·   · 0 Makale / Blog

Varis estetik bir sorun mu yoksa hastalık mıdır?

♯estetikvaris

 Varis denilince estetik ve hastalık olarak ikiye ayrılan toplardamar genişlemeleri anlaşılmalıdır. Estetik olan varis sorununda sebep önemli bir dolaşım problemi olmayıp, bu genişlemeler sonucunda da dolaşım problemi olmaz. Estetik olan varisler genelde 4 mm çapa kadar olan, telenjiektazi veya retiküler ven olarak adlandırılan kılcal damar genişlemeleri olsa da bazen 4 mm çapın üstündeki varis pakeleri de trunkal venöz yetmezlik olmadan sadece estetik bir problem olarak karşımıza çıkabilmektedir. Telenjiektazi- spider venler alt ekstremite dışında yüzde, yanaklar ve burun bölgesinde de oluşarak hastayı estetik açıdan rahatsız edebilirler. Kırmızı lekeler şeklinde görülen bu damar yumakları alkolizmde östrojen artışı nedeniyle de sık görüldüğünden hastalara alkolik insan görüntüsü kazandırabilirler. Altta yatan sebep dolaşım probleminden ziyade genetik, yüksek östrojen ( dışarıdan alım, doğum kontrol hapları, alkolizm, aşırı kilo ), kortizonlu krem, ilaç kullanımı olabileceği gibi açık tenli insanlarda güneş tahrişi sonrası da görülebilir. Bacaklarda görülenler nadiren venöz yetmezlik gibi bir dolaşım problemi nedeniyle de oluşabilirler. Varis hastalığında ise venöz yetmezlik sözkonusudur, estetik yanı sıra ciddi bir sağlık problemidir

 Tedavi programı belirlenmeden önce toplardamar yapısı detaylı bir dopler us ile değerlendirilmelidir. Safenofemoral bileşke ve perforan venlerde bir yetmezlik sözkonusu ise bu gözle görünmeyen kaynaklar tedavi edilemeden sadece görüntü ortadan kaldırılırsa varisin tekrarlama olasılığı yüksektir. Varis tedavisinde amaç mevcut kapak yapısı bozulmuş, fonksiyonlarını yerine getiremeyen toplardamarı ortadan kaldırmak ve mümkünse kaynağı da ortadan kaldırmaktır. Büyük çaplı varis pakeleri cerrahi, köpük, endovenöz lazer-radyofrekans ablasyon, glue (yapıştırıcı) yöntemleriyle yok edilir. Cerrahi dışındaki yöntemlerde lümeni tıkanan damar zamanla vücut tarafından emilerek yok edilirler. Kılcal damarlarda ise lazer, radyofrekans, mikroskleroterapi, skleroterapi, köpük skleroterapi yöntemleri kullanılır.1-2 mm üzerinde çapa sahip kılcallara ince iğneler ile girilerek içine verilen sklerozan madde endotel hasarı oluşturarak damar lümeninin tıkanmasına sebebiyet verir. Ardından ölü damarların vücut tarafından emilerek yok edilmesi ile estetik bir görüntü sağlanır. Nadiren alerji, ilacın damar dışına kaçmasıyla zamanla geçecek renk değişiklikleri gözlenir. Sıklıkla da işlem sonrası geçici morluk ve şişlikler söz konusu olur. İğne giremeyecek kadar küçük çaplı damarlarda ise cilt üzerinden uygulanan lazer veya radyofrekans tedavisi yapılır. Lazer ile tedavide lazer ışınları tarafından damar hasarı verilirken radyofrekansta kullanılan enerji, yüksek frekanslı radyo dalgalarıdır. Lazer tedavisi sonrası termal yanık ve ciltte renk koyulaşmaları görülebildiğinden radyofrekans tedavisi daha üstündür, yüz ve bacaklardaki kılcal tedavisinde en uygun yöntemdir.

0 0 0 0 0 0
  • 3908
  • +

Yukarıdaki metin sadece bilgilendirme amacıyla hazırlanmıştır ve yazarın aktardığı görüşleri içermektedir, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Hekim.Net® hekimler, diş hekimleri, veteriner hekimler ve bu mesleklerin öğrencilerine özel tam işlevli ve ücretsiz bir sosyal medya ve bilgi paylaşım portalıdır. Meslektaşlarımızdan biriyseniz bu linke tıklayarak  kayıt sayfamıza ulaşabilirsiniz.

Hekim.Net

Close