·   · 49 Makale / Blog

Öğrenciler İçin Stetoskop Seçim Rehberi

Sevgili öğrenciler bu blogda size steteskop seçiminde işinize yarayacak genel bilgileri aktarmaya çalışacağım.

Steteskop Nedir?

Stetoskop genel olarak vücut seslerini dinlediğimiz, yani oskültasyon yaptığımız araçlara denir. Sistematik hasta muayenesinin olmazsa olmazıdır. Hastanın sağlığı ile ilgili olarak çok kısa sürede çok büyük bilgilere ulaşmamızı sağlar.

(Oskültasyon: ingilizce auscultation, Latince auscultationem dinleme eylemi)

Modern stetoskopun atası 1820 yılında Fransız hekim René-Théophile-Hyacinthe Laënnec tarafından geliştirilmiştir.

Stetoskop bir birleşik kelimedir, Yunanca stetos (göğüs) ve latince skopus (bakmak) sözcüklerinin birleşimi ile oluşturulmuştur.

Stetoskop Çeşitleri Nelerdir?

Steteskoplar kullanım yerlerine göre birkaç tipte olabilirler.

Basit Stetoskoplar
Bunlar tek taraflı, düşük kaliteli genelde yalnızca tansiyon ölçümünde arteryel pulsasyonları (atım) duymayı amaçlayan steteskoplardır. Hassas ve eğitimli bir kulak bunlarla bile bir çok fizyolojyik ve patolojik vücut seslerini duyabilir. Ancak yeni başlayanlar için yeterli hassasiyet taşımazlar.

Basit Steteskop


Muayene Amaçlı Stetoskoplar

Bu stetoskoplar genelde çift taraflı ve daha hassas olur.

Erişkin tipleri
Tamburunun daha geniş olan bir tarafında zar varken diğer tarafı huni şeklinde boştur. Stetoskop başını sağa sola çevirerek her bir taraftan gelen sesler ayrı ayrı duyulabilir.
Geniş membranlı kısım yüksek frekanslı sesleri duymamızı sağlar, arkadaki membransız huni şeklinde kısım ise düşük frekanslı sesleri iletir.
Bu stetoskoplar erişkin tipi denmesine rağmen pediatrik uygulamada da gayet rahatlıkla kullanılabilirler. Öğrenciler için en uygun stetoskop türü bunlardır.

Erka Finesse ErişkinErka Finesse Erişkin


Pediatrik stetoskoplar

Bunlarda tambur çapları daha küçüktür, bazılarında çocuklara sempatik gelecek renk ve desenler olabilir.
Ayrıca üretilmelerinin tek sebebi çocuklarda ve özellikle bebeklerde muayene alanının çok küçülebilmesi ve seslerin odaklarının ayırt edilebilmesi için daha küçük başlıkların işe yaramasıdır. Bu özellikle bebeklerde kalp seslerini dinlerden kalp odaklarını ayırt etmede önem taşıyabilir. Hatta bunların bebekler için çok daha küçük başlıklıları da vardır.

Littmann Pediatrik

Erişkin ve Pediatrik Stetoskoplar

Bu tür stetoskoplarda iki taraftada membran vardır. Bir taraf erişkinler için 4-5 cm çapındaylen diğer taraf çocuklar için 2,5-3 cm çaptadır.
Ancak normal erişkin stetoskoplarındaki membransız huni şeklinde başlık olmadığı için bunların önemli bir dezavantajları vardır. Bunlarla düşük frekanslı (kalpteki üfürüm sesleri gibi) çok önemli sesler duyulamaz.

Kardiyolojik Stetoskoplar

Tek özellikleri daha hassas olmalarıdır, kalp seslerini daha da ayrıntılı duymak için uygundurlar. Öğrenciler için gerekli değlllerdir.

Elektronik Stetoskoplar

Sesleri elektronik olarak alıp güçlendiren araçlardır, uzun süredir piyasada olmalarına ve ekg ile birleştirme vb ek uygulamalar geliştirmelerine rağmen pratik bulunmamışlardır. İlerde yapay zeka ile birleşince farklı bir seviyeye çıkabileceklerini söyleyebiliriz.


Cardionics Elektronik StetoskopLittmann Elektronik Stetoskop




11 0 0 0 0 0
  • 1529
  • +

Yukarıdaki metin sadece bilgilendirme amacıyla hazırlanmıştır ve yazarın aktardığı görüşleri içermektedir, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Hekim.Net® hekimler, diş hekimleri, veteriner hekimler ve bu mesleklerin öğrencilerine özel tam işlevli ve ücretsiz bir sosyal medya ve bilgi paylaşım portalıdır. Meslektaşlarımızdan biriyseniz bu linke tıklayarak  kayıt sayfamıza ulaşabilirsiniz.

Hekim.Net

Close