- · 0 arkadaş
Bağırsak Metaboliti İndol-3 Propiyonat, Sinir Yenilenmesine ve Onarımında Yardımcı Oluyor
Okuma süresi: ∽2 dakika
Londra'da, aralıklı orucun hasarlı sinirleri onarma sürecini hızlandırabileceğini buldular. Uzmanlar, siyatik siniri hasar görmüş fareler üzerinde bir deney yaptı. Hayvanlar iki gruba ayrıldı: birincisi aralıklı diyeti takip etti ve ikincisi herhangi bir kısıtlama olmaksızın istediğini yedi.
Sonuç olarak, aralıklı açlık, bağırsak bakterilerinin, aksonal sinir lifi yenilenmesi için gerekli olan 3-indolepropionik asit (IPA) adı verilen bir metabolitin üretimini artırmasına neden olur. Bilim adamları, her iki gruptaki farelerde akson uzunluğunu ölçtüler ve aralıklı diyette olan hayvanlarda yaklaşık %50 daha uzundu.
Abstrakt
Yaralanmadan sonra memeli periferik sinir sistemi nöronlarının rejeneratif potansiyeli, yavaş aksonal rejeneratif hızları ile kritik olarak sınırlıdır.
Rejeneratif yetenek, hem yaralanmaya bağlı hem de yaralanmadan bağımsız mekanizmalardan etkilenir. İkincisi arasında, egzersiz ve çevresel zenginleştirme gibi çevresel faktörlerin, aksonal rejenerasyonu destekleyen sinyal yollarını etkilediği gösterilmiştir.
Gen transkripsiyonu ve protein sentezindeki modifikasyonlar, mitokondriyal metabolizma ve nörotrofinlerin salınımı dahil olmak üzere bu yolların birçoğu aralıklı açlık (IF)4,5 ile aktive edilebilir. Bununla birlikte, IF'nin aksonal rejeneratif yeteneği etkileyip etkilemediği araştırılmaya devam etmektedir.
Burada IF'nin farelerde siyatik sinir ezilmesinden sonra aksonal rejenerasyonu, gram-pozitif bağırsak mikrobiyomuna ve serumda bağırsak bakterilerinden türetilen metabolit indol-3-propiyonik asitte (IPA) bir artışa dayanan beklenmedik bir mekanizma yoluyla desteklediğini gösteriyoruz.
Etkili aksonal rejenerasyon için Clostridium sporogenes tarafından IPA üretimi gereklidir ve siyatik yaralanmadan sonra IPA'nın verilmesi aksonal rejenerasyonu önemli ölçüde artırarak duyusal fonksiyonun iyileşmesini hızlandırır.
Mekanik olarak, siyatik dorsal kök gangliyonlarından RNA dizileme analizi, nötrofil kemotaksisinin inhibisyonu ile teyit edilen IPA'ya bağlı rejeneratif fenotipte nötrofil kemotaksisinin bir rolü olduğunu öne sürdü.
Sonuçlarımız, IPA gibi mikrobiyomdan türetilen bir metabolitin, bağışıklık aracılı bir mekanizma yoluyla duyusal aksonların rejenerasyonunu ve fonksiyonel iyileşmesini kolaylaştırma yeteneğini göstermektedir.
KAYNAK https://www.nature.com/articles/s41586-022-04884-x
- 890
- +
Yukarıdaki metin sadece bilgilendirme amacıyla hazırlanmıştır ve yazarın aktardığı görüşleri içermektedir, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.
Hekim.Net® hekimler, diş hekimleri, veteriner hekimler ve bu mesleklerin öğrencilerine özel tam işlevli ve ücretsiz bir sosyal medya ve bilgi paylaşım portalıdır. Meslektaşlarımızdan biriyseniz bu linke tıklayarak kayıt sayfamıza ulaşabilirsiniz.