·   · 333 Makale / Blog
  •  · 0 arkadaş

Sosyal Medya Molası Zihinsel Sağlığı İyileştirir

Katılımcılardan bir hafta boyunca sosyal medyaya ara vermelerini isteyen bir araştırmanın sonuçları, refah, depresyon ve kaygı için olumlu etkiler buluyor. 


Yeni bir araştırmanın yazarlarına göre, insanlardan sosyal medyayı sadece bir haftalığına kullanmayı bırakmalarını istemek onların sağlıklarında, depresyonlarında ve kaygılarında önemli gelişmelere yol açabilir ve gelecekte insanların zihinsel sağlıklarını yönetmelerine yardımcı olmanın bir yolu olarak önerilebilir.


Bath Üniversitesi'nde (İngiltere) bir grup araştırmacı tarafından yürütülen çalışma, bir haftalık sosyal medya molasının zihinsel sağlık üzerindeki etkilerini inceledi. Çalışmaya katılan bazı katılımcılar için bu Instagram, Facebook, Twitter ve TikTok'ta gezinmek için harcanacak olan haftanın yaklaşık dokuz saatini boşaltmak anlamına geliyordu.


ABD'de Cyberpsychology, Behavior and Social Networking dergisinde (6 Mayıs 2022 Cuma) yayınlanan sonuçları, sosyal medyaya sadece bir hafta ara verilmesinin bireylerin genel refah düzeylerini iyileştirdiğini ve depresyon ve anksiyete semptomlarını azalttığını gösteriyor.


Araştırma için her gün sosyal medyayı kullanan 18 ila 72 yaşları arasındaki 154 kişiyi, ya bir hafta boyunca tüm sosyal medyayı kullanmayı bırakmalarının istendiği bir müdahale grubuna ya da normal olarak "kaydırmaya" devam edebilecekleri bir kontrol grubuna rastgele ayırıldı. Çalışmanın başlangıcında kaygı, depresyon ve iyilik hali için başlangıç puanları alınmıştır.


Katılımcılar, çalışmanın başlangıcında sosyal medyada haftada ortalama 8 saat geçirdiklerini bildirdiler. Bir hafta sonra, ara vermeleri istenen katılımcılar, sosyal medyayı kullanmaya devam edenlere göre refahlık, depresyon ve anksiyetede önemli iyileşmeler gösterdi ve bu da kısa vadeli bir fayda olarak görülmekte.


Yedi saat kullanan kontrol grubundakilere kıyasla ara vermesi istenilen gruba sosyal medyayı ortalama 21 dakika kullandıkları bildirildi. Bireylerin molaya uyup uymadığını kontrol etmek için ekran kullanım istatistikleri sağlandı. Bath Sağlık Departmanından baş araştırmacı Dr Jeff Lambert şöyle açıklıyor: "Sosyal medyada gezmek o kadar yaygın ki, çoğumuz bunu uyandığımız andan gece gözlerimizi kapattığımız ana kadar neredeyse hiç düşünmeden yapıyoruz."  


image_transcoder.php?o=bx_froala_image&h=2856&dpx=2&t=1652458813Araştırmacılar, çalışma katılımcılarından sosyal medyadan bir hafta boyunca ara vermelerini istedi. Resim Kredisi: AdobeStock.


"Sosyal medya kullanımının çok büyük olduğunu ve zihinsel sağlık üzerindeki etkileri konusunda artan endişeler olduğunu biliyoruz, bu nedenle bu çalışma ile insanlardan sadece bir hafta ara vermelerini istemenin zihinsel sağlık yararları sağlayıp sağlamayacağını görmek istedik."

“Katılımcılarımızın çoğu, genel olarak daha iyi bir ruh hali ve daha az kaygı ile sosyal medyadan uzak olmanın olumlu etkileri olduğunu bildirdi. Bu, sadece küçük bir molanın bile bir etkisi olabileceğini gösteriyor."

“Elbette sosyal medya hayatın bir parçası ve birçok insan için kim olduklarının ve başkalarıyla nasıl etkileşime girdiklerinin vazgeçilmez bir parçası. Ancak her hafta saatlerce geziyorsanız ve bunun sizi olumsuz etkilediğini düşünüyorsanız, yardımcı olup olmadığını görmek için kullanımınızı azaltmaya değer olabilir. Ekip şimdi kısa bir mola vermenin farklı popülasyonlara (örneğin, daha genç insanlar veya fiziksel ve zihinsel sağlık sorunları olan kişiler) yardımcı olup olmayacağını görmek için çalışmayı geliştirmek istiyor. Ekip ayrıca, faydaların zaman içinde devam edip etmediğini görmek için insanları bir haftadan daha uzun süre takip etmek istiyor. Eğer öyleyse, gelecekte bunun akıl sağlığını yönetmeye yardımcı olmak için kullanılan klinik seçenekler paketinin bir parçasını oluşturabileceğini düşünüyorlar."


Son 15 yılda sosyal medya, ana platformların gözlemlediği büyük büyümenin altını çizerek iletişim kurma şeklimizde devrim yarattı. Birleşik Krallık'ta sosyal medyayı kullanan yetişkinlerin sayısı 2011'de %45'ten 2021'de %71'e yükseldi. 16 ila 44 yaşındakiler arasında %97'miz sosyal medyayı kullanıyoruz ve çevirim içi aktivitemizin en çok oluşturan bölümü sosyal medyada gezmek.


'Düşük mod' ve "hayattan tat almayı" kaybetmek -  depresyonun temel özellikleriyken, kaygı aşırı ve kontrol dışı endişe ile karakterizedir. "İyi olma" bir bireyin olumlu etki düzeyini, yaşam doyumunu ve amaç duygusunu ifade eder. Zihne göre, altı kişiden biri herhangi bir haftada kaygı ve depresyon gibi yaygın bir zihinsel sağlık sorunu yaşar.  


KAYNAK

14 1 0 0 0 0
  • 822
  • +

Yukarıdaki metin sadece bilgilendirme amacıyla hazırlanmıştır ve yazarın aktardığı görüşleri içermektedir, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Hekim.Net® hekimler, diş hekimleri, veteriner hekimler ve bu mesleklerin öğrencilerine özel tam işlevli ve ücretsiz bir sosyal medya ve bilgi paylaşım portalıdır. Meslektaşlarımızdan biriyseniz bu linke tıklayarak  kayıt sayfamıza ulaşabilirsiniz.

Hekim.Net

Close