Aort Diseksiyonu
Aorttaki medial dejenerasyondan kökenli bir patolojidir; diseksiyon alanı yırtılırsa; masif kanama (hipovolemik şok) ya da kalp tamponadı (kardiyak şok) yoluyla ani ölüme neden olur.
Risk faktörleri
- Hipertansiyon: 40-60 yaş arası hipertansiyonlu erkeklerin aortlarında farklı düzeylerde kistik medial dejenerasyon oluşur (erken tanı, anti-hipertansif tedavinin uygulanması ve cerrahi onarım yaşam kurtarıcıdır)
- Bağ dokusu defektleri içeren patolojiler: Marfan sendromu, Loeys-Dietz sendromu, Ehlers-Danlos sendromu ve benzeri olgularda daha genç yaşlarda oluşabilir
- Travma
- Arteryel kanül girişimleri komplikasyonları
- Gebelik
Patogenez: Aortadaki medial dejenerasyon altta yatan önemli bileşendir; diseksiyonu başlatan intimal yırtığın tetikleyicisi genellikle bilinmemektedir. İntima yırtığı oluştuktan sonra, sistemik basınç kanı intimal katmanın altına ve mediaya doğru iter. Bazı olgularda, vasa vasorumun’lardan birinin yırtılması, intimal bir yırtık olmadan intramural hematoma neden olabilir.
Morfoloji: En yaygın histolojik değişiklik, çoğunlukla inflamasyonun eşlik etmediği kistik medial dejenerasyondur. Diseksiyonların büyük çoğunluğu aort kapak anulusunun ilk 10 cm yukarısında yırtık şeklinde başlar. Diseksiyon düzlemi retrograd olarak kalbe uzayabilir; bu gelişme, koroner kompresyona veya perikard boşluğuna açılan yırtılmaya (kalp tamponadı) neden olur. Büyük arterlere veya diğer ana dallara uzanan anterograd yırtılmanın gerçekleştiği olgulardaki yırtılmalar masif kanamayla sonlanır.
Klinik özellikler: Klinikte, göğüsten ön bölgesinden başlayan, arkaya doğru yayılan ve diseksiyon ilerledikçe aşağıya doğru hareket eden ani dayanılmaz ağrılarla vardır.
Tipler (Stanford sınıflandırması):
- Çıkan aortu etkileyen yaygın proksimal lezyonlar (tip A): Yırtılma riski en yüksek olan aorta diseksiyonudur.
- İnen aortu etkileyen lezyonlar (tip B): Genellikle a.subclavia’nın distalinden başlayan lezyonlardır.
Komplikasyonlar: Diseksiyonu izleyen komplikasyonlar, diseksiyonun genişliğine ve etkilenen aort bölümüne göre değişkenlik gösterir. Yırtılma ve kanama: Perikard, toraks veya karın bölgesine rüptürle oluşan masif kanamaların neden olduğu şok tablosu ölümle sonlanır.