·   · 333 Makale / Blog
  •  · 0 arkadaş

D Vitamini Eksikliği Net Enflamasyonla Bağlantılı

Okuma süresi: ∽3,5 dk

Yeni araştırmalar, D vitamini eksikliği, genellikle ona eşlik eden sistemik inflamasyonda normal seviyelere yükseldikçe yüksek C-reaktif proteindeki (CRP) azalmalarla yansıtılması ve inflamasyonun azalmasıyla birlikte nedensel bir role sahiptir. Bununla birlikte, ikisi arasında ters bir etki yoktur: CRP düzeylerindeki değişikliklerin D vitamini düzeylerini etkilediği görülmemiştir.



İlk yazar, beslenme ve beslenme alanında profesör olan Elina Hypponen, "Bu, türünün ilk çalışması ve D vitamini durumu ile CRP arasındaki iyi bilinen ilişkinin en azından kısmen D vitamini tarafından yönlendirildiğini gösteren ilk çalışma." Genetik epidemiyoloji ve Avustralya, Adelaide'deki Avustralya Hassas Sağlık Merkezi müdürü Medscape Medical News'e verdiği demeçte.

Hypponen ve ortak yazarlar, Uluslararası Epidemiyoloji Dergide; "Serum CRP seviyesinin kronik inflamasyon için yaygın olarak kullanılan bir biyobelirteç olduğu göz önüne alındığında, bu sonuçlar D vitamini durumunun iyileştirilmesinin kronik inflamasyonu azaltabileceğini, ancak yalnızca D vitamini eksikliği olan kişiler için geçerli" olduğunu bildirmektedir. 



'L Şeklinde'  CRP ile İlişkili D Vitamini

Beslenme faktörleri, sistemik inflamasyonu çeşitli şekillerde etkilediği bilinmektedir. Bununla birlikte, D vitamini - özellikle D vitamini durumunun bir göstergesi olan serum 25(OH)D - ve CRP arasındaki ilişki hakkında tartışmalar olmuştur ve daha sağlam randomize çalışmalarda bu ikisi arasındaki gözlemsel ilişkilere dair bazı raporlar tartışılmıştır.

İlişkiyi daha fazla değerlendirmek için yazarlar, ölçülen serum 25(OH)D konsantrasyonları ile bugüne kadarki en büyük kohort olan UK Biobank'ta Beyaz/İngiliz kökenli 294,970 ilgisiz katılımcıdan oluşan bir kohortu kullanarak çift yönlü bir Mendel rastgeleleştirme analizi gerçekleştirdiler.


Genel olarak, ortalama 25(OH)D konsantrasyonu 50.0 nmol/L (10-340 nmol/L aralığı) idi ve katılımcıların %11.7'si (n = 34,403) < 25 nmol/L konsantrasyona sahip olarak yetersiz kabul edildi.

Analiz, genetik olarak tahmin edilen serum 25(OH)D'nin serum CRP ile L şeklinde, CRP seviyeleri ile ilişkili olduğunu ve dolayısıyla inflamasyonun, 25(OH)D konsantrasyonunun normal seviyelere yükseltilmesiyle ilişkili olarak keskin bir şekilde azaldığını gösterdi.

Bununla birlikte, ilişki yalnızca eksiklik aralığında (< 25 nmol/L) 25(OH)D düzeyleri olan katılımcılar arasında anlamlıydı ve ilişki genellikle kabul edilen 25(OH)D'nin yaklaşık 50 nmol/L'sinde dengeleniyordu. 

Bu ilişki, eksiklik aralığındaki serum 25(OH)D ile CRP arasında ters bir ilişkiyi doğrulayan, ancak daha yüksek serum D vitamini konsantrasyonları ile olmayan, daha fazla tabakalı Mendel randomizasyon analizlerinde desteklenmiştir.

Tersine, ne lineer ne de lineer olmayan Mendel randomizasyon analizleri, serum CRP seviyesinin 25(OH)D konsantrasyonları üzerinde nedensel bir etkisi göstermedi.

Yazarlar, bulguların "eksiklik aralığında D vitamini durumunun iyileştirilmesinin sistemik düşük dereceli inflamasyonu azaltabileceğini ve potansiyel olarak inflamatuar bir bileşenle kronik hastalıkların riskini veya şiddetini azaltabileceğini" öne sürüyorlar.  

Hypponen, "Konsantrasyonları iyileştirmenin en güçlü faydaları, ciddi eksikliği olan kişilerde görülecektir. CRP'deki en büyük düşüşlerin en şiddetli D vitamini eksikliğinin düzeltilmesiyle gözlendiğini'' de sözlerine ekledi.

