El Varisi - Elde Damar Belirginleşmesi
Yaşlandıkça elimizdeki en göze çarpan değişikliklerden biri şişkin damarların görünümüdür. Çoğumuz, yaşlanma süreci ilerleyene kadar ellerimizin görünüşümüzün geri kalanından daha hızlı yaşlandığının farkında değiliz. Ama neyse ki bu etkileri tersine çevirmeye yardımcı olacak tedaviler var! Belki de ellerinizde şişkin damarların görünümünden rahatsızsınızdır. Ya da bunun tıbbi bir sorunun işareti olduğundan endişeleniyorsunuz.
Çoğu insan için el damarlarının şişmesi normaldir ve kozmetik bir sorundur ve kollarındaki ve ellerindeki damarlar normal şekilde çalışmaktadır.
Ellerdeki damarların genişlemesi ve varis gibi algılanması aslında cilt altında bulunan yağ dokusunun bir müddet sonra tamamen yok olması ve normalde görünmeyen damarların görülür hale gelmesidir. Cilt yaşlandıkça ve elastikiyetini ve yağını kaybettiğinde, el damarları daha belirgin hale gelebilir ve ciltten dışarı çıkabilir. Bununla birlikte, el damarları genç yetişkinleri de etkileyebilir. El damarları oldukça normaldir ve tıbbi bir sorun oluşturmaz, çoğu için tedavi sadece kozmetik nedenlerle aranır. Genellikle erkeklerin ellerinde kadınlara göre daha belirgin damarlar vardır ancak tedavi için doktora başvurmaları daha nadirdir. El damarlarının şişmesi, bacaklarda bulunan varisli damarlardan farklıdır.
Bu tür damarlanmalar herhangi bir şikayete veya sağlık problemine yol açmaz. Sadece estetik kaygılar oluşturabilir. Ellerdeki görünür veya belirgin damarlar genellikle yaşa bağlıdır, ancak egzersiz veya sıcak hava gibi diğer faktörler görünümlerini etkileyebilir. Sportif insanlar, daha düşük vücut yağ yüzdesi nedeniyle el damarlarının şişmesine daha yatkındır.
İsterseniz el damarlarının belirginleşme nedenlerinden daha detaylı bahsedelim.
El damarlarının şişmesine ne sebep olur?
Elinizde şişkin damarların olmasının birkaç nedeni olabilir. Bu nedenlerden biri veya daha fazlası, şişkin el damarlarınıza katkıda bulunabilir: Düşük vücut yağı. Elinizde fazla yağ yoksa damarlarınız daha belirgin olabilir. Yaş. Yaşlandıkça cildiniz incelir ve elastikiyetini kaybederek damarlarınızı daha görünür hale getirir. Ayrıca yaşlandıkça damarlarınızdaki kapakçıklar zayıflar. Bu, kanın damarlarınızda daha uzun süre birikmesine neden olabilir. Bu damarları büyütür. Egzersiz yapmak. Egzersiz yaptığınızda kan basıncınız yükselir ve damarlarınız cildinize yakınlaşır. Tansiyonunuz normale düştüğünde, el damarlarınız daha az belirgin hale gelir. Bununla birlikte, düzenli olarak egzersiz yapmak, özellikle çok fazla kuvvet antrenmanı yapıyorsanız, şişkin el damarlarını kalıcı hale getirebilir. Spor salonunda veya iş için tekrar tekrar ağırlık kaldırmak, genellikle kan akışının artmasına ve kasların sertleşmesine neden olur. Bu belirgin damarlara neden olabilir. Genetik. Şişkin damarları olan yakın aile üyeleriniz varsa, sizin de şişkin damarlara sahip olma şansınız var. Sıcak hava. Yüksek sıcaklıklar, damar kapakçıklarınızın doğru şekilde çalışmasını zorlaştırabilir. Bu damarlarınızı büyütebilir. Gebelik. Hamile kadınlar bir takım hormon değişiklikleri yaşarlar. Hamilelik sırasında vücudunuz daha fazla östrojen ve progesteron üretir ve bu da damarlarınızı genişletip zayıflatabilir. Ek olarak, vücudunuz kan akışını artıracaktır. Bu artan kan akışı damarlarınızı genişletecek ve kan birikmeye başlayabilir. Bu, genişlemiş el damarlarının görünümünü verebilir. Yüksek tansiyon. Yüksek tansiyon veya elinize giden kan akışını artırabilecek herhangi bir şey damarlarınızın şişmesine neden olabilir. Güneşe maruz kalma. Güneşte çok uzun süre kalmak veya sık güneş yanıkları, elinizde damarların şişmesine neden olabilir. Güneş kan damarlarınızı genişletebilir. Bu onların şişmesine neden olabilir. Çevredeki cilt dokusunu da zayıflatabilir. Güneşe aşırı maruz kalma, damarların normal boyutuna geri dönmesini önleyebilir. Varisli damarlar. Bacaklarda olması elde bulunma olasılığından daha yüksektir, varisli damarlar, damar kapaklarınız zayıfladığında ortaya çıkar. Bu, kanın geriye doğru akmasını önlemede zayıflığa yol açar. Varisli damarlar kıvrımlı, genişlemiş ve ağrılı hale gelebilir. Flebit. Bir el enfeksiyonu, travma veya otoimmün hastalık bir damarın iltihaplanmasına neden olursa, damar şişebilir. Yüzeysel tromboflebit. Yüzeysel tromboflebit, bir kan pıhtısının (trombüs) neden olduğu yüzeysel bir damarın (flebit) iltihaplanmasıdır. IV kateter takıldıktan sonra olduğu gibi bir damar yaralanması nedeniyle de oluşabilir. Derin ven trombozu (DVT). Şişkin bir el damarı, kolun damarlarında derin bir kan pıhtısının sonucu olabilir.
