ve kalpten kan pompalayan atardamar olan aortu korur. Takviye alarak veya yemeklerinize bol miktarda sarımsak ekleyerek sarımsak alımınızı artırabilirsiniz.

Sarımsak karışımı oluşturup doğrudan cildinize varisli damarlarınız üzerine sürmeyi deneyebilirsiniz. 

5. At Kestanesi

At kestanesi damarları ve atardamarları güçlendirebilir, ödemleri önleyebilir, dolaşımı hızlandırabilir ve mevcut varisli damarların daha fazla zarar görmesini önleyebilir. Bunu birkaç hafta boyunca her gün tekrarladıktan sonra, varisli damarlarınız daha küçülecek ve daha az rahatsızlık hissedecektir.

6. Takviyeler

Varisli damarları tedavi etmek için birkaç farklı doğal takviye deneyebilirsiniz. 

C vitamini dolaşımı teşvik eder ve damar duvarlarını güçlendirir. Ek olarak alabilir veya diyetinize çok sayıda portakal, limon, çilek ve domates ekleyebilirsiniz. E vitamini ayrıca kan birikmesini durdurarak varisli damarlara da yardımcı olur. Bazen varisli damarlardan kaynaklanan ağrıyı da hafifletebilir. Brokoli, ıspanak, badem, zeytin gibi besinleri bol miktarda tüketerek E vitamini takviyesi alabilirsiniz.

Ancak unutmamak gerekir ki varisli damarların tek tedavisi bu damarları tıbbi yöntemler kullanarak yok etmektir.

Daha detaylı bilgi için www.onurgurer.com.tr 

storage.php?o=bx_posts_photos&f=bztxtqfpesymcxvtjhcqkjudyzgtgmky.png


Kaynaklar

0 0 0 0 0 0
  • 10281
  • +

Yukarıdaki metin sadece bilgilendirme amacıyla hazırlanmıştır ve yazarın aktardığı görüşleri içermektedir, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Hekim.Net® hekimler, diş hekimleri, veteriner hekimler ve bu mesleklerin öğrencilerine özel tam işlevli ve ücretsiz bir sosyal medya ve bilgi paylaşım portalıdır. Meslektaşlarımızdan biriyseniz bu linke tıklayarak  kayıt sayfamıza ulaşabilirsiniz.

Hekim.Net

Close