•  · 1 arkadaş

Kılcal damar varisi tedavisi


Yüzeysel bacak veya yüz damarları, örümcek damarlar veya kılcal damarlar olarak da bilinir. Örümcek damarları, bacakların veya yüzün yüzeyinde görülebilen küçük, hasarlı damarlardır. Genellikle ağrılı veya zararlı değildirler, ancak bazı insanlar kozmetik nedenlerle bunları tedavi etmek isteyebilir. Örümcek damarları mavi, mor veya kırmızı olabilir ve ince çizgiler, ağlar veya dallar şeklinde görünebilir. İnsanlar bazen onlara iplik damarları da derler. Örümcek damarları ve varisli damarlar, birçok yetişkini etkileyen yaygın durumlardır. Kadınları erkeklerden daha sık etkileyen bu kötü görünümlü kan damarları en sık bacaklarda görülür ve yaşla birlikte daha yaygın hale gelir. Örümcek damarları ve varisli damarlar yetişkin popülasyonun %50'sini etkiler. Telenjiektaziler, kolayca görülen alanlarda (dudaklar, burun, gözler, parmaklar ve yanaklar gibi) yaygındır. Rahatsızlığa neden olabilirler ve bazı insanlar onları çekici bulmayabilir. Birçok kişi onları kaldırmayı tercih ediyor. Çıkarma, gemiye zarar vererek ve onu çökmeye veya yara izi bırakmaya zorlayarak yapılır. Bu, ciltteki kırmızı işaretlerin veya desenlerin görünümünü azaltır. 

Telanjiektazlar genellikle iyi huylu olmakla birlikte, ciddi bir hastalığın belirtisi olabilirler. Örneğin, kalıtsal hemorajik telenjiektazi (HHT), yaşamı tehdit edebilen telenjiektazilere neden olan nadir bir genetik durumdur. HHT'nin neden olduğu telanjiektazlar ciltte oluşmak yerine karaciğer gibi hayati organlarda ortaya çıkar. Patlayarak büyük kanamaya (kanamalara) neden olabilirler.

Ama bu kılcal damarlar nedir ve kendi başlarına kaybolurlar mı?

Kılcal Damar Nedenleri

Örümcek damarlarına çeşitli faktörler neden olabilir. En baş nedenler kalıtım ve obezite, uzun saatler ayakta kalmayı gerektiren mesleklerdir. Ayrıca yaşın artması ile birlikte de ortaya çıkabilirler. Bacaklarda, damarların içindeki valfler düzgün çalışmayı bıraktığında örümcek damarlar oluşabilir. Damarlar kanı kalbe geri taşır. Kanın geriye doğru akmasını önlemek için, kan içinden geçtiğinde kapanan tek yönlü bir valf içerirler. Bu kapak zayıflarsa veya hasar görürse kan doğru yönde akmakta zorlanabilir ve damarın içinde birikmeye başlayabilir. Zamanla bu, damarda dallara ayrılan ve örümcek damarlarına neden olan bir şişkinliğe neden olabilir. Yüzdeki örümcek damarları genellikle küçük kan damarlarının patlamasının sonucudur. Artan basınç veya güneş hasarı buna neden olabilir. Bir kişinin örümcek damarları geliştirme riskini artırabilecek faktörler şunları içerir: Genetik: Örümcek damarlı insanların yüzde 90'ına kadar bir aile öyküsü vardır. Hamilelik: Fetüsün ekstra ağırlığına ek olarak vücutta hareket eden volümü artmış kan, hamilelik sırasında bacak damarlarına daha fazla baskı yapar. Bazı kadınlar, hamilelikten sonra örümcek damarlarının kaybolduğunu fark eder, ancak bunlar kalıcı olabilir. Kadın olmak: Örümcek damarları kadınları erkeklerden daha sık etkileme eğilimindedir. Yaşlanmak: Damarlardaki kapakçıklar zamanla zayıflama eğilimindedir. Bacaklardaki damarları desteklemeye yardımcı olan ve kanın yukarı doğru pompalanmasını sağlayan baldır kasları da yaşlandıkça güçlerinin bir kısmını kaybedebilir. Fazla kilolu olmak: Ekstra vücut ağırlığı, bacak damarlarına ek baskı uygulayabilir. Hormonlar: Hormonal doğum kontrolü ve menopoz için hormonal tedaviler, östrojen damar kapaklarını zayıflatabileceğinden örümcek damar riskini artırabilir. Uzun süre oturmak veya ayakta durmak: Kişi aynı anda birkaç saat aynı pozisyonda kaldığında, bacaklardaki damarlar kanı kalbe doğru pompalamak için daha fazla çalışmak zorundadır. Önceki bir kan pıhtısı veya damar hasarı: Bu, valflere zarar verebilir ve düzgün çalışmamalarına neden olabilir. Yüzdeki aşırı basınç: Bu, şiddetli öksürme, hapşırma veya kusma nedeniyle olabilir. Bazı kadınların doğum sırasında ıkındıktan sonra yüzlerinde örümcek damarları oluşabilir. Güneş hasarı: Güneşten gelen ultraviyole ışık cilde zarar verebilir ve özellikle yüzde kan damarlarının veya örümcek damarlarının kırılmasına neden olabilir.

