•  · 1 arkadaş

Göz Çevresinde Damarlanma


Yüz bölgesinde görülen kılcal damar çatlamaları ve göz çevresinde yeşil renkli damarları olan hastalar kozmetik kaygılar nedeniyle tedaviye ihtiyaç duyabilir. Yüzdeki sorunlu damarlar, çok yüzeysel 'kılcal damarlardan' büyük şişkin deri altı damarlarına kadar çeşitlilik gösterir. 

image_transcoder.php?o=bx_froala_image&h=2172&dpx=1&t=1624823967

Yüz damarlarını ne kadar büyük ve ne kadar derin olduklarına ve nerede bulunduklarına göre sınıflandırırız. Her damar türünün farklı sınıflandırmasına girmeden önce, toplardamar sisteminin daha büyük damarlara akan küçük damarlardan oluşan bir ağ olduğunu hatırlamak önemlidir. Genellikle 'dallanma' olarak adlandırılır, ancak gerçekte dallanmanın tersidir. Binlerce küçük damar (venül adı verilir) kılcal damarlardan venöz kanı boşaltır ve bu damarlar çeşitli ve isimlendirilmemiş daha büyük damarlara akar. Bunlardan venöz kan, temporal veya yüz damarı gibi daha büyük adlandırılmış damarlara ve oradan da juguler damara, superior vena kava'ya ve sağ kalbe akar. Bu nedenle, dallanan bir ağaca benzeyen bir damarı değerlendirirken, kan akışının periferden merkeze olduğunu ve aslında merkezi bir damara akan bir kollar topluluğu olduğunu unutmayın.

Telenjiektazi ('örümcek' veya 'iplik' damarları): Telenjiektazi, klasik olarak çok yüzeysel olan çok ince damarlardır. Parlak kırmızı veya mavi-mor renklerde bulunabilirler. Damarların kendileri renksizdir, boş olduklarında beyaz görünürler. Damarların rengi sadece damar içindeki kandan gelir. Damar duvarı ne kadar kalın ve damar ne kadar derin olursa, renk maviden yeşile o kadar çok değişir, sonunda damar yeterince derin olduğunda subdermal olan damarlarda renk görülmez.

Retiküler damarlar: Retiküler damarlar, cilt boyunca yeşil bir çizgi olarak görülen ancak herhangi bir şişkinliği olmayan damarlardır  Bu, bacaklardaki veya vücudun başka yerlerindeki retiküler damarlara verilen adla aynıdır. Olası tedaviler söz konusu olduğunda, yeşil bir renge sahip gibi görünmeleri çok önemlidir.

Deri altı damarlar: Damarlar hem yeterince büyük hem de yeterince derin olduğunda, cildin üstlerinde şişmesine neden olarak 'varisli damar' görünümü verebilirler. Tabii ki yüzdeki bir 'varis' aslında bacaklarda anladığımız gibi varis değildir. Bacaklarda bu tür varisler kapakçıkların çalışmaması ve yerçekimi nedeniyle toplardamarda kan birikmesi nedeniyle oluşur. Yüzdeki toplardamarlarda kan yerçekimi ile kalbe doğru geri düşer. Bununla birlikte, bu damarlar yine de genişleyebilir ve özellikle gülümseme, konuşma, ıkınma veya öne eğilme gibi bazı manevralar yapıldığında kozmetik olarak göze hoş gelmeyen şişkinliklere neden olabilir. Yanakların manuel olarak sıkıştırılmasından sonra alnın subdermal damarları ortaya çıkabilir. Bu, yukarıda tanımlanan diğer kışkırtıcı manevralarda yüzdeki damarlar belirginleşebilir. Bu damarlar dermisin derinliklerinde olduğu için renk göstermeme eğilimindedir ve kanın rengi bu kadar kalın bir damar duvarı ve deri tabakasından görülemez.

Yüz Damarlarının Yaygın Nedenleri: Yüz damarlarının birden fazla nedeni vardır.

Yaş

Yaşlandıkça damarlarınız zayıflar. Damarlar zayıflarsa ve düzgün çalışamazlarsa kılcal damarların oluşma riski çok daha yüksektir. Cildiniz de yaşlandıkça çok daha zayıf hale gelir. 

Cilt Hastalıkları

Birkaç yaygın cilt hastalığı, cildinizi tahriş ettiği veya genişlettiği için yüzde kılcal damar görülme riskinizi artırır. Bu uzun süreli tahriş, damarlara çok fazla baskı uygulayabilir ve bu da sonunda kılcal damarları oluşturmaya başlar. Genellikle yüz damarlarına yol açan deri hastalıkları rozasea ve egzamadır.

