AZOSPERMİ ERKEK İNFERTİLİTESİ
Azospermi; alınan meni örneği içinde canlı sperm hücrelerinin bulunmamasıdır.
Erkekte kısırlık nedenlerinin yaklaşık %15’i azospermiye bağlıdır.
Azospermi Türleri
·Sperm yapım bozukluğuna bağlı nedenler (non-obstrüktif)
·Sperm atım bozukluğuna bağlı nedenler (obstrüktif- tıkanıklık).
Sperm atılım bozukluğuna (tıkanıklığa) bağlı olan azospermide, testislerde sperm hücresi bulunsa dahi, kanallarda veya testislerdeki tıkanıklıklardan dolayı meni dışarıya çıkarılamaz. Genital enfeksiyonlar veya doğuştan gelen sperm kanallarının eksikliği bu duruma yol açmaktadır.
Tıkanıklığa bağlı olmayan sperm yapım bozukluğuna bağlı azospermi ise menide hiç sperm bulunmaması ya da çok az sayıda sperm üretilmesidir. Azospermi hastalarının yaklaşık %65’i bu gruba dahildir. Genetik ve hormonal bozukluklar, testislerin doğuştan yukarıda olması ve radyasyon gibi nedenlere bağlı olarak oluşabilir.
Azospermiye Sebep Olan Faktörler
Azospermi, doğuştan kaynaklı olması dışında, sağlıklı bireylerde de daha sonradan görülebilmektedir.
İlerlemiş erkek yaşı: Erkekler için özellikle 40 yaş sonrasında çocuk sahibi olmak zorlaşmaya başlar. Bu yaştan sonra, yılda yaklaşık 1.2 oranında testesteron hormonunda düşüş yaşanır buna bağlı olarak sperm üretiminde azlık görülmeye başlanır.
Beslenme Bozukluğu: Çok fazla ve kalitesiz yemek yemek, obezite veya tam tersine az beslenme yani az kalori alma da ciddi anlamda azospermiye neden olabilmektedir.
Çevresel Faktörler: Stress ve uygunsuz yaşam koşulları, düzensiz hayat sperm yapımını olumsuz etkileyebilir.
Hormonal: Hormon seviyesinde düzensizlikler, gereken durumlarda istenilen hormonun salgılanmaması, hormonun az veya çok salgılanmasından dolayı kaynaklanmaktadır.
Azospermi tanısı nasıl konulur?
Öncelikle hastanın azospermi olup olmadığı tespit edilmektedir. Bu durum spermiogram denilen bir yöntem ile anlaşılır. 2 hafta ara ile bakılan 2-3 spermiogram sonrası hiç sperm hücresi görülmemiş ise azospermi tanısı konulur. Daha sonrasında ön üroloji ve kromozom değerlendirmesi yapılır. Çünkü azospermik olguların %10-12’sinde yapısal veya sayısal kromozomal problemler bulunmaktadır. Aynı zamanda Y kromozomundaki kopmalara da bakılmaktadır.
Tanı konulan hastalara da mikro TESE yöntemine başvurulur.
Mikroskobik TESE, yumurtalık dokusunu mikroskop altında inceleme yöntemidir. Mikroskop altında yapılan tarama sonrasında yumurtalık dokusunda spermin bulunabileceği bölgelerden alınan doku örneklerinde sperm bakılır.
Çoğu durumda sperm bulunmaktadır. Fakat sperm bulunamayan bazı durumlarda alınan doku örnekleri ise patolojik tanıya gönderilir. Patoloji sonucuna göre hastaya bir tedavi verilir ve tekrar mikroskobik TESE işlemi uygulanır. TESE ile elde edilen testis dokusu ve spermler mikroenjeksiyon için kullanıldıktan sonra, mevcut testis dokusunun bir kısmının, dondurularak, gelecekte de kullanılması mümkündür.
Yukarıdaki metin sadece bilgilendirme amacıyla hazırlanmıştır ve yazarın aktardığı görüşleri içermektedir, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.
Hekim.Net® hekimler, diş hekimleri, veteriner hekimler ve bu mesleklerin öğrencilerine özel tam işlevli ve ücretsiz bir sosyal medya ve bilgi paylaşım portalıdır. Meslektaşlarımızdan biriyseniz bu linke tıklayarak kayıt sayfamıza ulaşabilirsiniz.