Kılcal Damar Belirtileri

Örümcek damarları genellikle zararsızdır, ancak bazen özellikle uzun süre ayakta durduğunuzda ağrıya, yanmaya veya acıya neden olabilirler. Hafif bir yanma dışında, bu damarlar çoğunlukla ağrılı değildir. Genelde görüntü nedeniyle fark edilirler. 

Telanjiektaziler rahatsız edici olabilir. Genellikle hayati tehlike oluşturmazlar, ancak bazı insanlar görünüşlerinden hoşlanmayabilir. Yavaş yavaş gelişirler, ancak aşındırıcı sabunlar ve süngerler gibi cilt tahrişine neden olan sağlık ve güzellik ürünleri ile daha da kötüleşebilirler.

Belirtiler şunları içerir: Ağrı (venüller üzerindeki baskı ile ilgili), kaşıntı, ciltte iplik benzeri kırmızı işaretler veya desenler

HHT belirtileri şunları içerir: Sık burun kanaması, dışkıda kırmızı veya koyu siyah kan, nefes darlığı, küçük inmeler, nöbetler, porto şarabı lekesi doğum lekesi

Telenjiektazinin nedenleri nelerdir?

Telenjiektazinin kesin nedeni bilinmemektedir. Araştırmacılar, çeşitli nedenlerin telenjiektazi gelişimine katkıda bulunabileceğine inanıyor. Bu nedenler genetik, çevresel veya her ikisinin bir kombinasyonu olabilir. Çoğu telenjiektazi vakasının güneşe veya aşırı sıcaklıklara kronik maruziyetten kaynaklandığına inanılmaktadır. Bunun nedeni, genellikle cildin genellikle güneş ışığına ve havaya maruz kaldığı yerlerinde ortaya çıkmalarıdır.

Diğer olası nedenler şunlardır: 

-Alkolizm: Damarlardaki kan akışını etkileyebilir ve karaciğer hastalığına neden olabilir.

-Hamilelik: Genellikle damarlara büyük miktarda basınç uygular.

-Yaşlanma: Yaşlanan kan damarları zayıflamaya başlayabilir.

-Rosacea: Yüzdeki venleri genişleyerek yanaklarda ve burunda kızarık bir görünüm yaratır.

-Sürekli kortikosteroid kullanımı: Cildi inceltir ve zayıflatır.

-Skleroderma: Cildi sertleştirir ve cilt büzüşür.

-Dermatomiyozitis: Deriyi ve alttaki kas dokusunu alevlendirir.

-Sistemik lupus eritematozus: Güneş ışığına ve aşırı sıcaklıklara karşı cilt hassasiyetini artırabilir.

Kalıtsal hemorajik telenjiektazinin nedenleri genetiktir. HHT'li kişiler, hastalığı en az bir ebeveynden devralır. Beş genin HHT'ye neden olduğundan şüphelenilmektedir ve üç tanesi bilinmektedir. HHT'li kişiler ya bir normal gen ve bir mutasyona uğramış gen ya da iki mutasyona uğramış gen alır (HHT'ye neden olmak için yalnızca bir mutasyona uğramış gen gerekir).