Yaşam Tarzı Faktörleri

Stres, uyku eksikliği, egzersiz eksikliği ve güneşe uzun süre maruz kalma dahil olmak üzere kötü görünümlü yüz damarlarını geliştirme şansınızı büyük ölçüde artırabilecek çeşitli yaşam tarzı faktörleri vardır. Bunların hepsi de, kötü görünümlü yüz damarlarını geliştirmek için gerekli olan temel faktörleri oluşturur. 

Sigara İçmek

Sigara içmek gibi cildinizin sağlığını bozan çok az şey vardır. Zarar görmüş cilde ek olarak, sigara içmenin atardamarlarınıza ve toplardamarlarınıza da zarar verdiği bilinmektedir. Bu, erken yaşlanmaya yol açacak ve yüzünüzdeki kötü damar görüntüsü oluşma riskinizi önemli ölçüde artıracaktır. Sigara dumanına aşırı maruz kalmak da bu durumun gelişmesine yol açabilir.

Genetik

Genetik ve kalıtım, yüz damarlarının gelişiminde büyük rol oynar. Bazı insanlar, bu damarların ortaya çıkması için gerekli olan zayıflamış cilde ve damarlara daha yatkın olacaktır. Ailenizde yüz damarı geçmişi varsa, gelecekte onları da alma şansınız çok yüksektir.

Gebelik

Hamilelik sırasında östrojen hormonlarında bir artış, telenjiektazilere yol açabilir. Hamilelikle ilgili örümcek damarları doğumdan sonra kendi kendine iyileşir. Hamilelikte cilt değişiklikleri sık görülür.

Alkol Tüketimi

Orta derecede veya ara sıra alkol tüketimi, kan damarlarının genişlemesi nedeniyle cildinizin kızarmasına neden olabilir. Aşırı içme ve ağır alkol kullanımı sonunda örümcek damarlarına yol açabilir.

Yüz damarlarının temel sınıflandırmasını yaparsak, daha önce belirtildiği gibi, hastaların tedavi ettirmek istediği belirli damar türleri ile ilişkili yüzün belirli bölgeleri vardır: 

Yanaklar, çene ve burun: Yüz damarları ile başvuran hastaların çoğu bu bölgelerdeki damarlar ile başvurur. Bu bölgelerdeki damarlar telenjiektazi olma eğilimindedir. Genellikle parlak kırmızıdırlar ancak daha koyu olabilirler, mor veya maviye doğru eğilim gösterirler. Daha koyu olduklarında, daha büyük ve biraz daha derin olma eğilimindedirler. Tek tek, küçük gruplar halinde veya büyük parçalar halinde ortaya çıkabilirler. Elmacık kemiklerinde çok sayıda iplik damarı gösteren bu tür kırmızı lekeler güneş hasarından oluşabilir. Bu, halk arasında yaygın olarak "roza" veya "cilt kızarması" olarak bilinen "yaygın kızarıklık"tan farklıdır. Bu, bireysel telenjiektaziden ziyade cildin genel bir kızarıklığıdır. Bu tür kızarıklık klinik olarak rosacea olarak adlandırılabilir.

Birçok hasta burun çevresinde telenjiektazi şikayeti ile başvurur. Bunlar bireysel veya küçük gruplar halinde olabilir. Genellikle nazal alan çevresinde veya burun deliğinin girişinde meydana gelirler veya burnun kendisinde de olabilirler. Bunun genellikle ağır alkol tüketimi ile ilişkili olduğu düşünülür ve birçok insan bundan çok utanır. Elbette bazı hastalarda alkol neden olabilir, ancak çok sayıda hastada etken bu değildir.

Periorbital alanlar: Birçok hasta periorbital (göz çevresi) bölgelerdeki retiküler veya şişkin damarlardan şikayet eder. Bunlar genellikle doğrudan gözün altında veya gözün altında ve lateralindedir  Mavi ve yeşil olabilirler ve kabarık olmayabilirler veya şişkin olabilirler. Çoğu zaman ikisi de olur. Mevcut olduklarında, izole tek taraflı olarak görünebilirler veya iki taraflı olabilirler. Genellikle şakak bölgesindeki damarlarla da ilişkilidirler ve sıklıkla aynı damarların devamı olarak görülebilirler.

