•  · 1 arkadaş

iyot Eksikliği

İyot tiroid hormonlarının üretimi için esansiyel bir elementtir.. İyot vücuda oral yoldan alınır ve idrarla atılır. Dolaşımda fazla kalmaz ve başlıca tiroid havuzunda tekrar tekrar kullanılarak gereğinden fazlası idrarla atılır.

Dışkıyla atılımı ihmal edilecek oranda azdır. Dolayısıyla idrar iyot kontsantrasyonu kişilerin son 24 saat içindeki aldığı iyot miktarını göstermesi açısından önemli bir belirteçtir. Toplumun iyot durumunu belirlemek açısından yapılan taramalarda önerilen bir yöntemdir. 

Toplum taramalarında tespit edilen uriner iyot konsantrasyonlarına göre incelenen grupta iyot durumu belirlenmesi şöyledir. 


Üriner iyot konsantrasyonu (Mgr/u)
 İyot alımı
 İyot durumu
<20
Yetersiz
Şiddetli iyot eksikliği
20-49  
Yetersiz
Orta derecede iyot eksikliği
50-99
YetersizHafif iyot eksikliği
100-199
YeterliUygun iyot durumu
200-299
Yeterinden fazla  
5-10yıl içinde artmiş iyota bağlı toksikoz
>300
FazlaOtoimmunitede artma
>500
Kesin olarak fazla
hipertiroidi riski otoimmun tiroid hastalıklarında artış

Günlük Ne kadar İyot Alınmalı?

Tavsiye edilen günlük iyot alımı . 90 Mgr/gün (0-59 aylar) . 120 Mgr/gün (6-12 yaş) . 150 Mgr/gün (Yetişkin > 12 yaş) . >250Mgr/gün (Gebelerde ve laktasyonda).

Bu oranda iyot alınmadığı taktirde özellikle fetüs, yeni doğan ve çocuklarda iyot eksikliği hastalıkları riski söz konusudur. 

İyot Eksikliği Hastalıkları Nelerdir?

Fetüs için: . Düşük ölü doğum . Konjenital anomaliler . Artmış perinatal mortalite . Artmış çocuk ölüm hızı . Nörolojik kretenizm . Miksödemli kretenizm . Psikomotor defektler 

Yeni doğan: Neonatal hiportirodizm 

Çocukluk ve ergenlik dönemi: Mental ve fiziksel gelişme geriliği 

Tüm yaşlar: Hiportiroidi, guatr, bozulmuş mental fonksiyonlar.

İyot Eksikliği Tedavisinde Neler Kullanılır?

İyotlanmış tuz tüketimi (Türkiye de sofra tuzları iyotlanmıştır) ve iyot preparatları tedavinin esasını teşkil eder. Deniz ürünlerinin tüketimi de iyot alımı açısından değerlidir.


3 0 1 0 0 0
  • 945
  • +

Yukarıdaki metin sadece bilgilendirme amacıyla hazırlanmıştır ve yazarın aktardığı görüşleri içermektedir, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Hekim.Net® hekimler, diş hekimleri, veteriner hekimler ve bu mesleklerin öğrencilerine özel tam işlevli ve ücretsiz bir sosyal medya ve bilgi paylaşım portalıdır. Meslektaşlarımızdan biriyseniz bu linke tıklayarak  kayıt sayfamıza ulaşabilirsiniz.

Hekim.Net

Close