Batson sistemi
Batson sistemi, hematojen metastazlarda izlenen yolu anlamamıza ışık tutar:
- Bir prostat karsinomunda vena femoralis’e giren bir tümör normal koşullarda vena cava inferior aracılığıyla akciğerlere gider. Tümör hücrelerinin vena femoralis’e girmesi sırasında (öksürme, ıkınma, ağır kaldırma, vb nedenlerle) intra-abdominal basınç yükselirse kan akımı vertebral venöz pleksusa yönlenir ve böylece vertebra metastazları ortaya çıkar. Benzer mekanizma tiroid ve meme kanserlerinin kranyum metastazları için de geçerlidir.
- Gastrointestinal sistem (GİS) kanserleri vena porta yoluyla karaciğere metastaz yapar. Portal sistem dışındaki doku ve organların tümörleri vena cava superior ve inferior yoluyla akciğerlere gelir. Columna vertebralis’teki metastazlar genellikle “Batson sistemi” yoluyla oluşan paradoks embolizme bağlıdır.
- Bazı tümörlerin özgün metastazları vardır. Akciğer, meme, tiroid ve prostat kanserlerinde kemik metastazları sıktır. Akciğer kanserlerinde kemik, sürrenal, karaciğer ve beyin metastazları görülür.
- Bazı tümörlerin metastazları primer tümörden daha hızlı gelişir: Prostat kanserlerindeki kemik metastazları çok daha hızlı gelişir; bu davranışın nedeni, kemik iliğinde üretilen büyüme faktörlerinin tümör hücrelerini kamçılamasıdır.
- Lenfohematojen yayılmada metastaz süreci olay lenf yollarında başlar ve lenf damarlarının venalara akması sonrasında kan damarlarında sonuçlanır. Mide karsinomunda tümör hücreleri ductus thoracicus yoluyla vena subclavia sinistra’ya ve oradan akciğerlere gidebilir.
32
9
0
0
0
0
0