·   · 16 Giriş
  •  · 35 arkadaş

Pulmoner Şant ( Pulmonary Shunt)

PULMONER ŞANT ( PULMONARY SHUNT ) 


Bir pulmoner şant, pulmoner kılcal damarlarda gaz değişimine katılmadan kalbin sağ tarafından sola oksijeni giderilmiş kanın geçişini ifade eder. Akciğerlerin alveollerine normal olarak kan serpildiğinde ortaya çıkan patolojik bir durumdur, ancak ventilasyon (hava beslemesi) perfüze bölgeyi besleyemez. Yani ventilasyon / perfüzyon oranı (alveollere ulaşan havanın onları perfüze eden kana oranı) sıfırdır. [1] Pulmoner şant sıklıkla alveoller sıvıyla dolduğunda meydana gelir ve akciğer kısımlarının hala perfüze olmasına rağmen havalandırılmamasına neden olur. [2]


İntrapulmoner şant, akciğer ödeminde ve akciğerlerin konsolide hale geldiği pnömoni gibi durumlarda hipokseminin (yetersiz kan oksijeni) ana nedenidir. [2] Şant fraksiyonu, tamamen oksijenlenmemiş kalbin dışarı verdiği kan yüzdesidir.


Pulmoner kontüzyon gibi patolojik durumlarda şant fraksiyonu önemli ölçüde daha büyüktür ve% 100 oksijen solumak bile kanı tam olarak oksijenlendirmez. [1]


shunt-v-deadspace-color.png


The Airway JediVentilation Perfusion Mismatch - The Airway Jedi. Dead space vs. Shunt




Anatomik Şant 


Her alveol mükemmel bir şekilde havalandırılırsa ve sağ ventrikülden gelen tüm kan, tamamen işlevsel pulmoner kılcal damarlardan geçerse ve alveolar ve kapiller membranda engelsiz difüzyon varsa, teorik bir maksimum kan gazı değişimi ve alveolar PO2 ve arteriyel PO2 aynı olacaktır. Şant formülü bu idealden sapmayı tanımlar. [3]


Normal bir akciğer kusurlu bir şekilde havalandırılır ve perfüze edilir ve küçük derecede intrapulmoner şant normaldir. Anatomik şant, pulmoner arterler yoluyla akciğerlere kan beslemesi, pulmoner kapillerlerden geçmeden pulmoner damarlar yoluyla geri döndürüldüğünde meydana gelir ve böylece alveolar gaz değişimi atlanır. Kapiller şant, havalandırılmamış alveollerin [3] kılcal damarlarından geçen kan veya doğrudan pulmoner arteriyollerden yakındaki pulmoner venlere, alveolar kılcal damarları baypas ederek akan oksijeni giderilmiş kandır. [4] Ek olarak, en küçük kalp damarlarından bazıları doğrudan insan kalbinin sol ventrikülüne boşalır. Oksijeni giderilmiş kanın doğrudan sistemik dolaşıma bu drenajı, arteriyel PO2'nin hipoksinin nedenini belirlemede yararlı bir klinik işaret olan alveolar-arteriyel gradyan olarak bilinen alveolar PO2'den normal olarak biraz daha düşük olmasının nedenidir.


Patofizyoloji


Pulmoner şantta ventilasyon / perfüzyon oranı sıfır iken, V / Q (burada V = ventilasyon ve Q = perfüzyon) oranı 0.005'in altında olan akciğer üniteleri, gaz değişimi perspektifinden şanttan ayırt edilemez. 


Pulmoner şant, pulmoner vaskülatürün hipoksiye normal refleks daralması ile en aza indirilir. Bu hipoksik pulmoner vazokonstriksiyon olmadan, şant ve hipoksik etkileri kötüleşirdi. Örneğin alveoller sıvıyla dolduğunda kanla gaz alışverişine katılamazlar, bu da lokal veya bölgesel hipoksiye neden olarak vazokonstriksiyonu tetikler. Bu vazokonstriksiyon, düşük oksijen konsantrasyonunun bir sonucu olarak düz kas refleksi tarafından tetiklenir. Kan daha sonra ventilasyon ve perfüzyonla uyumsuz olan bu alandan, ventilasyon yapılan alanlara yönlendirilir.