"Çalışmamızda, insanlar Ulusal Bilimler Akademisi'ne [D vitamini yeterliliği için] 50 nmol/L'lik kesme değerini onayladıklarında fayda sağladı."



Pro-Hormon Etkileri?

Yazarlar, serum D vitamini ile gözlemlenen anti-inflamatuar etkiler, monositler, B hücreleri, T hücreleri ve antijen sunan hücreler gibi D vitamini reseptörü eksprese eden bağışıklık hücrelerini etkileyebilen bir prohormon olarak rolüyle ilgili olabilir. 

"Gerçekten de hücre deneyleri, aktif D vitamininin, TNF-alfa, interlökin (IL)-1b, IL-6, IL-8 ve IL-12 dahil olmak üzere pro-inflamatuar sitokinlerin üretimini engelleyebileceğini ve üretimi teşvik edebileceğini göstermiştir. IL-10, bir anti-inflamatuar sitokin" diye açıklıyorlar.

Bu bağlamda, yeterli D vitamini konsantrasyonları, obeziteden kaynaklanan inflamasyonla ilişkili komplikasyonları önlemede ve kardiyovasküler hastalıklar, diyabet, otoimmün hastalıklar, nörodejeneratif durumlar ve diğerleri gibi inflamatuar bir bileşeni olan kronik hastalıkların riskini veya şiddetini azaltmada önemli olabilir..



Eksikliğin Etkisi Değerlendirilemeyen Önceki Çalışmalar

Mevcut bulgular, Mendel randomizasyonunu kullanan ve 25(OH)D'nin CRP üzerinde hiçbir nedensel etkisi göstermeyen diğer çalışmalarla çelişirken, bu önceki çalışmalar yalnızca bir 'eşik etkisi' olasılığını dışlayamayan standart bir lineer Mendel randomizasyon yöntemi kullanmıştır. Yazarlar, D vitamini eksikliği ile sınırlı olduğunu belirtiyor.


"Aslında, D vitamini durumunu iyileştirmenin yalnızca şu durumlarda alakalı olacağını beklemek mantıklıdır; D vitamini eksikliğinin varlığı, diğer ilaveler gereksiz olabilir ve aşırı takviyede toksik hale gelebilir" diye yazıyorlar.

Bununla birlikte, mevcut çalışmada kullanılan doğrusal olmayan Mendel randomizasyon yaklaşımı, ilişkinin daha iyi saptanmasına olanak tanır ve yazarlar, yöntemin son zamanlarda D vitamini eksikliğinin kardiyovasküler hastalık (KVH) riski üzerindeki olumsuz etkisini gösteren araştırmalarda da kullanıldığına dikkat çeker. ve standart lineer Mendel rastgeleleştirme yaklaşımı kullanılarak görülemeyecek olan ölüm oranı.


Bu arada, mevcut bulgular, D vitamini artışlarının yararlarının esas olarak eksik olanlarla sınırlı olduğunu gösteren daha geniş araştırmalara katkıda bulunurken, Hypponen, takviyenin sınırlı faydasının, olmayanlar için olduğunu vurguladı.

Hypponen bir basın açıklamasında, "Düşük seviyeli bireylerde D vitamini konsantrasyonlarını artırmanın sağlığa faydalarına dair kanıtları defalarca gördük, diğerleri için ise çok az fayda var ya da hiç yok gibi görünüyor" dedi.

"Bu bulgular, klinik D vitamini eksikliğinden kaçınmanın önemini vurguluyor ve hormonal D vitamininin geniş kapsamlı etkileri için daha fazla kanıt sağlıyor" diye ekledi.



Çalışma, Avustralya Ulusal Sağlık ve Tıbbi Araştırma Konseyi tarafından finansal olarak desteklendi. Yazarlar ilgili herhangi bir finansal ilişki bildirmemişlerdir.


KAYNAK https://www.medscape.com/viewarticle/979452#vp_1
9 0 0 0 0 0
  • 659
  • +

Yukarıdaki metin sadece bilgilendirme amacıyla hazırlanmıştır ve yazarın aktardığı görüşleri içermektedir, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Hekim.Net® hekimler, diş hekimleri, veteriner hekimler ve bu mesleklerin öğrencilerine özel tam işlevli ve ücretsiz bir sosyal medya ve bilgi paylaşım portalıdır. Meslektaşlarımızdan biriyseniz bu linke tıklayarak  kayıt sayfamıza ulaşabilirsiniz.

Hekim.Net

Close