Majör Histokompatibilite Kompleksi (MHC) - Human leukocyte antigen (HLA)
- MHC, insan lökosit antijenlerinin (human leukocyte antigen-HLA) genlerini içeren kromozom 6’nın kısa kolu üzerinde bulunurlar.
- Doku uyum antijenleri (human leucocyte antigen; HLA) ile Majör Histokompatibilite Kompleksi (MHC), bağışıklık sistemi hücreleri arasındaki etkileşimde ve transplantasyonlarda çok önemli olan bileşenidir.
- MHC ailesinin 3 önemli üyesi vardır: “MHC class I, MHC class II ve MHC class III”
- Class I ve Class II MHC’ler temelde immun sistemin tepkilerini düzenler (immun regülasyon); ayrıca transplantasyon girişimlerinde ve babalık (paternite) belirlenmesinde önemlidir.
- Class I MHC molekülleri: HLA-A, -B, ve -C genlerince kodlanır. Tüm hücrelerin yüzeylerinde bulunur. CD8+ lenfositler ve NK-hücrelerince algılanırlar; bu nedenle, greft girişimlerinden sonra belirebilen doku reddinde ve virüsle infekte hücrelerin parçalanmasında T-lenfositlerini aktive eden antijen grubudur
- Class II MHC molekülleri: HLA-DP, -DQ ve -DR genlerince kodlanır. Antijen sunan hücreler (APC) ile etkileşimde olan ve T-lenfositlerinin ortamdaki antijeni algılamasını kolaylaştıran molekül grubudur. Monosit/makrofaj ve dendritik hücreler, B-lenfositler, aktif T-lenfositler, endotel ve fibroblast (IFN-gamma varlığında), spermatozoa yüzeylerinde saptanırlar. CD4+ lenfositlerini uyarırlar
- Class III MHC molekülleri: Kompleman sistemini kapsayan protein molekülleridir
HLA ile ilişkilendirilen hastalıklar (örnekler):
- HLA-B27: ankylozan spondilit
- HLA-DR3 ve -DR4: tip1 diabet
- HLA-DR2: multipl skleroz
24
9
0
0
0
0
0