- · 232 arkadaş
Fibrinli yangı
Fibrinli yangı, damarlardan plazmanın çıktığı dönemi temsil eder. Plazma ile dokuya gelen fibrinojen pıhtılaşır, fibrin lifleri yapar. Mikroskopik incelemede, eozinofil boyanan fibrin lifleri ya da amorf fibrin kitlesi izlenir. Fibrin lifler arasında az veya çok lökositler bulunur. Fibrinli yangı, seröz yangıya göre biraz daha ağır olan yangı şeklidir. Fibrinli yangının çeşitli nedenleri vardır: üremi, tüberküloz, pnömokok infeksiyonları, difteri gibi.
Yangıda oluşan fibrin lifleri:
- Yaralı dokuları ve kemikleri yapıştırır,
- Bakterilerin yayılmasını engeller,
- Fagositoza yardım eder.
Fibrinli yangı başlıca üç durumda görülür:
- Yangının en yüksek noktasıdır. Bu noktadan sonra olay geriler, fibrin çok kez erir ve bazen organize olur. Örnek: difteri ve pnömokok infeksiyonları.
- Daha ağır bir yangıya geçiş (ara) dönemidir. Örnek: Basilli dizanterinin ikinci dönemi. Basilli dizanteri seröz yangı (nezle) şeklinde başlar, ikinci döneminde fibrinli yangı (fibrinli-membranlı dönem) görülür ve üçüncü döneminde nekrozlaşır.
- Daha ağır bir yangının çevresinde bulunur. Bu durum seröz yangıdaki perifokal ödeme benzer; ancak eksüda fibrin lifleri içerir. Örnekler; akciğer gangreni çevresinde fibrinden zengin pnömoni, akciğerde yüzeye (plevraya) yakın abse, tüberküloz, tümör invazyonu, pnömoni ve infarktlarda oluşan fibrinli plörit.
Seröz zarların fibrinli yangıları (fibrinli perikardit, fibrinli plörit): seröz boşlukta sıvı bulunabilir; bu sıvı serumdan (seröfibrinöz perikardit) veya polimorflardan zengindir (irinli-fibrinli perikardit). Romatoid artrit, SLE ve üremi, seröz boşluklarda oluşan seröfibrinöz eksüdanın en önemli nedenleridir. Akciğer ve mediastene yönelik radyoterapilerde seröfibrinöz plörit gelişebilmektedir.
Fibrinli membran (yalancı membran): Fibrinli yangı mukozaların yüzeyini örttüğü zaman fibrinli membran veya yalancı membran (psödomembran) adını alır. Gri renkli, değişik kalınlıkta ve bazen üzeri pürtüklü bir örtü şeklindedir. Fibrin örtüsü altındaki ödemli ve hiperemik mukozada küçük erozyonlar vardır. Psödomembranı oluşturan fibrin lifleri arasında nötrofil polimorflar bulunur. Örnekler; difteri, basilli dizanterinin ikinci dönemi.
Yangı süreci
- Fibrinin çoğu nötrofiller ve kalanı makrofajlar tarafından fagosite edilerek eritilir (fibrinolizis). Tam bir iyileşme (restitutio ad integrum) olur. Örnekler; difteri, lober pnömoni,
- Fibrin organize olur. Önce granülasyon dokusuna değişir, daha sonra sikatrisleşir. Örnek; perikard yaprakları arasındaki fibrinin organizasyonuna bağlı fibröz bandların oluşması,
- Daha ağır bir yangı şekline değişir. Örnek; basilli dizanterinin fibrinli membran dönemi (daha sonra nekrozlu dönem gelir).
Komplikasyonlar
- Pnömonide solunum alanı azalır,
- Difteride larinks tıkanabilir (asfiksi),
- Fibrinin organizasyonu perikard, plevra ve periton yapışıklıkları yapabilir.
Yukarıdaki metin sadece bilgilendirme amacıyla hazırlanmıştır ve yazarın aktardığı görüşleri içermektedir, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.
Hekim.Net® hekimler, diş hekimleri, veteriner hekimler ve bu mesleklerin öğrencilerine özel tam işlevli ve ücretsiz bir sosyal medya ve bilgi paylaşım portalıdır. Meslektaşlarımızdan biriyseniz bu linke tıklayarak kayıt sayfamıza ulaşabilirsiniz.