Kanama
Canlı bir organizmada kanın kalp veya damar lümeni dışına çıkması
Niteleme
- Damar lümeni dışına çıkan kan doku içinde kitle oluşturursa "hematom" olarak nitelenir
- Kanamada, damar lümeni dışına çıkan kan ya doğal bir boşluğa (periton, plevra, perikard, subaraknoidal boşluk, beyin ventrikülleri, vb) ya da dış ortama akar
- Deride, mukozalarda ve seröz zarlarda görülen kanamalar çaplarına göre nitelenirler:
- Peteşi (petechia): çapı=1-2 mm
- Purpura: çapı=3-10 mm
- Ekimoz (ecchymosis): çapı >10 mm
Türleri
(1) Damar yırtılmasına bağlı kanamalar (hemorrhagia per rhexian): Damarların travma nedeniyle ya da kendiliğinden yırtılması sonucu oluşan kanamalardır.
- Travmatik rüptür: Sağlam olan bir damarın ya da kalp duvarının travma nedeniyle yırtılmasıdır. Kanamaların çoğu kesici-delici alet ve cisim yaraları, mermi çekirdeklerinin oluşturduğu zararlar, kemik kırıklarında kırık uçlarının kesici etkisi ile oluşur.
- Spontan rüptür: Kalp ve damar çeperlerini zayıflatan bir durumda (aort diseksiyonu, ateroskleroz, anevrizma, infarkt, vd) normal kan basıncı bile incelmiş çeperi yırtabilir.
- Diabrozis kanamalar (hemorrhagia per diabrosin): Çevre dokulardaki yangı, tümör vb hastalıkların damar çeperine ilerleyerek çeperi inceltmesi ve buradan yırtılmasına bağlı kanamalardır. Mide ülserleri ve akciğer tüberküloz kavernlerinin kanamaları başlıca örneklerdir.
(2) Damar yırtılmasına bağlı olmayan kanamalar (hemorrhagia per diapedesin): Kapillerlerde ve venüllerde görülen, genellikle küçük odaklar yapan kanamalardır.
- İnfeksiyon hastalıkları (tifüs, çiçek, meningokoksemi, bazı virüsler)
- Aşırıduyarlık tepkileri (Henoch-Schönlein purpurası)
- Vitamin eksikliği (C ve K vitaminleri)
- Kimyasallar (arsenik ve fosfor)
- Kan hastalıkları (trombositopeniler, lösemi, hemofili, afibrinojenemi, vb)
13
9
0
1
0
0
0