Barut ve Anatomi
Barut ve Anatomi, Cerrahinin Gelişimini Hızlandırdı
Barutun 14. yüzyıldaki savaşlarda kullanılmaya başlaması ve aynı zamanda anatomideki gelişmeler cerrahların aranılan insanlar olmasını ve tekrara saygınlık kazanmalarını sağladı. Zamanla avrupalı cerrahlar kendi loncalarını (dernek) kurmaya başladılar. Paris’te cerrahiyi papazlar, berberler ve eğitimsiz cerrahlar uygulamaktaydı. Doktorlar berberleri tercih etmekteydi, çünkü onlar söz dinleyen basit insanlardı.
İngiltere’de de berberlerin ve cerrahların loncaları ayrıydı. 1540 da iki lonca birleştirildi (VIII. Henry, Company of Barber-Surgeons). 205 yıl sonra cerrehlar bu loncadan ayrılarak tekrar kendi loncalarını kurdu. Daha sonra Royal College of Surgeons of London (1800), 1843 de de Royal College of Surgeons of England kuruldu.
Rönesansla birlikte (yeniden doğuş, 15-16. yüzyıl) cerrahi de yeniden itibar kazanmaya başladı ve gelişti.
Andreas Vesalius (Andries van Wesel, 1514 - 1564), Flaman / Hollandalı bir anatomist, doktor. Modern insan anatomisinin kurucusu olarak anılır. İnsan anatomisi hakındaki en etkili kitaplardan birini yazdı. (De humani corporis fabrica, On the Fabric of the Human Body, İnsan Vücudundunun Yapısı). Yedi Ciltlik bir kitaptır; 1) Kemik ve Kıkırdaklar, 2) Ligament ve Kaslar, 3) Ven ve Arterler, 4) Sinirler, 5) Beslenme ve üreme Organları, 6) Kalp ve ilgili Organlar, 7) Beyin. Bu kitap Padua Üniversite’sinde (İtalya) profesörken verdiği diseksiyon derslerinden derlenmiştir.
https://www.turkcerrahi.com/makaleler/cerrahinin-gelisimi/cerrahinin-tarihcesi/