Şakaklar: Şakak bölgesindeki damarları olan hasta sayısı oldukça fazladır. Bunlar, gözün yan tarafındaki tek bir damardan kaynaklanan dallanan bir ağaç ve saç çizgisine doğru dallanan birkaç damardan oluşan bir yelpaze gibi görünmektedir. 

Alın: Alnın sorunlu damarları hemen hemen her zaman geniştir, oldukça dikeydir, belirgin bir şişkinliğe neden olur ve nadiren renklidir. Dermisin altından geçerler ve bu nedenle genellikle deriden hiçbir renk görünmez. Büyükler ve bu nedenle üstlerindeki derinin şişmesine neden olurlar. Bazen tek olabilirler, saç çizgisinden kaşların arasına kadar inerler. 

Tedavi seçenekleri:

Hatırlanması gereken en önemli ilke, yüzdeki damarların kalbin üzerinde uzanmasıdır. Bu nedenle, yüz damarlarını değerlendirirken ve tedavi ederken yerçekimi, kapakçık yetmezliği veya venöz reflüyü dikkate almak zorunda değiliz. Tersine, bacaklardaki telenjiektazi veya varisli damarlar kalbin altında bulunur ve bu nedenle neredeyse her zaman yerçekimi sorunlarıyla ilişkilidir. Bu damarlar genellikle bacakların veya pelvisin alt damarlarındaki kapakçıkların yetersizliği ve yerçekimi ile venöz reflü ile ilişkilidir. Bu nedenle, yüz damarlarının tedavi yaklaşımı bacak damarlarınınkinden tamamen farklıdır. 

Olası tedavi seçeneklerini düşünürken, diğer faktörler de hesaba katıldığında, uygun tedavinin seçimi hedef damarın rengine, boyutuna ve derinliğine bağlıdır.

Tek tek damarları tedavi etmenin en basit yollarından biri, radyofrekans kullanmaktır. Radyofrekans yöntemi ile çok ince iğne damara değdirilir ve radyo dalgaları verilerek damar tahrip edilir. Uygulama için genelde tek seansta yeterlidir ve seyrek olarak ek seans gerekebilir. 

Lazer ile tedavi de ise kılcalların olduğu bölgeye lazer enerjisi verilir. Seanslar halinde uygulanır 5-10 seans sürebilir.

Yoğun darbeli ışık (IPL). IPL el aletleri genellikle geniş bir "ayak izine" sahiptir, yani ateşlenen her atışta oldukça geniş alanlar tedavi edilebilir. Bu nedenle IPL, yaygın telenjiektazi veya rozasea gibi geniş alanlar için idealdir.

Mikroskleroterapi göz ve çevresinde oluşan damarlanmaların ve kılcal varislerin tedavisi için son yıllarda geliştirilmiş bir uygulamadır. Tecrübeli kalp damar cerrahlarının uygulaması halinde yüz güldürücü ve oldukça kalıcı bir tedavi şeklidir.

Flebektomi. Yüz damarlarının flebektomisi teknik olarak zordur ve ciddi bir uygulama gerektirir.  Özellikle alnın ortasındaki damarlar genellikle çok geniştir, deri altıdır ve bu nedenle renk göstermezler. Bunlar IPL veya transdermal lazer için çok derin ve büyüktür ve potansiyel olarak içlerinden orbital venlere akan yüksek akış hızları nedeniyle skleroterapi mantıklı bir seçenek değildir. Bu damarlarda flebektomi düşünülebilir.

Sonuç

Yüz damarlarının tedavisi yaygın bir estetik işlemdir. Genel bir kural olarak, damar ne kadar küçük ve yüzeysel olursa, tedavisi o kadar kolay olur. Son olarak, çoğu (hepsi değilse de),  her yüz damarını yalnızca hasta istediği için tedavi etmeye tıbbi bir ihtiyaç yoktur. 

Göze ve çevresindeki bu damar genişlemelerinin tedavisi göze asla zarar vermez.

Daha detaylı bilgi için www.onurgurer.com.tr adresine başvurabilirsiniz.

#


Kaynaklar




0 0 0 0 0 0
  • 46645
  • +

Yukarıdaki metin sadece bilgilendirme amacıyla hazırlanmıştır ve yazarın aktardığı görüşleri içermektedir, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Hekim.Net® hekimler, diş hekimleri, veteriner hekimler ve bu mesleklerin öğrencilerine özel tam işlevli ve ücretsiz bir sosyal medya ve bilgi paylaşım portalıdır. Meslektaşlarımızdan biriyseniz bu linke tıklayarak  kayıt sayfamıza ulaşabilirsiniz.

Hekim.Net

Close