·   · 2 Giriş

Nefron-böbreğin yapısal birimi

Nefron mikroskobik yapısal ve fonksiyonel böbrek birimi . Bir renal korpüskül ve bir renal tübülden oluşur . Böbrek gövdesi, glomerulus adı verilen bir kılcal damar kümesinden ve onu kapsayan bir Bowman kapsülünden oluşur . Renal tübül kapsülden uzanır. Kapsül ve tübül birbirine bağlıdır ve lümenli epitel hücrelerinden oluşur . Sağlıklı bir yetişkinin her böbrekte 1 ila 1,5 milyon nefronu vardır. [1] Kan üç katmandan geçerek filtrelenir : kılcal duvarın endotel hücreleri ,bazal membran ve kapsülün çevreleyen podosit son ayakçıkları . Tübül, tübülün alçalan ve yükselen kısımları arasında uzanan bitişik peritübüler kılcal damarlara sahiptir. Kapsülden gelen sıvı tübülün içine akarken, tübülü kaplayan epitel hücreleri tarafından işlenir: su yeniden emilir ve maddeler değiştirilir (bazıları eklenir, diğerleri çıkarılır); ilk önce tübüllerin dışındaki interstisyel sıvı ile ve sonra bu kılcalları kaplayan endotelyal hücreler aracılığıyla bitişik peritübüler kılcal damarlardaki plazmaya. Bu işlem vücut sıvısının hacmini ve birçok vücut maddesinin seviyesini düzenler. Tübülün sonunda kalan sıvı - idrar- çıkışlar: su, metabolik atık ve toksinlerden oluşur .

Fonksiyonu:

Nefron, kanı idrara dönüştürmek için dört mekanizma kullanır: filtrasyon, yeniden emilim, salgılama ve boşaltım. [4] : 395-396 Bunlar çok sayıda madde için geçerlidir. Lümeni kaplayan epitel hücrelerinin yapısı ve işlevi nefronun seyri sırasında değişir ve bulundukları yere göre isimlendirilen ve farklı işlevlerini yansıtan segmentlere sahiptir.

Klinik önemi

Nefron hastalıkları ağırlıklı olarak ya glomerülleri ya da tübülleri etkiler. Glomerüler hastalıklar arasında diyabetik nefropati , glomerülonefrit ve IgA nefropati bulunur ; renal tübüler hastalıklar arasında akut tübüler nekroz , renal tübüler asidoz ve polikistik böbrek hastalığı yer alır .


Kaynak:


  1.  Lote, Christopher J. (2012). Principles of Renal Physiology, 5th edition. Springer.
  2. ^ Pocock, Gillian; Richards, Christopher D. (2006). Human physiology : the basis of medicine (3rd ed.). Oxford: Oxford University Press. p. 349. ISBN 978-0-19-856878-0.
  3. ^ a b J., Tortora, Gerard (2010). Principles of anatomy and physiology. Derrickson, Bryan. (12th ed.). Hoboken, NJ: John Wiley & Sons. ISBN 9780470233474. OCLC 192027371.
  4. ^ a b c d e f Mescher, Anthony L. (2016). Junqueira's Basic Histology, 14th edition. Lange.
2 0 0 0 0 0
  • 1153
  • +

Hekim.Net

Close