OLİGODENDROGLİOMA
Oligodendroglioma, oligodendrosit adı verilen glial hücrelerden gelişen nadir bir beyin tümörü türüdür. Bu kanserin insidans oranı yılda 0.25 lakh kişi başına sadece 1'tir. Bu kanser genellikle yaklaşık 40 yaşlarındaki kişilerde teşhis edilir, ancak her yaşta insanda ortaya çıkabilir. Siyah popülasyona kıyasla Beyaz popülasyonda daha sık bulunur.
Beyin tümörlerinin oluşum nedeni kesin olarak bilinmemektedir. Az sayıda insanda nörofirbomatozis ya da tüberöz skleroz gibi genetik hastalıklar gliomlara neden olabilir. Fazla radyasyona maruz kalmanın da tümör oluşumuna neden olduğu düşünülmektedir.
Gliomların ya da diğer beyin tümörlerinin oluşumunu engelleyecek herhangi bir yöntem ya da önlem yoktur.
Bilinmesi gereken beyin tümörlerinin çocukluk çağı dahil her yaşta gelişebileceğidir.
Diğer kanser türleri gibi genellikle ileri yaşlarda ve bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde daha sıklıkla görülmektedir. Fakat en çok bilinen faktörlerden bir tanesi uzun süreli radyasyona maruz kalmaktır.
Bunun yanı sıra kimyasallara, elektromanyetik alanlara ve virüslerin enfeksiyonlarına maruz kalmak hastalığın riskini arttıran unsurlar arasındadır. Beyin tümörü dış etkenlerle gelişen bir hastalık olabileceği gibi aile geçmişinde bu hastalığa rastlanan kişilerde de görülmektedir.