Varis Doktoru Kimdir?
Varis Tedavisini Hangi Doktor Yapmalı? Varis Doktoru Kimdir?
Varis hastalığında bacaktaki toplardamarlarda, özellikle uzun süre ayakta kalan kişilerde kanın geri dönmesinde yavaşlama ve buna bağlı olarak damarlarda belirginleşme, dışa doğru bombeleşme ve morumsu renk değişikliği olur. Ayaklarda künt bir ağrı, yanma hissi, ağırlık hissi ve bileklerde şişlik hissedilebilir. Varisli damarlar ve telenjiektazi (örümcek damarlar), venöz yetmezlik sendromu olarak da adlandırılan ters venöz akışla ilgili altta yatan bir sorunun görünür yüzey belirtileridir. Venöz yetmezliğin hafif formları sadece rahatsız edici, rahatsız edici veya kozmetik olarak şekil bozucudur, ancak şiddetli venöz hastalık ciddi sistemik sonuçlar doğurabilir ve yaşam veya uzuv kaybına yol açabilir.
Varisli damarların birçok nedeni olduğu varsayılır, ancak yalnızca genetik geçişli olduğu iyi kanıtlarla desteklenmiştir. En yüksek kasıktaki toplardamar kapakçığının dejenerasyona uğradığı ve daha sonra kalanların takip ettiği teorisi mantıklıdır, ancak kanıtlarla iyi desteklenmemektedir: Varisli hastaların yaklaşık %40'ında safeno-femoral bileşkede yetersizlik yoktur. Bazı hastalarda ven duvarında elastik doku kaybı olur ve damarlardaki venöz kapakçıkların ilerleyici yetersizliğine neden olarak venöz hipertansiyon, reflü ve total dilatasyon oluşur ve bu varislere neden olur.
Varisli damarları teşhis etmek için doktorunuz, şişme olup olmadığını kontrol etmek için ayakta dururken bacaklarınıza bakmak da dahil olmak üzere bir fizik muayene yapacaktır. Ayrıca damarlarınızdaki kapakçıkların normal çalışıp çalışmadığını veya herhangi bir kan pıhtısı olup olmadığını görmek için bir ultrason testine ihtiyacınız olabilir.
Bu tedavilerin yan etkileri nelerdir?
Doktorlunuza, her bir tedavi türü için güvenli mi ve yan etkileri var mı konusunda sorun. Doktorunuzun size bir işlemin risklerini açıklayan bilgilendirilmiş onam formlarını iyice gözden geçirin.
Damarların cerrahi olarak çıkarılması için yan etkiler, morarma, kaşıntı, kızarıklık, uyuşma, şişme, mide bulantısı ve yara enfeksiyonu riski dahil olmak üzere lokal anestezi altında yapılan herhangi bir ameliyata da olabilecek yan etkileridir. Ameliyat ayrıca küçük kesilerin yapıldığı ve bazen kan pıhtılarına neden olabilen yara izlerine neden olur.
Skleroterapi için yan etkiler enjeksiyon için kullanılan maddeye bağlı olabilir. Alerjisi olan kişilerde dikkatli olmak gerekebilir.Enjekte edilen madde nadiren de olsa cildi yakabilir (iğne doğru şekilde yerleştirilmemişse) veya cildi lekeleyebilir (bu kahverengimsi işaretler, damar enjekte edildikten sonra kan hücrelerinin doku boyunca dağılmasından kaynaklanır ve zamanla solabilir).
Bazen, skleroterapi kan pıhtılarına ve yeni damar oluşumuna yol açabilir. Lazer ve elektro-koter tedavileri cilt renginde iz ve değişikliklere neden olabilir.
Varis tedavindeki işlemler canınızı yakar mı?
Tüm bu prosedürler için, kişinin hissettiği ağrı miktarı, kişinin genel ağrı toleransına, tedavilerin ne kadar kapsamlı olduğuna, vücudun hangi bölümlerinin tedavi edildiğine, komplikasyonların ortaya çıkıp çıkmadığına ve diğer faktörlere bağlı olarak değişecektir. Ameliyat anestezi altında yapıldığından işlem sırasında ağrı hissedilmez. Anestezinin etkisi geçtikten sonra kesi yerlerinde veya yakınında biraz ağrı olabilir.
Skleroterapi için ağrının derecesi kullanılan iğnenin boyutuna ve solüsyonun enjeksiyon miktarına da bağlı olacaktır.
Şimdi gelelim en önemli noktaya:
Elektriğinizi tamir etmesi için tesisatçı çağırmazsınız. Aynı şekilde, klimanızı tamir etmesi için bir marangoz çağırmazsınız. Aynı prensip sağlık hizmetiniz için de geçerlidir. Kalbinizi tedavi etmek için bir göz doktoruna veya akciğerlerinizi tedavi etmek için bir dermatoloğa gitmezsiniz. Peki neden aynı uzmanlığı damar tedavisi yaptırırken de aramıyorsunuz? Cevap, yapmalısın. Damarlarınız dolaşım sisteminizin önemli bir parçasıdır. Uygun eğitime, deneyime ve sertifikaya sahip bir uzman aramalısınız.
Kendilerine “damar doktoru” diyen birçok kişi var. Eğitim ve deneyim önemlidir.
