·   · 2604 Giriş
  •  · 232 arkadaş

Kemotaksis ve Migrasyon

Kemotaksis (kemotropizm): Hareket edebilen canlıların tümü (bakteriler, amipler, polimorflar, makrofajlar, sperm, vb) ilgilerini çeken bir kimyasal maddeye doğru gidebildikleri en yüksek hızla ulaşmaya çabalarlar; bu olguya kemotaksis (Chemotaxis veya Chemotropism) nitelemesi yapılır (amaç beslenmek, kendini korumak ya da üremek)

Migrasyon (emigrasyon; transmigrasyon): Hareket edebilen canlıların tümü (bakteriler, amipler, polimorflar, monositler, makrofajlar, sperm, vb) ilgilerini çeken bir kimyasal maddeye doğru gidebildikleri en yüksek hızla ve en kestirme yoldan aktif hareketlerle ulaşma çabası; damar dışına çıkan lökositlerin aktif hareketlerle yangı odağına göç etmesine transmigrasyon (emigrasyon; migrasyon) denir.

Hücreleri kendisine çeken maddelere kemotaktik maddeler adı verilir. Yangıya neden olan etkenin kendisinden ve/veya yangıda zarara uğrayan dokulardan ve yangı hücrelerinden açığa çıkan kemotaktik maddeler polimorfları ve monositleri kendisine çeker. Kemotaksis (kemotropizm) olduğunda lökositler doku içinde gelişigüzel dağılmaz, en kes­tirme yoldan yangı odağına giderler (lökositler doku içinde saatte ortalama 2 mm hızla ilerler). Bazı etkenler (örneğin virüsler) kemotaktik maddeler üretmediklerinden bu tür etkenlerin yangılarında polimorflar çok azdır.

10 0 0 0 0 0
  • 970
  • +

Hekim.Net

Close