KANSERDEN KORKMAK DEĞİL,BİLMEK SENİ YAŞATIR...

KANSERDEN KORKMAK DEĞİL,BİLMEK SENİ YAŞATIR...

Halkın Kanser ve Kanserden korunma konusunda farkındalığını artırmak ve erken teşhisin önemine vurgu yapmak için Türkiye'de her yıl 1-7 Nisan tarihleri arasında “Ulusal Kanser Haftası” etkinlikleri düzenleniyor.Kanser hem dünyada hem de ülkemizde sebebi bilinen ölümler sıralamasında Kalp ve Damar hastalıklarından sonra ikinci ölüm sebebi olması açısından önemli bir Toplum Sağlığı problemidir. Özellikle ortaya çıkışının önlenebildiği, taramalarla ölümün yok edilebildiği ve erken tedavinin yaşam kalitesine çok şey katabildiği Kanser türlerini göz önüne alırsak korunmanın önemi artmaktadır.  Geçen yıl Türkiye’de 233 binden fazla kanser tanısı konuldu ve bunun 41 binden fazlası Akciğer Kanseri idi. Günümüzde Kanserlerin %30-50’si önlenebilir. Bu, kansere neden olan risk faktörlerinden kaçınma ve erken teşhis ile mümkündür. Birçok kanserin iyileşme olasılığı, erken tanı konmuş ve uygun şekilde tedavi edilmişse yüksektir.Vakaların yüzde 30-50’sinin önlenmesi mümkündür. Ancak ne yazık ki her 5 Kanserden birinin nedeni ''Tütün Alışkanlıkları''. Maalesef gençler arasında Tütün kullanımı artıyor.Dünyada her 5 insandan biri yaşamı boyunca Kansere yakalanıyor ve her 8 erkekten biri, her 11 kadından biri Kanser sebebiyle yaşamını kaybediyor.Genetik yatkınlık, aile öyküsü, yaşam alışkanlıkları gibi faktörler nedeniyle kanser riski altında bulunan tüm bireylerin düzenli olarak çeşitli kontroller yaptırması önem taşıyor.Kanserde hastalığın tedaviye vereceği cevap, Tümörün yaygınlığı ile doğrudan ilişkili. Kanser tedavisi ile erken dönemdeki hastalıklar yüzde 80-90 oranında iyileşirken, ileri dönem hastalıklarından iyileşme oranı yüzde 40-50 olarak belirtiliyor.Haydi gelin Kanseri akla getiren belli başlı belirtileri bir kez daha anımsayalım:

-Kanama: Olağan dışı kanama birçok kanserde erken veya geç dönemde ortaya çıkabilir. Balgamda kan görülmesi Akciğer, dışkıda kan görülmesi Kalın Bağırsak, idrarda kan görülmesi Mesane, zamansız vajinal kanama ise Rahim veya Rahim Ağzı (Serviks) kanserinin belirtisi olabilir.Ayrıca  ağızda diş etlerinde yoğun kanamalar da Kanser belirtisi olabilir. 

-Memede veya vücutta hissedilen kitleler: Özellikle Meme, Testis, Lenf Bezi veya Yumuşak Doku Tümörleri cilt altında bir yumru veya şişlik ile hissedilebilir.

-Uzun süren veya tıbbi tedaviye rağmen geçmeyen öksürük,ses kısıklığı.

-Ciltte iyileşmeyen yaralar bulunması .Ayrıca vücudumuzda yıllardır mevcut olan bir ben veya siğilde şekil, boyut veya renkte yeni ortaya çıkan bir değişiklik durumunda hemen bir doktora müracaat edilmelidir. Zira Melanom denilen cilt tümörlerinde erken teşhis ile tedavi şansı artmaktadır.

-Ateş: Kanserde sıklıkla görülür fakat genelde ileri evre Kanserler ile birliktedir. Kan Kanseri ve Lenf Bezi Tümörlerinde ise başlangıç belirtisi olarak ortaya çıkabilir.

-Halsizlik: Kan kanseri veya kansızlığa neden olabilen Mide veya Kalın Bağırsak kanseri gibi kanserlerde erken ortaya çıkabilir. Halsizlik, Kanserin seyrini tahmin etme konusunda önemli bir bulgudur.

-Ağrı: Kemik veya Testis tümörlerinde ilk belirti olabilir ama genelde ileri Evre Kanserlerde görülür.

-Dışkılama veya idrar yapma alışkanlığında değişiklik: Uzun süreli kabızlık, ishal veya dışkı boyutunda değişiklik Kalın Bağırsak kanserinin ilk belirtisi olabilir. İdrar yaparken sancı, idrarda kan görülmesi veya idrar yapma sıklığının değişmesi Prostat veya Mesane kanserinin ilk belirtileri olabilir.

-Açıklanamayan kilo kaybı: Birçok kanserin; özellikle Mide, Pankreas, Yemek Borusu Kanseri ve Akciğer Kanseri gibi; ilk belirtisi açıklanamayan kilo kaybıdır.

Bu belirtiler her zaman kanser olduğunuz anlamına gelmez fakat bir Uzman Doktor tarafından mutlaka değerlendirilmelidir. Kanserin önlenebilir bir hastalık olduğunu tekrar ve tekrar vurgulamakta yarar görüyorum.  

Hepinize sağlıklı,mutlu günler,yarınlar diliyorum...

04.04.2021

Op. Dr. ATIL BİROL 







4 0 0 0 0 0
  • 1283
  • +

Yukarıdaki metin sadece bilgilendirme amacıyla hazırlanmıştır ve yazarın aktardığı görüşleri içermektedir, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Hekim.Net® hekimler, diş hekimleri, veteriner hekimler ve bu mesleklerin öğrencilerine özel tam işlevli ve ücretsiz bir sosyal medya ve bilgi paylaşım portalıdır. Meslektaşlarımızdan biriyseniz bu linke tıklayarak  kayıt sayfamıza ulaşabilirsiniz.

Hekim.Net

Close