•  · 6 üye
  •  · 2 arkadaş

Hemoroid Tedavisi


Hemoroid Nedir?

Normal anatomide anal kanal içinde içi toplar damar ağından oluşan şişlikler bulunur. Bu şişliklere tıpta hemoroidal yastıklar adı verilir. Bunlar anal kanalın kapanmasına destek olur. Bu yastıklar içindeki toplar damarlar bazı faktörlerin etkisiyle genişler ve  büyür, şişlikler anal kanaldan dışarı sarkarak hemoroid hastalığını oluşturur. Sarkan şişlikler makat girişinde elle hissedilir ve basur memesi adını alır.


Hemoroid Neden Olur?

Bazı insanların toplar damarları genetik olarak genişlemeye yatkındır.  Bu kişilerde hemoroid ve varis hastalığı daha fazla görülür. Kabızlık, tuvalette uzun süre oturma, çok fazla ıkınma, çok ağır kaldırma, gebelik gibi sebepler makat bölgesinde toplar damar kan akışını zorlaştırır. Hemoroid içindeki damarlar basınç artması ile genişleyip basur memesini büyütür. Zamanla hemoroidi anal kanal duvarına bağlayan bağ dokusu bu faktörlerin etkisiyle gevşer ve memeler anal kanaldan dışarıya sarkar. Hemoroid tedavisi basurun bulunduğu evreye göre değişiklik arzeder. Bu sebeple hemoroid evrelerini kısaca incelemekte fayda vardır.


Hemoroid Hastalığının Evreleri

Birinci Evre; Hemoroidal yastıklarının şiştiği erken evredir. Anal kanalın içinde olduğundan dışarıdan fark edilmez.

İkinci Evre; Basur memelerini anal kanala bağlayan yapının gevşeyip ıkınma ile memelerin anal kanaldan dışarı sarktığı evredir. Ikınma kesilince basur memeleri kendiliğinden anal kanalın içine çekilerek kaybolur.

Üçüncü Evre; Bu evrede ıkınma ile dışarı sarkan basur memeleri kendiliğinden anal kanalın içine geri çekilmez ve ancak elle itilerek içeri sokulabilir.

Dördüncü Evre; Bu evrede basur memeleri kalıcı olarak dışarı sarkmıştır. Elle itilse bile anal kanaldan içeri sokulamaz ve dışarıda kalıcı şişlikler halinde görülür.

         İlk iki evrede belirgin hemoroid şikayetleri yoktur. En sık görülen belirti tuvalet esnasında 1-2 damla açık kırmızı renkte kan gelmesidir. 3.cü evrede bunlara makatta nemlilik hissi ve kaşıntı şikayetleri eklenir. 4.cü evrede makatta kalıcı şişlik vardır.  Hemoroidler tromboze olup ileri derecede şişerse çok şiddetli ağrıya sebep olur. Tromboze hemoroid basur hastalığının bir komplikasyonudur ve herhangi bir evrede gelişebilir.


Hemoroid Tedavisinde Ameliyatsız Yöntem


Erken evre hemoroid tedavisinde sıklıkla ilaç tedavisi tercih edilir. Burada kullanılan ilaçların hemoroid memelerini ortadan kaldırma ya da küçültme anlamında tedavi edici bir etkisi yoktur. İlaçla tedavi ağrı, ödem (su toplamaya bağlı şişme), kanama gibi şikayetlerin giderilmesine yardımcı olur. Basur memeleri kalır, bunların alınması için ya ameliyat ya da ameliyatsız girişimsel tedaviye ihtiyaç duyulur. Anal bölge ameliyatlarının tuvalet ihtiyacı nedeniyle ciddi zorlukları vardır. Ameliyat yeri temiz tutulamaz pansuman yapılamaz ve tuvalet esnasında yaralar gerilir ve tekrar büzüşür. Bu durum nedeniyle yaralar mutlaka iltihaplanır. İyileşme süreci çok ağrılı ve geç olur. Ayrıca anal bölge ameliyatlarının makat darlığı, tuvalet tutamama, anal apse, kanama, hematom gibi çok ciddi komplikasyonları görülmektedir. Bu sebeplerle hemoroid tedavisi için ameliyat ilk tercih olmamalıdır, bunun yerine komplikasyonları daha az olan girişimsel tedavi yöntemleri tercih edilmelidir. Bu yöntemler narkoz gerektirmeden 5-10 dakikada uygulanır ve hasta işlem sonrasında ayakta evine gönderilir. Dışarıda açık yara olmadığından pansuman ihtiyacı olmaz. Hasta 1 gün sonra normal hayatına dönebilir. Girişimsel tedavilerle 2 ve 3.cü evre hemoroid tedavilerinde oldukça başarılı sonuçlar alınmaktadır. Sıklıkla uygulanan ameliyatsız tedavi yöntemleri;   



