·   · 333 Makale / Blog
  •  · 0 arkadaş

Metaverse Tıp ve Doktor, İlerideki Hasta Avatarları

Okuma süresi: ∽4 dk

Bazılarının internetin bir sonraki yinelemesi olarak adlandırdığı metaverse'te, bilgisayar tarafından oluşturulan yerlerde gezinen ve başkalarıyla gerçek zamanlı olarak etkileşime giren bir avatar olabileceğiniz, alışılmadık bir dijital dünyadır. Bu alanda, fiziksel, tuğla ve harç dünyamızın kısıtlamaları ve seyahat alışkanlıklarımız ortadan kalkıyor. Ve yeni fırsatlar ve zorluklar ortaya çıkıyor.

Farmington'daki Connecticut Sağlık Üniversitesi'nde, eğitim gören doktorlar ilk kez sanal gerçeklik kulaklıkları verildiğinde, bunun gibi fütüristik bir yerde hayatın nasıl olabileceğini ilk kez tattılar.


UConn Health'de ortopedik cerrahi yardımcı doçenti Olga Solovyova, tarihi bir anda, COVID-19 salgını nedeniyle ortopedik ameliyatların büyük ölçüde askıya alındığını söylüyor.

Şimdi, insanlar gözlüklerini takıyorlar ve avatarlarını (kendilerinin dijital temsillerini) bir masa, aletler ve sanal  hasta ile sanal bir ameliyathanede görüyorlar. Aletleri kontrolörlerle manipüle ederler ve bir kemiği gördüklerinde veya deldiklerinde direnci hissederler ve tamamen kestiklerinde basınç düşüşünü hissederler.

VR'de, altındaki kemiği daha iyi görebilmek için sanal cilt ve kas katmanlarını da soyabilirler. Eğitim modülleri, öğrencilerin prosedürleri ne kadar iyi tamamladıkları ve ilerlemelerini ne kadar iyi takip ettikleri konusunda geri bildirim sağlar.


Kulaklık Hazır

Solovyova, "Klasik olarak her zaman 'birini gör, bir yap, bir öğret' zihniyetiydi, önce izleyip sonra pratik yaparak sonra başkalarına öğretti,  Artık hekimler, profesyonel geri bildirimlerle güvenli bir ortamda tekrar tekrar pratik yapabilirler.

Solovyova, aynı zamanda gerçek hayattaki hastalarda ortaya çıkmayan nadir ameliyatların yapılmasına da izin verdiğini söylüyor.

Metaverse gibi dijital ortamlardaki bu tür eğitimlerin ABD'deki diğer cerrahi uzmanlık programlarında daha yaygın hale gelmeye başladığını söylüyor.


VR eğitimi, teletıp ve 3D baskı gibi meta veri deposunun bazı gelişmeleri artık günümüzde.

Facebook'un geçen yıl Meta olarak yeniden isimlendirileceğini açıklaması, konsept hakkında merak uyandırdı. Tanımlar farklılık gösterir, ancak özünde metaverse, VR, artırılmış gerçeklik, yapay zeka, Nesnelerin İnterneti (ilgisiz cihazların birbirleriyle iletişim kurduğu), kuantum hesaplama ve diğer birkaç teknolojinin fiziksel ve dijital dünyalar arasında köprü oluşturmak için bir araya geldiği alandır. 


Endüstri trendleri analisti Gartner tarafından hazırlanan bir rapora göre, dünyadaki insanların %25'i iş, alışveriş, eğitim veya eğlence için 2026 yılına kadar günde en az bir saatini metaverse'de geçirecek.

Ve günümüzde giyilebilir teknoloji ile insanlar hayati organlarını izleyebiliyor ve doktorlarını gerçek zamanlı verilerle güncelleyebiliyor. Miami Üniversitesi Tıp Eğitiminde Gordon Simülasyon ve Yenilik Merkezi direktörü Barry Issenberg, metaverse'deki elektronik sağlık kayıtlarının muhtemelen giyim veya mobilya, telefon uygulamaları veya giyilebilir cihazlardaki sensörlerden güncellenen canlı belgeler olacağını söylüyor. 


İnsanların muayene olmak ve laboratuvar değerlerinin yorumlanması için bir doktorun ofisine gelmesi yerine, doktorlar zaten yüklenen verilerde resmin çoğuna sahip olacaklar.

Bunun, elektronik sağlık kayıtları ile tıbbi ziyaretlerin, şablonlara bilgi yazarak dikkati dağıtan doktorlar tarafından gergin hale geldiğine dair yaygın bir şikayetin ele alınmasına yardımcı olacağını söylüyor.

Doktorlar ayrıca anormallikler için parametreler ayarlayabilir, böylece bir hastanın kan basıncı çok yükselirse veya yürüme anormallikleri tespit edilirse, doktor bilgilendirilerek daha proaktif, önleyici bakım sağlanır.

Issenberg, insanların bilgiyi gerçek zamanlı olarak da alacakları için kendi bakımlarıyla daha fazla ilgilenebileceklerini söylüyor.


Sanal Araçlar

Miami'de klinisyenler, sanal araçlar kullanarak toplumdaki acil müdahale ekipleriyle birlikte çalışıyor. Örneğin, bir stetoskop kullanarak bir öğrenciye göğsün altında yatan anatomiyi gösterebilirler, böylece yanıt verenler bir kalp atışını hayal etmek zorunda kalmazlar - sesleri duyarken ekranda görebilirler.


Issenberg, Miami'deki Bascom-Palmer Göz Enstitüsü'nde bir doktorun, hastaların görsel tepkisini algılayabilen kişisel gözlükler geliştirdiğini söylüyor. Gözlükler görme sorunu olan hastalara gönderiliyor, böylece doktorlar hasta merkeze gelmeden muayene yapabiliyor.


Meta veriye giriş için büyük bir engel, elektronik sağlık kayıtlarının kullanımındaki ilerlemeyi de engelleyen bir sorundur. Sağlık sistemleri genellikle birbiriyle konuşmayan farklı teknolojiler kullanır.

Issenberg, metaverse'nin Gaziler İdaresi, Kaiser Permanente ve Mayo Clinic gibi geniş, kapalı sistemlerde daha sorunsuz bağlantı bulacağını söylüyor.

Merkezi Needham, MA'da bulunan International Data Corp.'ta Yaşam Bilimleri Ar-Ge Stratejisi araştırma başkan yardımcısı olan PhD, Nimita Limaye, klinik deney alımı, hasta katılımı ve izlemenin de metaverse'de farklı görünebileceğini söylüyor.


Klinik Araştırmada Dijital Erişim

Klinik deneylerle ilgili zorlukların çoğu, hastalar üzerinde büyük bir yük içerir, bu da insanların yönergeleri izlememesine veya deneyleri bırakmasına neden olabilir. Anketler uzun ve doldurması zor olabilir.

Sanal asistanlar ilaçlarla ilgili hatırlatıcılar yayınlayabilir, hastalara her gün nasıl hissettiklerini sorabilir, insanlara sorular okuyabilir ve araştırmacılar için cevapları kaydedebilir.

"Bunun çok uzak olduğunu düşünmüyorum" diyor Limaye, sesli komutların uygulamaları indirip kullanmaktan çok daha uygun olduğunu, özellikle de görme yeteneği zayıf olan yaşlı insanlar için çok daha uygun olduğunu belirtiyor.


Amazon Web Services, klinik deneylere katılımı artırmak, bırakma oranlarını azaltmak ve kaydedilen verilerin kalitesini artırmak için ses ve Chatbot çözümleri Alexa ve Amazon Lex ile halihazırda çalışıyor.


Limaye, belirli bir hastalığı veya rahatsızlığı olan kişilerin bir gün Alexa gibi bir sanal asistana kendileri için hangi klinik deneylerin mevcut olduğunu sorabileceğini söylüyor.

Dışlama ve dahil etme kriterleri teknolojiye dahil edilebilir ve sanal asistan bir deneme listesi ve nasıl kaydolulacağına ilişkin talimatlarla yanıt verebilir.

Limaye, COVID-19, klinik deneyleri zaten değiştirdiğini ve insanların tele sağlık, evde sağlık hemşireleri, giyilebilir cihazlar ve doğrudan hastaya ilaç ve cihaz sevkiyatı yoluyla evden katılımını daha yaygın hale getirdiğini söylüyor.

"Yaşam bilimleri endüstrisi, teknolojinin klinik deneylerle çalışabileceği kavramının kanıtını gördü" diyor.

Teknolojiler ilerledikçe, Limaye, adil erişimin kritik olacağını ekliyor.

Henüz çok az kişi sofistike bir sanal gerçeklik başlığına sahip olsa da, diğer çözümlerin daha geniş çapta erişilebilir olabileceğine dikkat çekiyor. 


KAYNAK https://www.medscape.com/viewarticle/979226#vp_1
8 0 0 0 0 0
  • 681
  • +

Yukarıdaki metin sadece bilgilendirme amacıyla hazırlanmıştır ve yazarın aktardığı görüşleri içermektedir, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Hekim.Net® hekimler, diş hekimleri, veteriner hekimler ve bu mesleklerin öğrencilerine özel tam işlevli ve ücretsiz bir sosyal medya ve bilgi paylaşım portalıdır. Meslektaşlarımızdan biriyseniz bu linke tıklayarak  kayıt sayfamıza ulaşabilirsiniz.

Hekim.Net

Close