Meigs Sendromu
Meigs sendromu tanısı, yumurtalık fibromu, plevral efüzyon ve asit üçlüsüne dayanarak konur. Fibromanın rezeksiyonu sonrasında kendiliğinden düzelir.
Tümör, yumurtalığın iyi huylu bir fibroması veya fibroma benzeri bir tümörüdür (tekoma ve granüloza hücreli tümörler gibi)
asit
Plevral efüzyonlar)
Tümörün çıkarılması hastayı iyileştirmelidir.
Yumurtalığın diğer iyi huylu kistleri (struma ovarii, müsinöz kistadenom ve teratomlar gibi), uterusun leiomyomu ve hidrotoraksla ilişkiliyse yumurtalığa sekonder metastatik tümörler 'Pseudo-Meigs' sendromu olarak adlandırılır.
Ortaya çıkan belirti ve semptomların ayırıcı tanısında malign yumurtalık tümörü, bağırsak ve akciğer dahil diğer kanserler, nefrotik sendrom, konjestif kalp yetmezliği, karaciğer sirozu ve tüberküloz yer alır.
Tıbbi görüntüleme tekniklerinin değerli katkısına rağmen Meigs sendromunun olası tanısı klinik olarak konur. Üst karın ultrasonu asiti gösterir ve plevral efüzyonları tespit etmelidir. Pelvik ultrason, vaskülaritede artış olmaksızın iyi sınırlı adneksiyal kitlenin varlığını gösterir. Ancak fibromlar ve fibrotekomlar , özellikle ödem, dejenerasyon, kanama gibi değişiklikler mevcut olduğunda çok çeşitli sonografik özellikler gösterebilir14 . Plevral efüzyonun varlığını doğrulamak için göğüs röntgeni kullanılabilir. Tedaviden önce metastatik hastalığı dışlamak için MR veya BT gibi diğer görüntüleme yöntemleri düşünülebilir.
Meigs sendromunun kesin tanısı genellikle ameliyat sonrası asit ve plevral efüzyonların çözülmesi ve tümörün histolojik olarak doğrulanmasıyla konur.
Meigs sendromlu hastanın tıbbi bakımı asit ve plevral efüzyon için sırasıyla parasentez ve torasentezi içerir. Tercih edilen tedavi cerrahi ve evreleme ile birlikte keşifsel laparotomidir. Yumurtalık kitlesinin dondurulmuş kesiti, kitlenin iyi huylu doğasını doğrulamak için gerçekleştirilir. Üreme çağındaki kadınlarda tek taraflı salpingo-ooferektomi tercih edilen tedavi yöntemiyken, menopoz sonrası kadınlarda tedavi total abdominal histerektomi ve iki taraflı salpingo-ooferektomidir.
Kaynak:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5025132/