- · 6 üye
- · 2 arkadaş
SİĞİL TEDAVİSİ
Siğil Nedir?
Siğil Human Papilloma virüsünün (HPV) sebep olduğu bir deri hastalığıdır. Bu virüsün 100 civarında ayrı tipi tanımlanmıştır. Virüs hücre içine yerleşir ve doku büyümesine neden olur. Virüsün tipine ve yerleştiği yere göre birbirinden farklı görünümde cilt kabartılarına sebep olur. Yaklaşık 30 tip kadarı genital bölgede yerleşir ve anogenital siğil hastalığına sebep olur. Tıpta buna condiloma aquminata ismi verilir. Geri kalan 70 tip kadarı da vücudun değişik yerlerine yerleşir ve bildiğimiz siğilleri oluşturur.Bu siğiller, vücudun yaygın yerlerinde deriden kabarık,el ayası ve ayak tabanında kabarık olmayan lezyonlardır.
Siğil (verruca vulgaris)
Genital Siğil (Condiloma Aquminata)
Ayak Siğili (Plantar Siğil)
Virüs, direkt lezyona temas etme veya sürtme ile başkalarına bulaşır. Nadiren siğile bulaşmış kıyafet veya aparatların teması ile bulaşabileceği de belirtilmektedir. Anogenital siğil, sıklıkla cinsel temas ile bulaşmaktadır. Virüs ile temas mutlaka hastalığın oluşacağı anlamına gelmez, yani virüsle temas olsa bile hastalık oluşmayabilir. Vücudun savunma sisteminin gücü, HPV nin virulansı ve bulaşan yerin uygunluğu hastalığın oluşumunda belirleyicidir.
HPV virüsünün Tip 16 ve Tip 18 başta olmak üzere 4-5 tipinin kansere sebep olduğu ispatlanmıştır. En sık sebep olduğu kanser rahim ağzı kanseridir, bunun dışında nadiren de olsa vagina, vulva, penis, boğaz kanseri ile ilişkili bulunmuştur. Condiloma aquminata lezyonlarına % 90 oranında HPV Tip 6 ve Tip 11 sebep olmaktadır. Hastalık, görerek muayene ve alınan parçanın tetkiki ile teşhis edilir.
Hastalığa yakalanmaktan korunmak için virüsü taşıyan kişilerle temastan ve çok eşli ilişkilerden kaçınmak gerekir. Ayrıca hastalıktan korumak amaçlı aşı (Gardasil) geliştirilmiştir. En çok kanser yapan HPV Tip 16 ve 18 ile en sık condiloma sebep olan HPV Tip 6 ve 11 için aşı koruma sağlamakla birlikte diğer tiplere karşı yeterli koruma sağlamamaktadır. Yine de İngiltere’de 12-13 yaşlarındaki kız çocuklarına rutin olarak uygulanmaktadır.
Siğil Tedavisi Nasıl Yapılır?
HPV virüsü hücre içinde çoğalır, direkt virüse etki ederek tedavi sağlayan ilaç bulunmamaktadır. Bu nedenle tedavi virüsü yaşadığı hücre ile birlikte tahrip ederek sağlanmaktadır. Bu amaçla 4 yöntem kullanılmaktadır;
Asit ile yakma; Siğil lezyonları üzerine asit içeren kimyasallar sürülerek tahrip edilir. Her bölgeye uygulanması mümkün değildir, bazen derin ve geniş yanıklara ve yara izlerine neden olur. Uygulama güçlüğü ve tekrarlama ihtimalinin yüksek olması sebebiyle sık kullanılmamaktadır.
Kriyoterapi; Siğil lezyonları dondurularak tahrip edilir. Lezyonların derinliği ve ne kadar derine dondurulacağının kontrolü mümkün olmadığından tekrarlama sık yaşanmaktadır.
Elektrokoter; Elektrik enerjisi ile siğillerin tahrip edilmesidir. Etkili tedavi sağlar. Bazen lezyonun sınırlarının dışına taşan yanıklara sebep olur, yara iyileşmesi gecikir ve söz konusu bölgede daha fazla iz kalmasına sebep olur.
Radyofrekans ile tedavi; Ses dalgası enerjisi ile siğillerin kurutularak tedavi edilmesini sağlar. Bunun avantajı siğil kurutulunca sertleşir ve yumuşak olan sağlam dokudan ayrışır, bu sayede siğil tam sınırı belirlenerek alınır. Bu yöntemle hem gereksiz yere sağlam doku tahrip edilmez, hem de siğil tam olarak çıkarılır. Böylece hastalığın tekrarlama olasılığı minimum seviyeye iner.
Radyofrekans ile siğil tedavisi görüntüsü
#siğil #sigil #siğiltedavisi #siğiltedavisiistanbul #siğilaldırma #ayaksiğilitedavisi #genitalsiğil #nasır
Yukarıdaki metin sadece bilgilendirme amacıyla hazırlanmıştır ve yazarın aktardığı görüşleri içermektedir, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.
Hekim.Net® hekimler, diş hekimleri, veteriner hekimler ve bu mesleklerin öğrencilerine özel tam işlevli ve ücretsiz bir sosyal medya ve bilgi paylaşım portalıdır. Meslektaşlarımızdan biriyseniz bu linke tıklayarak kayıt sayfamıza ulaşabilirsiniz.