·   · 333 Makale / Blog
  •  · 0 arkadaş

Artan Diyabetik Ayak Ülserleri ile Düşük D Vitaminin Bağlantıları

Araştırmacılar, bu özette ele alınan çalışmayı, henüz tam değerlendirilmeden ön baskı olarak Researchsquare.com'da yayınladılar.


 Önemli Çıkarımlar

*Düşük serum D vitamini seviyeleri, diyabetli yaşlı hastalarda diyabetik ayak ülserlerinin daha yüksek prevalansı ile anlamlı şekilde ilişkiliydi.

* Wagner sınıflandırmasıyla ölçüldüğü üzere, diyabetik ayak ülserlerinin şiddeti arttıkça ortalama serum 25-hidroksi-D vitamini (25-OH-D) (D3 vitamini, insanlarda D vitamininin başlıca dolaşan formu) düzenli olarak azaldı.

*Araştırmacılar, diyabetli yaşlı kişilerin diyabetik ayak ülserlerinin başlamasını önlemek veya prognozunu iyileştirmek için rutin D vitamini taramasından geçmeleri veya D vitamini takviyesi almaları gerektiğini söylüyor.


Bu Neden Önemli?

*D vitamini eksikliği diyabetli yaşlı hastalarda yaygındır.

*Diyabetik ayak ülserleri ve D vitamini seviyeleri arasındaki ilişki çelişkili verilerle tartışmalıdır.

*Araştırmacılar, diyabetik ayak ülseri ile hastaneye yatırılan yaşlı hastalarda D vitamini düzeylerini değerlendiren ilk araştırma olduğunu belirtmekte.


Çalışma tasarımı

*Bu, Ocak 2020 ile Mart 2020 arasında, 204'ü diyabetik ayak ülseri olan ve 135'i diyabetik ayak ülseri olmayanlar ile, 60-90 yaşları arasında hastaneye yatırılan tip 2 diyabetli 339 hastanın retrospektif bir analizidir.

*Çalışma, Dünya Sağlık Örgütü'nün diyabet ve diyabetik ayak ülserleri için 1999 tanı kriterlerini karşılayan hastaları içerdi, ancak serum D vitamini düzeylerini etkileyebilecek ajanları alan hastaları hariç tuttu.


Önemli Sonuçlar

*Katılımcıların ortalama yaşı 67 idi ve yaklaşık üçte ikisi erkekti.

*Çok değişkenli analizde, diyabetik ayak ülseri için bağımsız anlamlı koruyucu faktörler, daha yüksek 25-OH-D, trigliserit ve HDL-C seviyeleriydi.

*Artan diyabetik ayak ülseri riski ile bağımsız olarak bağlantılı faktörler, uzamış diyabet süresi ve yüksek sistolik kan basıncıydı.

*Genel olarak, %80,5'inde D vitamini eksikliği vardı (< 50 nmol/L veya < 20 ng/mL olarak tanımlanmıştır).

*Diyabetik ayak ülseri olmayan kişilerin %3'ünde yeterli (>75 nmol/L veya > 30 ng/mL) D vitamini düzeyleri, %24'ünde yetersiz (50-75 nmol/L veya 20-30) olarak tanımlanan D vitamini düzeyleri vardı. ng/mL) ve %73'ü eksikti.

*Diyabetik ayak ülseri olanların %2'sinde yeterli D vitamini düzeyi, %13'ünde yetersiz düzeyde ve %85'inde yetersiz düzeyde vardı. Bu oranlar ile diyabetik ayak ülseri olmayan kişiler arasındaki farklar önemliydi.

*Wagner derecesine göre diyabetik ayak ülserinin şiddeti arttıkça 25-OH-D düzeyi önemli ölçüde azaldı. En düşük dereceli diyabetik ayak ülseri olan kişiler, Wagner 1, Wagner 5 olarak derecelendirilen en şiddetli diyabetik ayak ülseri olanlara kıyasla ortalama olarak 25-OH-D serum seviyesinin iki katından fazlasına sahipti.


Sınırlamalar

*Çalışma kesitseldi. Araştırmacılar, D vitamini ile diyabetik ayak ülseri riski arasındaki nedensel ilişkiyi değerlendirmek ve D vitamini takviyesinin diyabetik ayak ülseri tedavisi üzerinde herhangi bir etkisinin olup olmadığını araştırmak için iyi tasarlanmış, ileriye dönük çalışmalara ihtiyaç olduğunu söyledi. Sonuçlar, diyabetli yaşlı kişilerde diyabetik ayak ülserinin önlenmesi ve tedavisi için D vitamini takviyesinin kullanılmasına ilişkin net kanıtlar sağlayabilir.


Açıklamalar

*Çalışma hiçbir ticari fon almadı.

*Araştırmacılar herhangi bir açıklama bildirmediler.


Bu, Hava Kuvvetleri Tıp Merkezi, Pekin, Çin'deki araştırmacılar ve Araştırma Meydanı'ndaki meslektaşları ve "Yaşlı diyabetik hastalarda serum 25-OH-D vitamini düzeyi ile diyabetik ayak ülseri arasındaki korelasyon" başlıklı bir ön baskı araştırma çalışmasının bir özetidir. Medscape tarafından size getirildi. Bu çalışma henüz hakem tarafından gözden geçirilmemiştir. Araştırmanın tam metnine Researchsquare.com adresinden ulaşılabilir.


KAYNAK https://www.medscape.com/viewarticle/975027?src 

11 0 1 0 0 0
  • 791
  • +

Yukarıdaki metin sadece bilgilendirme amacıyla hazırlanmıştır ve yazarın aktardığı görüşleri içermektedir, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Hekim.Net® hekimler, diş hekimleri, veteriner hekimler ve bu mesleklerin öğrencilerine özel tam işlevli ve ücretsiz bir sosyal medya ve bilgi paylaşım portalıdır. Meslektaşlarımızdan biriyseniz bu linke tıklayarak  kayıt sayfamıza ulaşabilirsiniz.

Hekim.Net

Close