Kabakulak
Paramyxovirus grubundan bir virüsün neden olduğu kabakulak, en belirgin bulguların tükürük bezlerinde saptandığı sistemik bir infeksiyon hastalığıdır. Damlacık infeksiyonuyla bulaşarak, özellikle okul çocuklarında ve bahar aylarında yaptığı patlamalarla dikkati çeker. Geçirilen infeksiyonun ya da aşının yeterli bağışıklığı oluşturamadığı erişkinlerde de kabakulak meydana gelebilir.
- Genellikle parotis etkilendiği için kulak çevresindeki ağrıyla başlar. Yiyecek maddelerini görmek bile tükürük salgısını uyararak güçlü ağrılara yol açar.
- Ateş, başağrısı, bitkinlik bulgularını izleyen birkaç gün içinde parotis hızla şişer.
- Bir süre sonra klinik bulgular hafifleyerek silinir, parotis küçülerek normale döner. Parotis etkilenmesi çoğu kez (%70) bilateraldir. Bazı hastalardaki klinik bulgular çok hafiftir.
- Mikroskopik incelemede, parotis interstisiyumunda yangısal hücre (histiosit, lenfosit, plazma hücresi) infiltrasyonunun yanısıra güçlü bir ödem saptanır.
- Pankreas, karaciğer, böbrek ve beyin, kabakulak hastalığından etkilenen öteki organlardır. Özellikle pankreatit, ensefalit ve nefrit gibi komplikasyonlar görece sıktır.
- Kabakulak geçiren erişkinlerde genital organların etkilenmesi nedeniyle sterilite (kısırlık) sekeli kalabilir; testisteki güçlü ödem nedeniyle artan basınç dolaşım bozukluğuna ve küçük infarktların oluşumuna yol açar; bu tabloya kabakulak orşiti adı verilir.
- Pankreasta parenkim ve yağ nekrozu oluşabilir; nekrozlar çevresinde nötrofil polimoflar vardır. Kabakulak ensefaliti çocuklarda görülen, çoğunlukla önemli bir sekel bırakmadan hafif belirtilerle atlatılan bir komplikasyondur.
18
3
0
0
0
0
0