•  · 6 üye
  •  · 2 arkadaş

Nasır Tedavisi

Nasır Nedir?

Vücudun sürekli sürtünme ve travmaya maruz kalan bölgelerinde deri kalınlaşması olur. Bu durum vücudun kendisini korumaya yöneliktir. Fakat zamanla deri kalınlaşması ilerler ve sertleşerek ağrı yapmaya başlar. Görüntüsü yuvarlak veya oval sarımsı renkte kalınlaşmış bir deriden ibarettir. El ayası, ayak tabanı ve parmaklarının çıkıntılı yerleri ile ayak deformitelerindeki çıkıntılı yerlerde meydana gelir. Nasır, sıklıkla ayak siğili (plantar siğil) ile karıştırılır.

Ayak siğili (plantar siğil) 

Plantar siğil de diğer siğiller gibi HPV virüsünün neden olduğu bir hastalıktır. Diğer siğiller gibi ciltte kabartılı olmaz. Nasır görünümünde kalınlaşmış deri lezyonu gibi görünür. Nasırdan farklı olarak siğilde kalınlaşmış deri lezyonunun ortasında yuvarlak üzeri pürtüklü ve siyah noktacıklar bulunan bir alan mevcuttur. Benzer görünümleri sebebiyle birbiri ile karıştırılan plantar siğil ve nasır sıklıkla aynı yöntemlerle tedavi edilirler. Her ikisinin tedavisinde amaç hastalıklı dokunun değişik uygulamalarla sağlıklı dokunun üzerinden alınmasıdır.

Plantar siğil ve nasır tedavisi: İdeal tedavi, hastalıklı doku ile sağlıklı dokuyu tam sınırdan ayırıp uzaklaştırmalıdır. Aksi halde gereksiz yere sağlam doku alınırsa yara daha büyük ve derin olur, iyileşme süresi uzar ve iz bırakır. Hastalıklı doku kalıntısı bırakılırsa hastalığın tekrarlamasına sebep olur.

İlaçla tedavi; Sertleşmiş dokunun yapısının bozularak soyulmasını sağlayan asidik solüsyonlar ve bantlar sıklıkla kullanılmaktadır. Başarı oranı düşüktür ve tekrarlama sık görülür.

Kriyoterapi; Sertleşmiş dokuyu donduracak kadar soğutarak tahrip edilmesini sağlar. Bu yöntemde de tekrarlama oranı yüksektir.

Koterizasyon; Elektrik enerjisi ile yakarak tedavi yöntemidir.

Cerrahi tedavi; Lokal  anestezi altında lezyonun kesilerek çıkarılması işlemidir. Büyük lezyonlarda yara kenarlarının yaklaştırılıp dikilmesi çok zor olabilir.

Yukarıdaki tedavilerin tümünde lezyonun sınırları tam tesbit edilemediğinden tedavi başarı oranı düşüktür.

Radyofrekans ile tedavi; Ses dalgası enerjisi ile hastalıklı dokunun suyu buharlaşınca, tahta gibi sertleşir ve yumuşak olan sağlam dokudan ayrılır. Böylece siğil ve nasırın tam sınırdan alınması kolaylaşır. Uygulaması kolay ve daha başarılı bir tedavi yöntemidir. Bu nedenle ilaçla sonuç alınamayan hastalarda radyofrekans yöntemi kliniğimizde ilk tercih olarak uygulanmaktadır.


0 0 0 0 0 0
  • 9689
  • +

Yukarıdaki metin sadece bilgilendirme amacıyla hazırlanmıştır ve yazarın aktardığı görüşleri içermektedir, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Hekim.Net® hekimler, diş hekimleri, veteriner hekimler ve bu mesleklerin öğrencilerine özel tam işlevli ve ücretsiz bir sosyal medya ve bilgi paylaşım portalıdır. Meslektaşlarımızdan biriyseniz bu linke tıklayarak  kayıt sayfamıza ulaşabilirsiniz.

Hekim.Net

Close