•  · 6 üye
  •  · 2 arkadaş

BEN TEDAVİSİ NASIL YAPILIR

Op.Dr.Nizam KURTDERE Ben, Siğil, Lipom Tedavisi Şişli-İSTANBUL

 

  Deri üzerinde değişik renk ve büyüklükte kabartılar bulunmaktadır. Bunlara halk arasında ben adı verilir. Benlere rengine ve görünümüne göre et beni, damar beni gibi isimler verilmektedir. Tıpta benler kaynaklandığı dokuya göre isimlendirilir. Örneğin melanosit hücrelerinden kaynaklanan koyu renkli benler nevüs, kılcal damarlardan kaynaklanan benler kapiller hemangiom adını alır.

 Benlerin çoğu iyi huylu ur olarak kabul edilebilir ve zararsızdır. Ancak az bir kısmının kansere dönüşme ihtimali vardır. Özellikle klasik ben dediğimiz nevüslerden kaynaklanan kanser malign melanom adını alır ve bilinen en kötü huylu kanserlerden biridir. Bu kanserin tedavisi, kanser tam oluşmadan ve yayılma potansiyeli taşımadan erken teşhis edilmesi ile mümkün olmaktadır. Bu amaçla benlerdeki değişiklikler takip edilmelidir. Benlerde görülen hızlı büyüme, renk değişikliği, ben kenarının düzensizleşmesi, asimetri, kanama gibi belirtiler benleri şüpheli hale getirir. Şüpheli benlerin konunun uzmanı tarafından değerlendirilmesi ve alınıp patolojik tetkiklerinin yapılması ile kanserleşme olup olmadığı anlaşılabilir. Böylece erken tanı konmuş olur. Halk arasında benlere bıçak değmesinin kansere sebep olduğu görüşü kesinlikle doğru değildir. Tam tersine en ufak bir şüphede benlerin alınıp patolojide incelenmesi hayat kurtarıcı olabilir.

storage.php?o=bx_posts_photos&f=ay4rfnjgxemwdukqxetuxezkgs83iwa5.jpg

 Bunların dışında sürekli tahrişe maruz kalan, irite  edilen benlerde kanserleşme riski artar. Buna örnek olarak yaka ve kemer altında bulunan ve sürekli tahriş edilen benler ile sakal koltuk altı gibi bölgelerde traş esnasında kanatılan benleri gösterebiliriz. Bu nedenle sürekli tahriş edilen bölgede bulunan benlerin alınması ve patolojik tetkikinin yapılması önerilmektedir.Ayrıca kötü görünümlü benler kişinin görünümünü negatif yönde etkileyerek özgüven kaybına neden olur. Bu tür benlerin kozmetik kaygılarla alınması gerekebilir. Kozmetik amaçlı alınan bu benler, cerrahi yöntemle alındığında hoş olmayan izler kalabilir. Özellikle çok derin olmayan benler radyofrekans ile alındığında hemen hemen hiç iz kalmamaktadır. Bu yöntemle alınacak benler şüpheli ise patolojik tetkikleri yapılabilmektedir. Oysa laser ile alınan benlerde patolojik tetkik yapılma şansı yoktur. Bu nedenle radyofrekans yönteminin tercih edilmesi tıbbi açıdan daha doğru bir yaklaşım gibi görünmektedir.


0 0 0 0 0 0
  • 6994
  • +

Yukarıdaki metin sadece bilgilendirme amacıyla hazırlanmıştır ve yazarın aktardığı görüşleri içermektedir, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Hekim.Net® hekimler, diş hekimleri, veteriner hekimler ve bu mesleklerin öğrencilerine özel tam işlevli ve ücretsiz bir sosyal medya ve bilgi paylaşım portalıdır. Meslektaşlarımızdan biriyseniz bu linke tıklayarak  kayıt sayfamıza ulaşabilirsiniz.

Hekim.Net

Close