İlk Atlı Tramvaylar ve Dingo’nun Ahırı
İlk Atlı Tramvaylar ve Dingo’nun Ahırı
Atlı tramvay, at ya da katırlarca çekilen ve raylar üzerinde giden kent içi taşıma aracıdır. İlk kez 1807'de Galler'de kullanılmıştır. Ülkemizde ilk atlı tramvay, 1869 yılında İstanbul’da, Azapkapı-Beşiktaş arasında kullanılmıştır.
1871 yılında Azapkapı-Galata, Aksaray-Yedikule, Aksaray-Topkapı ve Eminönü-Aksaray olmak üzere 4 hatta çalışmaya başlamış, işletme yılında 430 at kullanılarak 4,5 milyon yolcu taşınmıştır.
İki at ile çekilen atlı tramvaylar zamanında tramvaylar, dik Şişhane yokuşunu çıkabilmek için Azapkapı’dan takviye at alırlarmış. Tramvay bu hali ile Taksim’e kadar gelir, burada çıkartılan atlar, günümüzdeki Taksim’de, sular idaresi maksemi ile Fransız konsolosluğu arasındaki ahırda bir süre dinlendirilir ve tramvaya bağlanmadan boş olarak Azapkapı’ya götürülürlermiş. Taksim’deki bu ahırı, Rum bir vatandaş olan Dingo işletirmiş. Başında bulunduğu ahırı, meyhaneye gidip sık sık boş bırakan Dingo ahırda olmayınca, seyisler ahıra istedikleri gibi girer çıkarmış. Gün boyunca birçok seyisin ve atın, ahıra girip çıkmasından dolayı, zamanla dilimize ‘’Burası Dingo’nun Ahırı mı?’’ deyiminin yerleştiği söylenir.
Atlı tramvaylar, 1914 yılında yerlerini elektrikle çalışan tramvaylara bırakmıştır.
Kaynaklar: Dünya Medeniyetler Tarihi, Emlakweb.tv, TRT Arşiv