Şant, gaz değişiminin gerçekleşmediği alanları temsil ettiğinden,% 100 solunan oksijen, şantın neden olduğu hipoksinin üstesinden gelemez. Örneğin, havalandırılmayan belirli bir alveol varsa, problem perfüzyonda bulunmadığından kan, başka bir yere gitmek yerine onu sulayan kılcal damar içinden akmaya devam edecektir. Kılcal damarların geri kalanı, kapasitesinin% 100'ünde oksijene doymuş olarak normal şekilde çalışacaktır. Bu nedenle, hastaya% 100 solunan oksijen sağlamanın bir faydası yoktur, çünkü oksijenlenmeyen kan bu oksijeni hala yakalayamayacaktır ve diğer kılcal damarlar da zaten% 100 doymuş oldukları için onu alamazlar.


Ventilasyona göre perfüzyondaki azalma (örneğin pulmoner embolide olduğu gibi) artmış ölü boşluğun bir örneğidir. [5] Ölü alan, trakea gibi gaz değişiminin gerçekleşmediği bir alandır; Bu perfüzyonsuz ventilasyondur. Ölü bölgenin patolojik bir örneği, bir emboli tarafından bloke edilen bir kılcal damar olabilir. O bölgedeki havalandırma etkilenmese de, kan bu kılcal damar içinden akamayacaktır; bu nedenle, o bölgede gaz değişimi olmayacaktır. Ölü bölgeler,% 100 solunan oksijen sağlanarak düzeltilebilir; bir kılcal damar tıkandığında, içindeki kan geriye doğru gider ve sorunsuz bir şekilde gaz alışverişi yapan diğer kılcal damarlar arasında dağılır. İçlerinden akan ortaya çıkan kan, bazı oksijensiz kan (tıkalı kılcal damarlardan gelen) içerdiğinden% 100 doymuş olmayacaktır. Bu nedenle kan, aslında hastaya sağladığımız ekstra oksijeni elde edebilecektir.


Pulmoner şant, kan beslemesinin akciğerin şantlı bir bölgesini terk ederek daha düşük oksijen seviyelerine ve daha yüksek karbondioksit seviyelerine sahip olmasına neden olur (yani, normal gaz değişimi gerçekleşmez).


Bir pulmoner şant, kardiyak açıklıklardan sağdan sola akan kanın bir sonucu olarak veya pulmoner arteriyovenöz malformasyonlarda meydana gelir. Söz konusu akciğer alanının belirli bir kısmı için V / Q = 0 anlamına gelen şant, de -Pulmoner damarlar yoluyla akciğerlerden kalbe giden oksijene kan.


Beş-on dakika boyunca% 100 saf oksijen verilmesi O2'nin arteriyel basıncını O2'nin alveolar basıncından daha fazla yükseltmiyorsa, akciğerdeki kusur pulmoner şanttan kaynaklanır. Bunun nedeni, alveolar gazın PO2'sinin saf tamamlayıcı O2 verilerek değiştirilmiş olmasına rağmen, PaO2 (arteriyel gaz basıncı) o kadar artmayacaktır çünkü V / Q uyuşmazlığı hala mevcuttur ve yine de oksijen giderilmiş kan ekleyecektir. şant aracılığıyla arteriyel sistem. [6]


Kaynakça:


  1. Garay S, Kamelar D (1989). "Pathophysiology of trauma-associated respiratory failure". In Hood RM, Boyd AD, Culliford AT (eds.). Thoracic Trauma. Philadelphia: Saunders. pp. 328–332. ISBN 0-7216-2353-0.
  2. ^ a b Fraser, Robert (1988). Diagnosis of Diseases of the Chest. Philadelphia: Saunders. p. 139. ISBN 0-7216-3870-8.
  3. ^ a b Peruzzi, William T.; Gould, Robert W. (April 2004). "Setting the record straight on shunt". acutecaretesting.org. Retrieved 17 September 2019.
  4. ^ Reviewed by Rishi Desai. "Pulmonary shunts: Transcript for Pulmonary shunts". osmosis.org. Retrieved 17 September 2019.
  5. ^ Prentice D, Ahrens T (August 1994). "Pulmonary complications of trauma". Critical Care Nursing Quarterly. 17 (2): 24–33. doi:10.1097/00002727-199408000-00004. PMID 8055358. S2CID 29662985.
  6. ^ Egan's Fundamentals of Respiratory Care, p. 951

 


Kaynak: https://en.m.wikipedia.org/wiki/Pulmonary_shunt

3 0 0 0 0 0
  • 8016
  • +

Hekim.Net

Close