Rubber bant ile hemoroid tedavisi

Halk arasında bantla boğma yöntemi olarak bilinir. Anal kanala sokulan bir anoskopun içinden girilerek vakumla basur memesi aletin içine çekilir. Dibine hemoroid kitlesini boğacak lastik bant yerleştirilir. Boğulma sonucu kan dolaşımı bozulan basur memesi 1 hafta içinde çürüyüp düşer, yerinde oluşan yara ortalama 2 haftada iyileşir. Uygulamanın yapıldığı alanda ağrı siniri olmadığından anestezi uygulamaya gerek yoktur. Dışarıda yara görülmez, hasta ertesi gün normal hayatına devam eder.


İnfrared fotokoagülasyon ile hemoroid tedavisi

Halk arasında laser tedavisi olarak bilinmesine rağmen gerçekte kızılötesi ışık ile sağlanan bir çeşit mühürleme ile tedavi yöntemidir. Anesteziye ihtiyaç duyulmadan uygulanabilecek bir tedavi yöntemidir. Anoskop ile anal kanala girilir. Anoskop içinden infrared cihazının probu sokularak basur memesinin damar giriş ve çıkışının olduğu üst noktasına 3 er atış uygulanarak mühürleme işlemi tamamlanır. Damarlar tıkanır, 1 hafta sonra ülsere yara gelişir ve toplam 3 haftada iyileşir. Dışarıda yara olmadığından pansuman gerekmez ve hasta uygulamadan sonra evine gönderilir, ertesi gün normal hayatına devam eder.


THD (HAL) ile hemoroid tedavisi

Genel anestezi altında uygulandığından ameliyat olarak adlandırılsa da  bu tedavi yönteminde gerçek anlamda bir cerrahi işlem yapılmamaktadır. Anal kanal içine bir doppler cihazı sokularak hemoroide gelen atar damarlar tespit edilir. Tespit edilen damarlar anal kanalın 5-6 santim yukarıda anal kanalın içinden bağlanır. Hemoroid memesine gelen atar damarlar bağlanınca buraya gelen basınçlı kan kesilir. Hemoroidler 1-3 aylık süreç içinde küçülür. Açık yara olmadığından pansuman ihtiyacı olmaz. Hasta aynı gün taburcu edilir ve 1-2 gün içinde normal hayatına geri döner. İlerlemiş hemoroidlerde de uygulanabilir ve tedavide başarı oranı oldukça yüksektir.


Laser ile hemoroid tedavisi

Genel anestezi altında hemoroid memesinin içine laser probu sokularak belli dozlarda uygulama yapılır. Başarı oranı THD civarında fakat çok pahalı olduğundan kullanımı çok yaygın değildir.

    Skleroterapi ve elektroterapi gibi tedavi yöntemleri uygulama zorluğu ve başarı oranının düşüklüğü nedeniyle sık kullanılmamaktadır.


Kaynaklar

  1. Evaluation and management of hemorrhoids: Italian society of colorectal surgery (SICCR) consensus statement
  2. Hemorrhoids: diagnosis and treatment options
  3. Diagnostic evaluation and management of obscure gastrointestinal bleeding: a changing paradigm



0 0 0 0 0 0
  • 6639
  • +

Yukarıdaki metin sadece bilgilendirme amacıyla hazırlanmıştır ve yazarın aktardığı görüşleri içermektedir, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Hekim.Net® hekimler, diş hekimleri, veteriner hekimler ve bu mesleklerin öğrencilerine özel tam işlevli ve ücretsiz bir sosyal medya ve bilgi paylaşım portalıdır. Meslektaşlarımızdan biriyseniz bu linke tıklayarak  kayıt sayfamıza ulaşabilirsiniz.

Hekim.Net

Close