·   · 34 Giriş
  •  · 172 arkadaş

Gebelik Trombositopenisi

Komplikasyonsuz tüm gebeliklerde trombosit sayısında hafif azalma meydana gelebilir. Mekanizma, dalak ve plasental dolaşımda trombositlerin havuzlanmasını içerebilir. 

Trombosit sayımı <100.000/mikroL, gestasyonel trombositopeni dışında bir etiyoloji açısından araştırılmalıdır. İlk trimester de dahil olmak üzere hamileliğin herhangi bir döneminde 100.000 ila 150.000/mikroL arasındaki trombosit sayılarının GT olması muhtemeldir ve başka faktörler mevcut olmadığı sürece herhangi bir değerlendirme gerektirmeyebilir. 

Gebelik sırasında trombositopeninin nedenleri, gebeliğin süresine, ilk trimesterin başından doğuma kadar olan süreye, trombositopeninin ciddiyetine ve hastanın klinik durumuna göre değişir. 

Gebelikle ilişkili durumlar*
PreeklampsiTanım olarak preeklampsi 20. gebelik haftasından sonra ortaya çıkar. Hipertansiyon mevcut. Şiddetli özelliklere sahip preeklampsi, preeklampsinin bir alt kümesidir; tanı kriterleri için UpToDate'e bakın.
HELLP sendromuMikroanjiyopatik hemoliz (şistositlerle), trombosit sayısı <100.000/mikroL, hepatik transaminazlarda artış.
DICPıhtılaşma anormallikleri, anemi. Enfeksiyon nedeniyle ateş, lökositoz ve/veya lökopeni mevcut olabilir.
Gebeliğin akut yağlı karaciğeriKaraciğer transaminazlarında artış.
Kalıtsal TTP veya kalıtsal C-TMAMikroanjiyopatik hemoliz (şistositlerle). Kalıtsal TTP'de nörolojik veya psikiyatrik bulgular olabilir. C-TMI'da neredeyse her zaman AKI vardır.
Hamilelikle ilgisi olmayan durumlar ¶
İmmün trombositopeni (ITP)Peteşi ve/veya kanama belirtileri dışında genellikle asemptomatiktir.
Kalıtsal trombositopeniAnormal trombosit morfolojisi mevcut olabilir. Bazı kalıtsal trombositopeni sendromları radyal (başparmak) anomaliler gibi diğer bulgularla ilişkilidir.
Enfeksiyon (viral, bakteriyel)Ateş, döküntü, lokalize semptomlar. Lökositoz veya lökopeni mevcut olabilir.
SLE veya APSSLE'de başka hastalık belirtileri ve/veya başka sitopeniler görülebilir; APS'nin başlangıç değeri aPTT veya PT'de uzamış olabilir; uzamış aPTT daha yaygındır.
İlaca bağlı trombositopeniİlgili ilaçlara veya kininlere maruz kalma.
von Willebrand hastalığıArtan kanama veya morarma öyküsü; aPTT bazı durumlarda uzayabilir.
HIV enfeksiyonuLökopeni ve/veya lenfadenopati mevcut olabilir.
HCV enfeksiyonuKaraciğer transaminazlarında artış.
HipersplenizmAltta yatan karaciğer hastalığı; muayenede splenomegali.
B12 vitamini veya folat eksikliğiMakrositer anemi. B12 vitamini eksikliğinde nörolojik veya psikiyatrik bulgular olabilir.
Edinilmiş TTP veya HUSMikroanjiyopatik hemoliz (şistositlerle). TTP'de nörolojik veya psikiyatrik anormallikler olabilir. HÜS'te AKI tipik olarak mevcuttur ve önceden ishalle seyreden bir hastalık olabilir.

Gestasyonel trombositopeni (GT)  —  Gebeliğin tesadüfi trombositopenisi olarak da adlandırılan gestasyonel trombositopeni (GT), ek değerlendirme veya tedavi gerektirmeyen, kendi kendini sınırlayan bir durumdur. GT, hamilelik sırasında keşfedilen trombositopeni vakalarının büyük çoğunluğundan ve komplikasyonsuz gebeliklerdeki neredeyse tüm trombositopeni vakalarından sorumludur. GT, ilk üç aylık dönemde ortaya çıkabilir, ancak gebelik ilerledikçe daha yaygın hale gelir.

GT tipik olarak aşağıdakilerle karakterize edilir:

●En sık doğum sırasında görülür, ancak hamileliğin herhangi bir döneminde de ortaya çıkabilir.

●Hafif trombositopeni. (İnsanların yüzde 99'unda trombosit sayısı ≥100.000 /microL'dir.)

●Kanama veya morarma artışı yok.

●Tam kan sayımında (CBC) ilişkili bir anormallik yok.

●Fetal veya neonatal trombositopeni yok.


GT'nin mekanizma(lar)ı belgelenmemiştir, ancak artan plazma hacmi, plasentada trombositlerin birikmesi veya tüketimi veya komplikasyonsuz gebeliklerde meydana gelen diğer fizyolojik değişikliklerle ilişkili olarak gebeliğin fizyolojik bir adaptasyonu olduğu varsayılabilir.


 GT, herhangi bir değerlendirme veya tedavi gerektirmeyen fizyolojik bir durumdur. Gebelikte trombositopeninin en sık nedenidir ve başka anormal bulgu olmaması koşuluyla trombosit sayısının 100.000 ila 149.000/mikroL olması durumunda olası tanıdır. Bu bir dışlama tanısıdır. GT gebeliklerin yüzde 5 ila 10'unu etkiler; bunların yalnızca yüzde 1'inin trombosit sayısı <100.000/mikroL'dir. 


Kaynak: 

https://www.uptodate.com/contents/thrombocytopenia-in-pregnancy?search=gebelik%20trombositopenisi&source=search_result&selectedTitle=1%7E15&usage_type=default&display_rank=1 

10 0 1 0 0 0
  • 379
  • +

Hekim.Net

Close