- · 0 arkadaş
Video Oyunlarının Beyin Üzerindeki Yeni Etkisi
Yeni araştırmalar, aksiyon video oyunları beyin aktivitesini ve karar verme becerilerini artırdığını öne sürüyor.
Beyin görüntülemeyi karar verme göreviyle birleştiren araştırmacılar, düzenli olarak video oyunları oynayan üniversite öğrencilerinin, nadiren video oyunu oynayan akranlarına göre daha hızlı ve daha doğru kararlar verdiğini buldu.
Her ikisi de Atlanta'daki Georgia Eyalet Üniversitesi'nden araştırmacılar Mukesh Dhamala, PhD ve Timothy Jordan, Medscape Medical News'e ortak bir e-postada "Bu daha önce gösterilmedi" dedi.
Araştırmacılar, "Önceki nörogörüntüleme çalışmaları, video oyunu oynamanın dikkat, görsel-uzaysal ve hafıza yetenekleri üzerinde yararlı etkileri olabileceğini, ancak net bir davranış-beyin ilişkisi ve karar verme süreçlerindeki etkilerinin eksik olduğunu öne sürmüştü."
Bulgular, 22 Haziran'da Neuroimage: Reports'ta çevrimiçi yayınlandı.
Beyin Değişiklikleri
Araştırmaya 47 üniversite öğrencisi dahil edildi. Bunlardan 28'i son 2 yılda haftada en az 5 saat aksiyon video oyunları oynadığını bildirirken, geri kalan "oyuncu olmayanlar" haftada ortalama 1 saatten az oyun oynadı.
İşlevsel MRG sırasında, katılımcılara, yön noktalarının hareket ettiğini belirtmek için sağ veya sol elleriyle bir düğmeye basmalarının istendiği veya yön hareketi yoksa iki düğmeden birine basmaya direndikleri bir sol-sağ hareket eden noktalar görevi verildi.
"Kullandığımız sensorimotor karar verme görevi, bir renk istemi (işaret) ile başladı ve hemen ardından bir katılımcının hareketli noktaların hareketi hakkında karar vermesi ve son olarak bir seçimi (sol veya sağ) gerçekleştirmesi için hareketli noktaların görsel bir gösterimi izledi." diyor araştırmacılar.
Sonuçlar, video oyuncularının video oyunları oynamayan akranlarına göre yaklaşık 190 milisaniye daha hızlı ve yanıtlarında %2 daha doğru olduğunu gösterdi.
Bu farklılıklar, lingual girus, ek motor alan ve talamustaki düğüm ve ağ aktivitelerindeki spesifik değişikliklerle ilişkiliydi.
Araştırmacılar, video oyunları oynamanın "karar verme becerilerini geliştirmek için duyum, algı ve eyleme eşleme için alt süreçlerin birçoğunu potansiyel olarak geliştirdiğini" öne sürüyorlar.
Jordan sonuçlara şaşırmadığını söyledi. Çocukken, bir gözünde zayıf görme vardı. Yaklaşık 5 yaşındayken katıldığı bir araştırma çalışmasında sağlam gözünü kapatmış ve zayıf olanın vizyonunu güçlendirmek için video oyunları oynamıştır.
Jordan, video oyunu eğitimine, bir gözünde yasal olarak kör olmaktan, görsel işleme için güçlü bir kapasite geliştirmeye ve sonunda lakros ve paintball oynamasına izin vermesine yardımcı olduğunu söylüyor.
"Dramatik bir şey yok"
Medscape Medical News için yorum yapan, SUNY Upstate Tıp Üniversitesi, Syracuse, New York, Psikiyatri Anabilim Dalı, Psikiyatri Bölümü'nün seçkin psikiyatri profesörü ve araştırma başkan yardımcısı olan Stephen Faraone de bulgulara şaşırmadığını söyledi.
Araştırmaya dahil olmayan Faraone, "Burada dramatik bir şey yok" dedi. Faraone, bu noktada, karar verme becerilerinde net faydalar elde etmeye başlamak için video oyunlarıyla eğitimde gerekli olan minimum sürenin de belirsiz olduğunu belirtti.
Dhamala ve Jordan, diğer her şeyde olduğu gibi, oyunun da ölçülü bir şekilde oynanması gerektiğine dikkat çekti.
"Çok fazla oynamak bazen bağımlılığa yol açabilir, tıpkı beynimizi, özellikle gençlerin gelişen beyinlerini etkileyen her şey gibi" dediler.
Dhamala'nın GSU'daki Laboratuvarı şimdi bu soruları yanıtlamak için boylamsal bir beyin görüntüleme çalışması üzerinde çalışıyor.
Çalışma, GSU Brain & Behavior ve GSU-GaTech Center for Advanced Brain Imaging tarafından sağlanan hibelerle finanse edildi. Dhamala, Ürdün ve Faraone ilgili herhangi bir finansal ilişki bildirmedi.
KAYNAK https://www.medscape.com/viewarticle/977423 Full Text https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2666956022000368
Yukarıdaki metin sadece bilgilendirme amacıyla hazırlanmıştır ve yazarın aktardığı görüşleri içermektedir, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.
Hekim.Net® hekimler, diş hekimleri, veteriner hekimler ve bu mesleklerin öğrencilerine özel tam işlevli ve ücretsiz bir sosyal medya ve bilgi paylaşım portalıdır. Meslektaşlarımızdan biriyseniz bu linke tıklayarak kayıt sayfamıza ulaşabilirsiniz.