- · 0 arkadaş
Türkiye'deki Obezite Prosedürleri ile İlişkili Olan Avrupadaki Botilinum Vakaları
OKUMA SÜRESİ: ~3 DAKİKA
Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC), Avrupa Birliği (AB)/Avrupa Ekonomik Alanı (AEA) vatandaşlarını, Türkiye'de kilo kaybı için botulinum nörotoksin (BoNT) enjeksiyonlarını içeren intragastrik tedavilerden kaçınmaları konusunda uyardı.
Uyarı, BoNT ile ilişkili 67 botulizm vakasının rapor edilmesinin hemen ardından geldi. Mevcut bilgilere göre 63 vakadan 60'ı İstanbul'daki özel bir hastaneyle, 3'ü ise Şubat sonu ile 10 Mart 2023 tarihleri arasında İzmir'deki özel bir hastaneyle bağlantılıdır. ECDC'ye göre vakalar Almanya (12), Avusturya (1), İsviçre (1) ve Türkiye'de (53) bildirilmiştir.
Son veriler, yeterli BoNT dozlarının (>200 U) obez kişilerde kilo kaybı için etkili olabileceğini, ancak bunun sadece diyet kontrolü ile birlikte yapılabileceğini göstermektedir. Bununla birlikte, sadece birkaç çalışma yapılmıştır ve bulgular çelişkilidir. AB'nin istatistik ofisi EuroStat'a göre, AB yetişkinlerinin %53'ü aşırı kiloludur ve bu da ek vakalar için ortaya çıkan bir riski vurgulamaktadır.
Türk makamlarının vaka incelemeleri, söz konusu BoNT ürünlerinin ruhsatlı olduğunu, ancak şu anda intragastrik enjeksiyon yoluyla obezite tedavisi için onaylanmadığını doğrulamıştır. Her iki hastanenin ilgili bölümlerinin faaliyetleri askıya alınmış ve ilgili taraflar hakkında soruşturma başlatılmıştır; riskin hastanelerle mi yoksa uygulanan ürünle mi ilgili olduğu belirsizdir.
Bu arada, özellikle intragastrik BoNT prosedürleri için İstanbul ve İzmir'e seyahat etmişlerse, hafif ila şiddetli halsizlik ve nefes alma ve/veya yutma güçlüğü ile başvuran hastalar için hizmet sağlayıcılar dikkatli olmalıdır. Şimdiye kadar hastaneye yatırılan vakalarda botulinum antitoksin tedavisi için yoğun bakıma yatış gerekmiştir. Tam iyileşmenin haftalar ya da aylar sürebileceği unutulmamalıdır. Kozmetik prosedür mortalite oranlarıyla ilgili sınırlı veri olmasına rağmen, gıda kaynaklı botulizm vakalarının %5-10'u ölümcüldür.
KAYNAK https://www.univadis.com/viewarticle/european-botulinum-cases-linked-obesity-procedures-turkey-2023a10005ia-ce32aab6-fcc4-4900-b88f-d9265d9b8ec6?uac=83194ER
Yukarıdaki metin sadece bilgilendirme amacıyla hazırlanmıştır ve yazarın aktardığı görüşleri içermektedir, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.
Hekim.Net® hekimler, diş hekimleri, veteriner hekimler ve bu mesleklerin öğrencilerine özel tam işlevli ve ücretsiz bir sosyal medya ve bilgi paylaşım portalıdır. Meslektaşlarımızdan biriyseniz bu linke tıklayarak kayıt sayfamıza ulaşabilirsiniz.