•  · 6 üye
  •  · 2 arkadaş

Hemoroid (Basur) Muayenesi Nasıl Yapılır?

Hemoroid muayenesi göz ile muayene, rektal tuşe ve anoskop muayenesi olmak üzere en fazla 1-2 dakikalık zaman dilimini kapsar. Daha sonraki aşamada, hastalığın ne olduğu, hangi evrede ilerlediği ve hangi tedavi yöntemlerinin uygulanabileceği hastaya aktarılır. 1-2 dakikalık muayene ardından, aklınıza takılan ve sizi şüphe ve endişeye düşüren tüm soruların cevabını kesin olarak öğrenmiş olursunuz.
Hemoroid, bir çok kişinin yaşam kalitesini düşürecek derecede etkili bir rahatsızlıktır.

Hemoroid, bir çok kişinin yaşam kalitesini düşürecek derece de etkili bir rahatsızlıktır.
Hemoroid, hassas bir bölgede meydana gelmesi dolayısı ile çekinme ve utanma duygusuyla muayene ve tedavisi genellikle erteleme yoluna gidilir. Gündelik yaşantınızda bile hastalığınızı ve buna bağlı meydana gelen şikayetlerinizi anlattığınız bir çok kişiden, aynı sıkıntıların kendinde de olduğunu duyabilirsiniz.

Hemoroid (basur) bir anda ortaya çıkan bir hastalık değildir. Başlangıç ve ilerleme evreleri vardır. Makat bölgesinde meydana gelen belirtiler (kanama, şişlik, kaşıntı..) size hastalığınız hakkında ipucu verirken zamanla ilerleme gösterecektir. Her hastalık da olduğu gibi erken teşhisi önemlidir. Ardından gereken tedavi gerçekleştirilirse rahatsızlık ileri derecelere ulaşmadan sonlandırılacaktır.
Hemoroidde muayene ve tedaviyi geciktirmek kişiye hiçbir şey kazandırmayacağı gibi, daha ileri yöntem ve zorlu tedaviler olmaya iter. Nasıl ki göz hastalıklarında göz doktoruna başvuruyor, iç hastalıklarında dahiliye hekimine ihtiyaç duyuluyorsa; hemoroid gibi makat hastalıklarında muayene ve tedavi olarak yardım alınacak branş Genel Cerrahi ve Proktoloji bölümüdür.


HEMOROİD MUAYENESİNİN AŞAMALARI NEDİR?

Hemoroid muayenesinde; Öncelikle başvurduğunuz hekim, yaşadığınız sıkıntıları sizden sözlü olarak dinleyecektir. Daha sonrasında şikayetlere takiben ‘GÖZ İLE MUAYENE’ ve ardından ‘REKTAL TUŞE’ olarak adlandırılan parmakla muayene gerçekleşir ki bu büyük oranda muayenenin bittiği anlamına gelir. Tam olarak tanı konulması ve hangi damarlarda hemoroid meydana geldiğini görmek için ‘ANOSKOP MUAYENESİ’ yapılır. Bu arada makat da başka hastalıklar mevcut ise anoskop muayenesi ile hepsi belirlenir. Yani anoskop muayenesi tüm makat içi hastalıkların belirlenmesi ve tanı konmasında kullanılır.

Anlattıklarımız sizi korkuya ve endişeye sevk etmesin. Çünkü saatlerce maruz kalınacak bir durum değildir. Göz ile muayene, rektal tuşe ve anoskop muayenesi en fazla 1-2 dakika gibi bir zaman diliminde gerçekleşir. Daha sonraki aşamada, hastalığın ne olduğu, hangi evrede ilerlediği ve hangi tedavi yöntemlerinin uygulanabileceği hastaya aktarılır.

1-2 dakikalık muayene ardından, aklınıza takılan ve sizi şüphe ve endişeye düşüren tüm soruların cevabını kesin olarak öğrenmiş olursunuz.

Kaynaklar

  1. Hemorrhoids: diagnosis and management
  2. Evaluation and management of hemorrhoids: Italian society of colorectal surgery (SICCR) consensus statement
  3. The American Society of Colon and Rectal Surgeons clinical practice guidelines for the management of hemorrhoids


0 0 0 0 0 0
  • 10224
  • +

Yukarıdaki metin sadece bilgilendirme amacıyla hazırlanmıştır ve yazarın aktardığı görüşleri içermektedir, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Hekim.Net® hekimler, diş hekimleri, veteriner hekimler ve bu mesleklerin öğrencilerine özel tam işlevli ve ücretsiz bir sosyal medya ve bilgi paylaşım portalıdır. Meslektaşlarımızdan biriyseniz bu linke tıklayarak  kayıt sayfamıza ulaşabilirsiniz.

Hekim.Net

Close