Kılcal Damarlar Kendiliğinden Kaybolur mu?

Kılcal damarlar, ilk başta nedenine bağlı olarak geçici veya kalıcı olabilir.

Kılcal Damarlarının Tedavisi

Belirtileriniz varsa veya örümcek damarlarının görünümünden endişe ediyorsanız, tedavi seçenekleri şunları içerir:

Kompresyon çorabı veya çorap giymek, alt bacaktaki damarlara baskı yapar. Bu basınç, kan akışını iyileştirmeye ve daha fazla örümcek veya varisli damarları önlemeye yardımcı olabilir. Bu çoraplar ayrıca bacak şişmesini hafifletmeye ve bacaklarda kan pıhtılaşması riskini azaltmaya yardımcı olabilir.

Skleroterapi: Skleroterapi, varisli damarları ve örümcek damarlarını ortadan kaldırmak için kullanılan tıbbi bir prosedürdür. Skleroterapi, bir çözeltinin doğrudan damara enjeksiyonunu içerir. Çözelti, kan damarının duvarını tahriş ederek, damarın tahrip olmasına ve birbirine yapışmasına ve kanın pıhtılaşmasına neden olur. Zamanla damar, gözden kaybolan yara dokusuna dönüşür.
Skleroterapi 1930'lardan beri kullanılmakta olan kanıtlanmış bir prosedürdür. Bu prosedürde doktorunuz damarları yaralayan ve kapatan bir solüsyon enjekte ederek kanın daha sağlıklı damarlardan geçmesine neden olur. Birkaç hafta içinde tedavi edilen örümcek damarları kaybolur. Aynı damarın birden fazla kez enjekte edilmesi gerekebilse de, skleroterapi doğru yapılırsa genellikle etkilidir.
Skleroterapi anestezi gerektirmez ve doktorunuzun ofisinde yapılabilir. Yan etkiler, tedavi edilen bölgede şişlik, kaşıntı ve cilt rengi değişiklikleri içerir.

3 milimetreden küçük ve cilt yüzeyine yakın örümcek damarlarını tedavi etmek için lazer vey radyofrekans kullanılabilir. Lazer, örümcek damarının pıhtılaşmasına ve kurumasına neden olan güçlü, odaklanmış bir ışık demetidir. Radyofrekans ise lazer gibidir ancak radyofrekans enerjisini kullanır. Lazer ve Radyofrekans teknolojisi dahil olmak üzere ısı üretmenin çeşitli yolları vardır. Radyofrekans makineleri, ısı üretmenin çok verimli bir yoludur ve küçük yüzey damarlarının tedavisi dahil olmak üzere çeşitli tıbbi uygulamalar için kullanılabilir. Radyofrekans makineleri, saniyede milyon devirde (megahertz olarak tanımlanır) çok yüksek frekanslı bir alternatif akım oluşturarak ısı üretir. 

Kılcal damarlar için doğru tedavi, büyük ölçüde sebeplerine bağlıdır. Kişi etkilenen bölgenin nasıl göründüğünden rahatsızsa, kılcal damarının tedavisi büyük olasılıkla yapılacaktır.

Sonuç

Doğru tedavi ile kılcal-örümcek damarlar iyi bir iyileşmeye sahiptir. Örümcek damar tedavisinden sonra kan damarları birkaç ay içinde kaybolur.

Kaynaklar

1 0 0 0 0 0
  • 5973
  • +

Yukarıdaki metin sadece bilgilendirme amacıyla hazırlanmıştır ve yazarın aktardığı görüşleri içermektedir, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Hekim.Net® hekimler, diş hekimleri, veteriner hekimler ve bu mesleklerin öğrencilerine özel tam işlevli ve ücretsiz bir sosyal medya ve bilgi paylaşım portalıdır. Meslektaşlarımızdan biriyseniz bu linke tıklayarak  kayıt sayfamıza ulaşabilirsiniz.

Hekim.Net

Close