Liddle Sendromu
LIDDLE SENDROMU
Liddle sendromu, toplayıcı tübül sodyum yeniden emiliminde ve çoğu durumda potasyum salgılanmasında birincil artışın olduğu nadir otozomal dominant bir durumdur. Etkilenen hastalar tipik olarak hipertansiyon, hipokalemi ve metabolik alkaloz ile başvururlar; bulgular mineralokortikoid fazlalığının neden olduğu diğer bozukluklarda görülenlere benzerdir. Hastaların çoğu genç yaşta başvurur, ancak bazıları yetişkinliğe kadar tespit edilemez.
Ancak Liddle sendromlu bazı hastalar başvuru sırasında hipokalemik değildir. Örneğin bir akrabada, etkilenen 18 aile üyesinin ortalama serum potasyumu 3,6 mEq/L idi. Hipokaleminin yokluğunda, erken başlangıçlı hipertansiyonun pozitif aile öyküsü ve bazı üyelerde hipokalemi, olası Liddle sendromunu düşündüren ana bulgular olacaktır. Primer aldosteronizmli hastaların çoğunda hipokaleminin olmadığı da gösterilmiştir.
Liddle sendromlu bir hastada hipokalemi ve hipertansiyonun böbrek transplantasyonu ile düzeltilmesi, altta yatan defektin aldosteron olmayan bir mineralokortikoidin salgılanmasında artış değil, luminal membran sodyum kanallarındaki aktivite artışının olduğunu ortaya koyulmuştur. Bu hipotez, Liddle sendromundaki genetik anormalliğin , sırasıyla epitelyal sodyum kanalının (ENaC) alfa, beta ve gama alt birimlerini kodlayan SCNN1A , SCNN1B ve SCNN1G'deki fonksiyon kazanımlı patojenik varyantları içerdiğinin gösterilmesiyle doğrulanmıştır.
Liddle sendromlu hastalar klasik olarak nispeten genç yaşta hipertansiyon, hipokalemi ve metabolik alkaloz üçlüsüyle ortaya çıkar. Bu tür bireyler arasındaki tutarlı bulgular, düşük plazma renin aktivitesi ve primer aldosteronizmin aksine, hem plazma aldosteron konsantrasyonunda hem de aldosteronun idrarla atılımında azalmadır.
Bu anormallikler grubunun ayırıcı tanısında bazı konjenital adrenal hiperplazi formları, ailesel kortizol direnci, belirgin mineralokortikoid fazlalığı sendromu, meyan kökü alımı, Cushing sendromu ve DOC üreten adrenal tümör yer alır.
Ailede genç yaşta hipertansiyon öyküsü olması ve bazı üyelerin hipokalemik olması genetik bozukluk şüphesini akla getirmelidir. Bununla birlikte, sporadik Liddle sendromu vakaları da tanımlanmıştır.
Liddle sendromunda terapi, toplayıcı tübül sodyum kanallarını doğrudan bloke eden ve hem hipertansiyonu hem de varsa hipokalemiyi düzeltebilen potasyum tutucu diüretikler olan amilorid veya triamteren reçetesinden oluşur. Mineralokortikoid antagonisti spironolakton, Liddle sendromunda sodyum kanalı aktivitesindeki artışa aldosteron aracılık etmediği için etkisizdir.
Kaynak: