Dezenfeksiyonun Dayanılmaz Hafifliği
COVID-19 başladığından beri yanlış terminoloji kullanıyoruz. Dezenfeksiyon veya dezenfektasyon; cansız ortamdaki bakteri endosporları dışında kalan, patojen mikroorganizmaların öldürülmesi veya üremelerinin durdurulması işlemidir. Bu amaçla kullanılan kimyasal maddelere dezenfektan denir. Tanımdan da anlaşılacağı gibi dezenfeksiyon cansız yüzeylerde yapılan bir işlemdir. Yani canlı insanı dezenfekte edemezsiniz, etmeye kalkarsanız zarar verirsiniz. Peki insanlarda yukarıdaki işlemi yapmaya kalksak ne diyorduk? Tıp fakültesi eğitimimizde bize ne öğretilmişti?
Antisepsi; vücut yüzeyindeki canlı mikroorganizma sayısının, antimikrobiyal aktiviteye sahip olan bir kimyasal madde (antiseptik) kullanılarak azaltılmasıdır. Yukarıdaki sorunun cevabı antisepsi ve antiseptik maddeler şeklindedir.
Dezenfeksiyon ve Antisepsi; aslında birbiri içerisine geçmiş kavramlar gibi düşünülse de canlı ve cansız yüzeylerde uygulama yapılması ve kullanılan kimyasalların birbirinden tamamen farklı veya değişik seyreltme oranlı olması nedeniyle birbirinden ayrılmasına neden olur.
Lütfen biz ellerimize antiseptik uygulayalım. Dezenfektan uygularsak zarar veririz.
Çalıştığımız yerleri, belediyeden gelerek böcek ilaçlar gibi ilaçladılar mı? Geçtiğimiz ana caddeleri sabunlu sularla, dezenfektanlarla yıkadılar mı? Dezenfeksiyon tüneli diye tünellerden insanlar geçti mi? Dezenfektanlar insanların üzerine püskürtüldü mü? Kışın yollara buzlanma için serpilen tuz gibi, dezenfektanlar büyük araçlardan buhar şeklinde verildi mi? Eczane belediye tarafından dezenfekte edilmedi ve eczacı vefat etti diye haber yapıldı mı? Ticari müesseler ve kamu binaları belediye hizmeti olarak dezenfekte ediliyor diye böcek ilaçlaması gibi dezenfekte edildi mi? Oto yıkama ve otoservislerinde aracınız dezenfekte edilir diye ilanlar çıktı mı?
Aklıma bir şeyi eksik yaptığımız geldi. Hani tarım alanları için, havadan zirai ilaçlama varya, neden havadan ilçe ilçe dezenfektanlar püskürtülmedi? :)))
Bir bilim kurulu üyesinin, dezenfeksiyon tüneli ve diğer işlemler ile ilgili itirazı haber yapıldı ancak gündeme oturmaya fırsat kalmadan kaybolup gitti. (http://m.haber7.com/guncel/haber/2957049-prof-ates-karadan-dezenfeksiyon-tuneli-uyarisi). Yakın zamanda Sağlık Bakanlığı genelge ile belediyeleri uyardı ama sonuç elde edemedi.
Algılarımızla baş başa kaldık. Algılarımız yeniden gerçek oldu ve tıp camiası olarak sağlık çalışanları bile bu algıyı kabul ettik. Neredeyse gerçek olduğuna bile inanmaya başladık. Biz böyle düşününce toplumun geri kalanı ne yapar dersiniz?
Virüsü öldüreceğiz diye yaptıklarımızla doğaya ne kadar daha kimyasal gönderdik acaba? Arılar başta olmak üzere, bir çok hayvan zarar gördü mü acaba bu işten? Ana caddeler yıkandı tamam oralar temiz oldu diyelim ya ara sokaklar? Hepimiz ana caddelere mi taşınmalıydık? Ortama dezenfektan veya antiseptik kimyasal madde uygulandıktan ne kadar süre sonra her şeyin eski haline döndüğünü, vücudumuzdaki mikroorganizma sayısının vücudumuzdaki kendi hücre sayımızdan kat ve kat fazla olduğunu unuttuk mu?
Gerçeklerin, gerçekten bir öneminin olmadığı bir dönemde mi yaşıyoruz?
Yukarıdaki metin sadece bilgilendirme amacıyla hazırlanmıştır ve yazarın aktardığı görüşleri içermektedir, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.
Hekim.Net® hekimler, diş hekimleri, veteriner hekimler ve bu mesleklerin öğrencilerine özel tam işlevli ve ücretsiz bir sosyal medya ve bilgi paylaşım portalıdır. Meslektaşlarımızdan biriyseniz bu linke tıklayarak kayıt sayfamıza ulaşabilirsiniz.