Varis tedavisi için bir damar tedavisi doktoru ararken, kişilerin eğitimlerini ve niteliklerini araştırmalısınız. Cevaplamanız gereken birkaç önemli soru şunlardır:
–Bu kişi onaylı damar uzmanı mı?
-Doktorunuz bu alanda deneyimli bir uzman mı?
-Durumunuzu doğru bir şekilde teşhis etmek için doktorunuzun yeterince deneyimi var mı? Doğru tedavi önce doğru tanı gerektirir. Tanı metodlarını yorumlamada deneyimli olmalı.
Deneyimli Damar Cerrahı nedir?
Damar cerrahlarının tümü minimal invaziv prosedürlerden karmaşık cerrahiye kadar vasküler bakımın tüm yönlerinde eğitim almış tek uzmandır. Dolaşım sistemini tedavi etmek için tüm bu farklı prosedür türlerini kullanabilen tek doktorlar onlardır.
Bir Vasküler Cerrahın eğitimi, Kurul Sertifikası almaya hak kazanabilmeleri için katı gereksinimleri karşılamalıdır. Kurul Sertifikasyon süreci, doktorun Amerikan Cerrahi Kurulu tarafından yapılan yazılı ve sözlü sınavı geçmesini gerektirir. Bu sertifika, doktorun "güncel" kalması için gerekli bilgiyi muhafaza etmesini sağlamak için düzenli aralıklarla korunmalı ve yenilenmelidir.
Peki varislerinizi kim tedavi etmeli? Ülkemizdeki durumu şöyle özetleyebiliz. Varis belirtileri olan bir kişi randevu alırken genellikle dahiliye yani iç hastalıkları uzmanlarını tercih etmektedir. Böylece ilk hatayı yapmış olacaksınız. Birçoğu olması gerektiği gibi kalp ve damar cerrahisi uzmanlarına yönlendirirken birçoğu ise işe yaramayacağını bildiği halde ilaç ya da varis çorabı reçete ederek hastayı geri göndermektedir. Böylece ikinci hata kendiliğinden gelmiş olacaktır. Doğru seçim kalp ve damar cerrahisi olmalıdır. Varis hastalığının teşhis ve tedavisinde en yetkili uzmanlık alanın kalp ve damar cerrahisi uzmanları olmaktadır. Ancak şunu da unutmamak gerekir ki kalp damar cerrahisi branşı uzmanlarının bir kısmı sadece varis gibi toplar damar hastalıklarının tedavisiyle ilgilenmektedir ve bu branşa fleboloji denir.
Son dönemlerde girişimsel radyoloji uzmanları, dermatoloji (cildiye) uzmanları, estetik cerrahları ve pratisyen hekimler varis tedavisi yapmaya başlamıştır ancak unutulmamalıdır ki hastalıklar sadece tedaviden ibaret değildir ve karşılacağınız sorunlarda yukarıda branşlarını saydığımız doktorlar yetersiz kalacaktır.
“Damar kliniği” veya “damar merkezi” kimliği altında kurulan sağlık kuruluşlarının birçoğunda, damar veya damar hastalıkları konusunda HİÇBİR resmi tıp eğitimi almamış sağlık personeli görev yapmaktadır. Bu tesislerin çoğu, vasküler cerrahi veya damar cerrahisi alanında tıp ihtisasını tamamlamamış doktorlar tarafından yönetilmektedir. Sonuç olarak, bu tesislerde alınan tedavi düzeyi genellikle yetersizdir. Ve ne yazık ki birçok hasta bunu çok geç olana kadar anlamamaktadır, kötü sonuçlar ve daha da kötüsü, önemli komplikasyonlar yüzünden tedavi gördükten sonra farkına varmaktadırlar.
Gerek toplar ve gerekse atar damar hastalıkları konusunda eğitim alan branş kardio vasküler cerrahi branşıdır. Bu nedenle varis tedavisi vücudun öncelikle tüm damar sistemine hakim olan cerrahlarca yapılmalıdır. Yani kalp ve damar cerrahları bu tür işlemleri yapmalıdır. Hatta bu branşın bir üst branşı olan ve sadece varis ve tedavisiyle ilgilenen fleboloji alanında uzman hekim bu tür tedavilerin tam karşılığı olacaktır.
Türkiye’de çok yaygın olmamakla birlikte Avrupa’da ve Amerika’da fleboloji doktorları bulunmaktadır. Bu nedenle mümkün olduğunca bu alanda uzmanlaşmış hekimlere muayene olmalısınız. Şunu unutmamalısınız ki ilaçla, kremle ya da varis çorabı ile hastalıktan kurtulma imkanınız yoktur. İlaç ve varis çorabının etkisi kısmen şikayetlerin azaltılması yönündedir. Tedavi sorunun ana temelinin giderilmesiyle mümkün olacaktır.
#varisdoktoru #varistedavisi #flebolog #varistedavisinihangidoktoryapmalı #onurgürer
Kaynaklar
Yukarıdaki metin sadece bilgilendirme amacıyla hazırlanmıştır ve yazarın aktardığı görüşleri içermektedir, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.
Hekim.Net® hekimler, diş hekimleri, veteriner hekimler ve bu mesleklerin öğrencilerine özel tam işlevli ve ücretsiz bir sosyal medya ve bilgi paylaşım portalıdır. Meslektaşlarımızdan biriyseniz bu linke tıklayarak kayıt sayfamıza ulaşabilirsiniz.