Zamanın Etkilerini Anlayın: Yaşlandıkça, cilt incelir ve daha az elastik hale gelir, bu da ellerinizdeki damarların ve ince kemiklerin üzerine yerleşmesine neden olur. Sonuç olarak damarlarınız daha belirgin görünebilir. Şişkin görünümlerine rağmen damarların kendisi değişmedi ve cildin elastikiyetini kaybetmesi nedeniyle daha belirgin hale geldi, bu damarlar altta yatan tıbbi bir sorunu göstermez. Bu damarlar, görünümleri sadece kozmetik bir sorun olduğu için varis veya diğer damar sorunları ile karıştırılmamalıdır.
El damarlarının şişmesi için tedavi, nedene bağlıdır. Doktorunuz size doğru teşhisi koyduktan sonra tedavi belirlenebilir ve başlatılabilir. Çoğu durumda, şişkin el damarlarının tedavisi sağlıktan çok kozmetikle ilgilidir. Kozmetik tedaviler temelde varis tedavisi ile aynıdır:
Skleroterapi, hedeflenen damarlara kimyasal bir çözelti enjekte ederek, kapanmasına neden olan bir işlemdir. Damar daha sonra sertleşir ve kaybolur. Ayaktan tedavi, anestezi olmaması, düşük maliyet ve neredeyse sıfır risk, skleroterapiyi şişkin el damarları için mükemmel bir çözüm haline getirir. Muhtemelen işlemden sonra birkaç hafta elastik bandaj giymeniz gerekecektir.
Lazer tedavisi küçük damarlar için idealdir. Lazer tedavisinde doktorunuz damarları kapatmak için güçlendirilmiş ışık veya radyo dalgaları kullanır.
Mikro- flebektomi, hedeflenen damarların küçük kesilerle çıkarılmasıdır. Lokal anestezi içerir.
Pek olası olmayan bir durumda, şişmiş damarlarınız daha ciddi bir durumun işaretiyse, doktorunuz özel bir tıbbi müdahale önerecektir.
Flebit teşhisi alırsanız, doktorunuz büyük olasılıkla anti-inflamatuar tedavi, antibiyotik tedavisi ile birlikte sıcak kompresler ve kolunuzun kaldırılması veya her ikisini birden reçete edecektir.
DVT'niz varsa, doktorunuz muhtemelen size bir antikoagülan kan inceltici reçete edecektir. Ciddi bir DVT'niz varsa, doktorunuz trombolitik tedavi görmenizi isteyebilir. Buna “pıhtı önleyici” tedavi de denir.
Yukarıda yazdıklarımızı özetlersek:
Eller vücudun diğer bölümlerinden daha hızlı yaşlanır ve bazı el damarları 1) cilt ve damar duvarı elastikiyetinin kaybı, 2) deri altı yağ ve kolajen kaybı 3) ve dokuların su içeriği nedeniyle şişkinleşme ve çıkıntı yapma eğilimindedir.
Skleroterapi, el damarlarını tedavi etmek için tercih edilen ve standart tedavidir. Genellikle 1-3 tedavi gereklidir. Nadir durumlarda mini flebektomi kullanılabilir.
El enjeksiyonları ile ilgili herhangi bir komplikasyon yoktur. Tedaviden sonra bazen morluk bazen de hafif şişlik olur.
Sonuç, uzun süreli sonuçlarla mükemmeldir.
Elleri 50 yaşında olan kim 30 yaşındaki ellere ya da 70 yaşındaki elleri olan kim 50 yaşındaki ellere sahip olmak istemez ki! Neyse ki, el damarı skleroterapisi bu el damarlarının görünümünü azaltmaya yardımcı olabilecek hızlı ve kolay bir el damarı tedavisidir. Estetiğe önem veren ve genç görünmeyi isteyen bayanlar bu durumdan sadece 5 dakika gibi kısa bir sürede yapılan tedavi ile kurtulabilir. Tedavisi basit ve güvenli yapıldığı için kişinin 5-10 dakika ayırması yeterli olacaktır. Tedavi edilen damar genişlemesi tamamen kaybolduğunda, bir daha tekrarlama gibi bir sorunla karşı karşıya kalmazsınız.
Daha detaylı bilgi için www.onurgurer.com.tr
#elvarisi #eldedamarbelirginleşmesi #eldedamarlanma #elvarisitedavisi
Kaynaklar
- Sclerotherapy of reticular and telangiectatic veins of the face, hands, and chest
- The role of sclerotherapy in abnormal varicose hand veins
- Laser ablation of unwanted hand veins
- Clinical anatomy of the subcutaneous veins in the dorsum of the hand
Yukarıdaki metin sadece bilgilendirme amacıyla hazırlanmıştır ve yazarın aktardığı görüşleri içermektedir, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.
Hekim.Net® hekimler, diş hekimleri, veteriner hekimler ve bu mesleklerin öğrencilerine özel tam işlevli ve ücretsiz bir sosyal medya ve bilgi paylaşım portalıdır. Meslektaşlarımızdan biriyseniz bu linke tıklayarak kayıt sayfamıza ulaşabilirsiniz.